Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Αλλεργίες.


Μοιάζει γενικός ο όρος αλλεργίες αλλά δεν είναι.
Έχει ταυτότητα, αιτίες που την προκαλούν, ποικίλα συμπτώματα και το χειρότερο ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους που μάλιστα ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος των πασχόντων από διάφορες αλλεργίες στην Ελλάδα ανακοινώθηκε επίσημα ότι αγγίζει το ένα εκατομμύριο άτομα.

Προσδιορισμός:

Ως «αλλεργία» ορίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβείς.

Απλά, κατά περίεργη παράδοση, υπάρχουν τροφές και ουσίες που χαρακτηρίστηκαν αλλεργιογόνες γιατί πειράζουν μεγάλη μερίδα ατόμων, ενώ στην ουσία τίποτα δεν αποδεικνύει ότι  είναι.

Χαρακτηρισμένα αλλεργιογόνα:

       I.            Οικιακή σκόνη.

Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς για τις αλλεργίες που προκαλούν τα ΑΚΑΡΕΑ. Dermatophagoides pteronyssinus και Dermatophagoides farinae. Είναι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται κατά εκατομμύρια στην οικιακή σκόνη και κύρια σε στρώματα, παπλώματα και κουβέρτες.

    II.            Κατοικίδια ζώα.

Κύρια έχει κατηγορηθεί η γάτα για αλλεργίες που προκαλεί σε μερίδα κατόχων τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε οικιακό ζωντανό που έχει γούνα, ή πούπουλα δεν μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι τα αλλεργιογόνα κύρια της γάτας παραμένουν στην ατμόσφαιρα για αρκετές εβδομάδες στο σπίτι ακόμα και μετά την απομάκρυνση της από αυτό. 

 III.            Γύρεις.

Σύνηθες φαινόμενο είναι οι άνθρωποι των πόλεων με το που θα βρεθούν στην εξοχή, ή σε κάποιο χωριό, να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό συμβαίνει κύρια την άνοιξη που η γύρη τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

  IV.            Μύκητες.

Για τους μύκητες ειδικά θα κάνουμε προσεχώς ιδιαίτερη αναφορά. Ανεξάρτητα από αυτό αποτελούν ένα σημαντικό αλλεργιογόνο παράγοντα για τον άνθρωπο, κύρια ο μύκητας Gladosporium, Alternaria, Penicillium και Basidiomycetes

     V.            Τρόφιμα.

Πολλά τρόφιμα χαρακτηρίζονται αλλεργιογόνα, αλλά βασικά κατηγορούνται σήμερα μόνο τα συντηρητικά που περιέχουν στις συσκευασίες της δύσης.

Τροφές που έχουν κατηγορηθεί για προκλήσεις αλλεργίας είναι οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, διάφορα φρούτα, φορές μέχρι και το γάλα.

  VI.            Χημικά φάρμακα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα επέφεραν μέχρι και αλλεργικό σοκ, σε ασθενείς που τα χρησιμοποίησαν για ανεξάρτητη αιτία.

Επίσης δεν είναι και λίγες εκείνες οι φορές που δραστικά φάρμακα αποσύρθηκαν παγκοσμίως από την κυκλοφορία, γιατί επέφεραν μέχρι και θάνατο.

Τι προκαλεί στον οργανισμό το αλλεργιογόνο:

Όταν το αλλεργιογόνο εισέρχεται στον οργανισμό, ενεργοποιεί ορισμένα μικρά λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λευκοκύτταρα τα οποία με τη σειρά τους παράγουν ειδικές ουσίες που ονομάζονται αντισώματα.

Τα αντισώματα εγκαθίστανται πάνω σε κύτταρα τα οποία ονομάζονται σιτευτικά κύτταρα  και αντιδρούν με αλλεργιογόνα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της μεμβράνης των σιτευτικών κυττάρων και την απελευθέρωση ουσιών οι οποίες εν συνεχεία αντιδρούν επί των διαφόρων οργάνων - στόχων π.χ. στα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες κ.α.

Η εν λόγω αντίδραση μπορεί να μην εμφανισθεί με την πρώτη επαφή του οργανισμού με το αλλεργιογόνο αλλά μετά από επανειλημμένη έκθεση του ατόμου στο αλλεργιογόνο.

Αλλεργικές παθήσεις:

Αυτές μπορεί να προσβάλουν οποιονδήποτε οργανισμό που οι άμυνες στο βρίσκονται σε ύφεση.

Κύρια εκδηλώνονται στο δέρμα, τους πνεύμονες, το άνω αναπνευστικό σύστημα, αλλά και στο γαστρεντερικό.

Αλλεργική ρινίτιδα, ( Φτέρνισμα, καταρροή ) Άσθμα ( Δύσπνοια πνιγμονή ) Δερματικά εκζέματα, ( Κοκκινίλες στο δέρμα, ή κατά τόπους ξηροδερμία, ή και οιδήματα. ) Κνησμός. ( Ακατάσχετη φαγούρα γενικά ή και τοπικά ) είναι οι συνηθέστερες παθήσεις που μπορούν να προκληθούν από κατανάλωση τροφών ή και επαφής με αλλεργιογόνους παράγοντες.

Υπάρχουν όμως και οι αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων ( Μέλισσα, Σφήγκα, Κουνούπι, Ψήλο, ή Ψείρα, κατσαρίδα κ.α ) που μπορεί να αποδεδειχθούν πολύ πιο επικίνδυνα με κύριο σύμπτωμα την απόφραξη των αναπνευστικών οδών.

 
Test αλλεργίας:

Υπάρχουν ειδικά τεστ αλλεργίας για πολλές αλλεργιογόνος ουσίες που εφαρμόζουν ειδικοί γιατροί, αλλά βασικά ο ασθενής είναι εκείνος που μπορεί με την παρατηρητικότητα του να βοηθήσει, προκειμένου να αποκαλυφθεί το αίτιο.

Αλλεργία και ψυχολογικός παράγοντας:

Δεν θα ήταν ατόπημα να αναφέρω ότι πολλές είναι οι περιπτώσεις που ο ψυχολογικός παράγοντας εκδηλώνει και αλλεργία.

Για παράδειγμα θα αναφέρω ασθενή που στην εικόνα της κάμπιας των πεύκων έβγαζε εξανθήματα, μα όταν έγινε το τεστ επαφής χωρίς να το ξέρει δεν συνέβη αυτό.

Αντιμετώπιση της αλλεργίας:

Πέρα της ενίσχυσης προληπτικά για έμενα της άμυνας του οργανισμού με φυσικό τρόπο, σε περιπτώσεις σοκ επιβάλλεται η χρήση κορτιζόνης και αντιστραμμένων ουσιών.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν αξιόλογα φυσικά ιάματα που έχουν πέρα από αποδεδειγμένη αντί-αλλεργική δράση ενισχύοντας το ανοσοποιητικό δίνουν την δυνατότητα στον οργανισμό να τις αποβάλει.

 

Γιώργος Ερυσιάνος Κυριακού.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα