Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Τα είδη του μελιού.

 
Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των φυτών και τις μελιτοεκκρίσεις.
Γνωστό στο παγκόσμιο για την ποιότητα του το Ελληνικό μέλι άξια κατέχει την κορυφή των προτιμήσεων σε πολλές χώρες.
Είδη μελιού που υπάρχουν στην Ελλάδα :


Ανθόμελο 
Προέρχεται από πληθώρα φυτών.Η κρυστάλλωση* δεν είναι προβλέψιμη. Οι ιδιότητες του διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση των φυτών. Το ανοιχτόχρωμο είναι πιο αρωματικό αλλά το σκουρόχρωμο είναι πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.


Βαμβακομελο
Ανοιχτόχρωμο μέλι που ασπρίζει όσο κρυσταλλώνει. Η κρυστάλλωση γίνεται σε 1-3 μήνες. Είναι το μέλι με την υψηλότερη βακτηριοκτόνο δράση. Είναι ιδανικό για ανάμειξη με βασιλικό πολτό. Έρευνες έδειξαν ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς δεν επιβαρύνουν το μέλι καθώς οι μολυσμένες μέλισσες είτε πεθαίνουν πριν φτάσουν στην κυψέλη, είτε γιατί οι υπόλοιπες μέλισσες δεν τις αφήνουν να εισέλθουν στην κυψέλη.

Μέλι ερείκης (σουσούρας) 
Μέλι με πολύ υψηλή θρεπτική αξία. Ιδιαίτερο στο άρωμα και στην γεύση. Κρυσταλλώνει γρήγορα (1-3 μήνες).

Μέλι ελάτης (βανίλια)
Μέλι με ξεχωριστή γεύση. Έχει τις λιγότερες θερμίδες από όλα τα μέλια. Δεν κρυσταλλώνει.Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατοχυρώθηκαν με προστατευμένη ονομασία προϊόντος (ΠΟΠ) .

Μέλι Ηλίανθου
Ανοιχτόχρωμο μέλι μικρής διαιτητικής αξίας το οποίο κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες.

Θυμαρίσιο
Πολύ αρωματικό ανοιχτόχρωμο μέλι με ωραία γεύση. Από τα πιο ποιοτικά είδη μελιού στην Ελλάδα. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αυξάνει τις φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου. Κρυσταλλώνει αργά (6-18 μήνες).

Μέλι καστανιάς
Μέλι με χαρακτηριστικό άρωμα. Αφήνει μια ελαφρώς πικρή γεύση. Επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και ασκεί στυπτική ενέργεια σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Κρυσταλλώνει αργά (1-2 χρόνια).

Μέλι πορτοκαλιάς
Υπέροχο άρωμα με θαυμάσια γεύση. Έχει αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας της εσπεριδίνης. Κρυσταλλώνει σε 1-3 μήνες.

Πευκόμελο
Προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις των πεύκων.Δεν είναι πολύ γλυκό και λιγότερες θερμίδες από τα ανθόμελα. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα.  Κρυσταλλώνει πολύ δύσκολα.

 πηγή: melissomania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα