Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Πόσα Giga είναι ο εγκέφαλος του ανθρώπου ?

Σύμφωνα με ερευνητές ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργαστεί εικόνες, τις οποίες τα ανθρώπινα μάτια είδαν μόλις επί 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου

Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να δει κανείς κάτι για να προλάβει να το «δει» και ο εγκέφαλός του;

Τελικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ πιο γρήγορος, από ότι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες, στο να επεξεργάζεται εικόνες που το μάτι έχει δει για ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ για πρώτη φορά βρήκαν ότι ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργαστεί εικόνες, τις οποίες τα ανθρώπινα μάτια είδαν μόλις επί 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν τοποθετήσει αυτό το «κατώφλι» στα 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Κάτω από τα 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ο εγκέφαλος στην ουσία δεν «βλέπει», αλλά μαντεύει στην τύχη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια εγκεφαλικών και γνωσιακών επιστημών Μαίρη Πότερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αντίληψης και προσοχής «Attention, Perception and Psychophysics», έκαναν πειράματα με μια ομάδα εθελοντών, από τους οποίους ζήτησαν να βλέπουν σε μια οθόνη υπολογιστή διαδοχικές εικόνες, κάθε μια από τις οποίες βρισκόταν στο οπτικό πεδίο τους από 13 έως 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Οι εθελοντές έπρεπε να εντοπίσουν κάποια συγκεκριμένη εικόνα, π.χ. ενός πικνίκ, ανάμεσα στις υπόλοιπες.

Αν και η αντιληπτική και επεξεργαστική οπτική ικανότητα του εγκεφάλου συνεχώς μειωνόταν, όσο αντίστοιχα μειωνόταν και η διάρκεια που ο εθελοντής έβλεπε την εικόνα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος απέδειξε ότι ήταν ικανός να «δει» ακόμα και εικόνες που δε διαρκούσαν πάνω από τα 13 «μιλισεκόντ».

«Το γεγονός ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, σε τόσο υψηλής ταχύτητες, δείχνει πως αυτό που η όραση κάνει, είναι να βρίσκει έννοιες.

Αυτό ακριβώς κάνει ο εγκέφαλός μας όλη τη μέρα:

Προσπαθεί να καταλάβει τι βλέπουμε», δήλωσε η Πότερ.

Τα μάτια μας μεταφέρουν συνεχώς πληροφορίες στον εγκέφαλο (για το σχήμα, το χρώμα κλπ. των αντικειμένων) και αυτός αναλαμβάνει να «δει» μέσω επεξεργασίας των οπτικών δεδομένων.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει μια προηγούμενη μελέτη του 2001, από ερευνητές των πανεπιστημίων Πάρμα (Ιταλίας) και Σεν 'Αντριους (Σκωτίας), που είχαν βρει ότι οι νευρώνες στους εγκεφάλους των μαϊμούδων, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε εικόνες (π.χ. προσώπων), μπορούν να ενεργοποιηθούν ακόμα και όταν αυτές οι εικόνες δεν μένουν στο οπτικό πεδίο των πειραματόζωων πάνω από 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

«Αυτή ήταν η μόνη ένδειξη που είχαμε στο παρελθόν ότι μια εικόνα τόσο σύντομη, διάρκειας μόλις 14 χιλιοστών του δευτερολέπτου, μπορούσε να αποκτά νόημα για τον εγκέφαλο», ανέφερε η Πότερ.

Αυτή η ικανότητα επεξεργασίας εικόνων με τόσο σύντομη διάρκεια, φαίνεται πως βοηθά τον εγκέφαλο να αποφασίσει για την κατάλληλη εντολή που θα δώσει στα μάτια προς τα πού θα κοιτάξουν.

Τα μάτια εστιάζονται σε διαφορετικά σημεία, όπου και μένουν για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, τα μάτια μετακινούν την εστίασή τους περίπου τρεις φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Η απόφαση του εγκεφάλου να μετακινήσει την ματιά του, χρειάζεται 100 έως 140 χιλιοστά του δευτερολέπτου, δηλαδή με πολύ πιο αργή ταχύτητα από ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αντιληφθεί μια εικόνα (με όριο τα 13 milisecond).

 

Η διατήρηση της ικανότητας αυτής, σαφέστατα δεν είναι παντοτινή.

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, επέρχεται και ο γηρασμός με όλες τις συνέπειες του.

Μείωση της ανάπλασης των εγκεφαλικών κυττάρων, μείωση της ανάπλασης των νευρικών κυττάρων κτλ.

Όλα αυτά από την μείωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου λόγο βλαβών στα τριχοειδή και κατά συνέπεια μειωμένης παροχής οξυγόνου και θρυπτικών ουσιών.

Ένας μοναδικός τρόπος επιμήκυνσης της γρήγορης αντίδρασης του εγκεφάλου σήμερα θεωρείται εφικτός με φυσικό τρόπο και μάλιστα απαλλαγμένος από κάθε παρενέργεια. 

1.      Η καθημερινή άσκηση έστω και σε ήπιο βαθμό θα αποτρέψει τυχών λιμνάζουσες καταστάσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. ( Θα έχουμε παροχή αίματος και κατά συνέπεια οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα μας. )

2.      Όσο πιο φυσική και ισορροπημένη είναι η διατροφή μας τόσο πιο λιγότερες θα είναι οι τοξίνες στο αίμα.

Τοξίνες που ευθύνονται για τις αρτηριοσκληρύνσεις και την δημιουργία θρόμβων.

Όλα αυτά μαζί έχουν σαν αποτέλεσμα την απόφραξη αρχικά αγγείων θέτοντας έτσι τμήματα των ιστών έως και την νέκρωση. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Διατηρούμε με φυσικούς τρόπους όσο μπορούμε τον οργανισμό μας αποτοξινωμένο.

3.      Κλινικά έχει αποδεδειχθεί ότι το Ganoderma Lucidum είναι το ίαμα επιλογής τόσο για την πρόληψη, όσο και θεραπεία σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος και μάλιστα θεωρείται και ιδανικό στην δημιουργία ακόμα και παράπλευρης κυκλοφορίας του αίματος σε περιοχές που τα αγγεία έχουν υποστεί Σύβαρη βλάβη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του λήψη τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου αποδεδειγμένα αποτρέπει των γηρασμό όχι μόνο των αγγείων, αλλά όλων των αρτηριών και φλεβών του σώματος.

4.      Πέρα αυτών η απάντηση της φύσης ήρθε από το Lions Mane.

Ένα βότανο που κλινικά εξέπληξε την παγκόσμια  κοινότητα της νευρολογίας σε ανίατες ασθένειες, όπως Parkinson, Alzheimer, Πολλαπλή σκλήρυνση         ( Σκλήρυνση κατά πλάκας ) Άνοια, κατάθλιψη κ.α.

Ο λόγος, η μοναδική του δράση που ουσιαστικά συνεργεί στην ανάπλαση όλων των νευρικών κυττάρων και όχι μόνο ανταγωνίζεται την δημιουργία πλάκας, αλλά την καταπολεμά.

 

Τελικά δεν θέλει κόπο η διατήρηση γενικά της υγείας μας, αλλά τρόπο και σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουμε.

 

Γιώργος Ερυσιάνος Κυριακού

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα