Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε γαρίδες;


Οι γαρίδες είναι το πιο δημοφιλές θαλασσινό στις Ηνωμένες Πολιτείες με κατανάλωση της τάξης των δύο κιλών ανά άτομο ετησίως. Παρότι, πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο μεζέ, οι γαρίδες ίσως δεν θα έπρεπε να αποτελούν διατροφική επιλογή για εμάς.

Η διαδικασία προμήθειας φθηνών, κατεψυγμένων γαρίδων στο τοπικό κατάστημα συνοδεύεται από καταστροφικές οικολογικές προεκτάσεις.

Είτε πρόκειται για άγρια γαρίδα είτε για υδατοκαλλιέργειας, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αλίευσης ή παραγωγής αντίστοιχα του θαλασσινού είναι τεράστιος. Οι γαρίδες υδατοκαλλιέργειας διατηρούνται σε ειδικές δεξαμενές κοντά σε ακτές, όπου τα θαλάσσια κύματα μπορούν να μεταφέρουν απόβλητα του ιχθυοτροφείου στα ανοιχτά. Οι πισίνες αυτές περιέχουν μεγάλες δόσεις από ουσίες όπως ουρία, θειούχες ενώσεις και πετρέλαιο. Στη συνέχεια οι γαρίδες υποβάλλονται σε “θεραπείες” με αντιβιοτικά (όπως και ο σολομός ιχθυοτροφείου), παρασιτοκτόνα, “ιχθυοκτόνα” (ουσίες που εξολοθρεύουν τα ψάρια όπως η χλωρίνη),  τριπολυφωσφορικό νάτριο, βόρακα και καυστική σόδα.

Οι υδατοκαλλιεργητές γαρίδας υπολογίζεται ότι έχουν καταστρέψει χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης το 38% των μαγκρόβιων δασών παγκοσμίως για τη δημιουργία ειδικών δεξαμενών. Τα μαγκρόβια δεν είναι ένα είδος δένδρου, αλλά περιλαμβάνουν περίπου 12 οικογένειες και 50 είδη τροπικών δένδρων και θάμνων που μπορούν να επιβιώνουν σε αλμυρό νερό. Τα είδη αυτά δεν συνδέονται αναγκαστικά, αλλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι έχουν προσαρμοσθεί σε βιότοπους με αλμυρό, υγρό έδαφος που βυθίζεται περιοδικά στο νερό, λόγω της παλίρροιας.

Στην Ταϋλάνδη μόνο, η καλλιέργεια γαρίδας προκάλεσε την απώλεια πάνω από 65.000 εκτάριων μαγκρόβιων δασών, ενώ παγκόσμια εκτιμάται ότι ακόμη και το 50% της καταστροφής των μαγκρόβιων τα πρόσφατα χρόνια οφείλεται σε αποδάσωση για καλλιέργεια γαρίδας. Πολλές από τις απέραντες αυτές φάρμες έχουν φτιαχτεί με χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα. Το 99% της καλλιεργημένης γαρίδας παράγεται σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σχεδόν όλη εξάγεται σε ανεπτυγμένες χώρες.

ΚΙ αυτό διότι απαιτούντα 13 τετρ. χιλιόμετρα μαγκρόβιου δάσους για να παραχθούν 900 γραμμάρια γαρίδας. Συνήθως οι εκτάσεις αυτές εξαντλούνται μετά από δέκα χρόνια και μετατρέπονται σε έρημη γη για τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι περισσότερες γαρίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν ελέγχονται από τον αρμόδιο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ. Έρευνες σε εισαγόμενες γαρίδες στις ΗΠΑ εντόπισαν 162 διαφορετικά είδη βακτηρίων ανθεκτικών σε δέκα αντιβιοτικά.

Συμπερασματικά, έως ότου οι συνθήκες παραγωγής βελτιωθούν άρδην, η αγορά και κατανάλωση γαρίδων ουσιαστικά διαιωνίζει ένα ολέθριο σύστημα για το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Πηγή: econews

Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην συχνή αποτοξίνωση που επιβάλετε να κάνουμε όσο και αν θεωρούμε ότι ζούμε και τρεφόμαστε υγιεινά.

Ο λόγος είναι ένας.

Στις μέρες που ζούμε και η διατρέφει άπτεται στο εμπόριο με τους θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους που το απαρτίζουν.

Έχουμε σήμερα ακόμα ένα θαλασσινό που θεωρητικά είναι από τα καλύτερα αλλά όμως η ανάγκες της αγοράς για να καλυφτούν ο άνθρωπος έβαλε το χέρι του και τις γέμισε τοξίνες  με χειρότερο την αντιβίωση λίγο πριν βρεθούν στο τραπέζι μας.

Επιλέξτε συνεπώς έναν φυσικό τρόπο να αποτοξινώνεται τους οργανισμούς σας συχνά και δεν θα χάσετε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα