Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κληρονομικότητα & ασθένειες.

Υγεία
Καλό είναι να έχουμε τον νου μας.
Συχνά αναφέρομαι στην κληρονομικότητα και πόσο σημαντικό είναι να την λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας σε περιπτώσεις σύνταξης πρωτοκόλλου υγείας.

Ο ζαχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η χοληστερίνη και πολλές άλλες ασθένειες είναι γεγονός ότι ακολουθούν τα παιδιά την διαδρομή του ενός εκ των γονέων τους. 

Ας δούμε λοιπόν πιο εμπεριστατωμένα το γιατί και τι είναι η κληρονομικότητα.

Η Γενετική είναι η επιστήμη της κληρονομικότητας, μαζί με τις έρευνες της κυτταρικής βιολογίας, μπόρεσε να εξακρίβωση ότι τα γονίδια, είναι οι φορείς των κληρονομικών χαρακτήρων και βρίσκονται στα χρωμοσώματα του πύρινα του κύτταρου.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η πληροφορία για την κληρονομικότητα καταγράφεται σε έναν ειδικό κώδικα που έχει σχέση με τα νουκλεινικά οξέα DNA και RNA.

Η σύγχρονη Γενετική δίνει μεγάλη σημασία στην μελέτη αυτών των οξέων ( Νουκλεινικα )

Τι είναι κληρονομικότητα.

Κατά την αναπαραγωγή του είδους, τα γονίδια συνδυάζονται μεταξύ τους με διαφόρους τρόπους.

Τα χρωμοσώματα των γονέων διαχωρίζονται σε γενετικά κύτταρα και όταν γίνεται η γονιμοποίηση, αναφύονται συνδυασμοί κληρονομικών παραγόντων, διαφορετικοί από εκείνους που υπάρχουν στους ίδιους τους γονείς.

Στα ανθρώπινα όντα ο αριθμός χρωμοσωμάτων είναι 46 ( 23 ζεύγη )

Ανάμεσα σε αυτά τα ζεύγη υπάρχει ένα που τα χρωμοσώματα του είναι διαφορετικά. Πρόκειται για τα γεννητικά χρωμοσώματα.

 
Τα ωάρια περιέχουν μόνο χρωμόσωμα Χ, ενώ τα σπερματοζωάρια περιέχουν σε ίσια αναλογία και τους δυο τύπους Χ Υ.

Όταν τα δυο γεννητικά κύτταρα ενωθούν κάθε χρωμόσωμα ενώνεται με το αντίστοιχο του και κάθε γονιδίου με το ομόλογο του άλλου χρωμοσώματος.

Παράγοντες κληρονομικότητας.

Τα χρωμοσώματα βρίσκονται όπως προαναφέραμε σε ζεύγη, στα οποία  το ένα προέρχεται από τον πατέρα και άλλο από την μητέρα.

Στην γονιμοποίηση ενώνεται το σπερματοζωάριο με το ωάριο και τα 23 χρωμοσώματα που προέρχονται από την μητέρα ενώνονται με τα 23 χρωμοσώματα του πατέρα.

Το φίλο καθορίζεται την στιγμή ίδια στιγμή της γονιμοποίησης.

Αν το ωάριο ενωθεί με ένα σπερματοζωάριο με χρωμόσωμα Χ θα γίνει Θηλυκό, αλλά αν το χρωμόσωμα θα είναι Υ θα γίνει αρσενικό.

Τα χρωμοσώματα Χ & Υ έχουν διαφορετικό μέγεθος και σχήμα.

Δεν καθορίζουν μόνο το φίλο, αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά.

Επίλογος:
Κατανοητό λοιπόν έγινε, με την πληροφόρηση της γιατρού, ότι τα παιδιά δεν παίρνουν μόνο το μπόι του πατέρα και τα γαλανά μάτια της μάνας, αλλά ατυχώς και την προδιάθεση για νοσήματα που απασχολούν  και τους δυο  γονιούς.

Αν λοιπόν αγαπημένε μου φίλε και άριστε φίλε Γιάγκο Ρούσο και οι δυο σου γονείς έχουν Ζάχαρο, τότε λογικά  . . . .  Πρόσεχε !

Δεν λέω βέβαια, εσύ, εγώ  όπως και πολλοί από από εμάς, έχουμε το Ganoderma Lucidum και το  Cordyceps να μας προστατεύει.

Το θέμα είναι αυτό να γίνει κατανοητό σε όλους, γιατί όπως έχω γράψει πολλές φορές η πρόληψη είναι το παν.   

 
 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα:  Κληρονομικότητα στον καρκίνο & γυναίκα  &  . . . γιατί GANODERMA LUCIDUM ?  &  Cordyceps. Ακόμα ένα θαύμα ?   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα