Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Γυναικεία υπόθεση

Γυναίκα
και χαλάρωση.

Εχθρός της κάθε γυναικάς είναι η χαλάρωση του δέρματος  και μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα  όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά  σε όλο το σώμα.

Δεν νομίζω να υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που να μην την έχει απασχολήσει έστω και για λίγο η χαλάρωση.
Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονα  υπαρκτό  στην περίπτωση που υπάρχει ( πέρα από την ηλικία ,)   μεγάλη αλλαγή στο σωματικό  βάρος, είτε μετά από εγκυμοσύνη, όπου κατά την διάρκεια της υπήρξε αύξηση πάνω από δέκα κιλά,  είτε από δίαιτα που  χάθηκαν απότομα πολλά κιλά.

Το ίδιο κακό κάνει και η συνεχή αυξομείωση του σωματικού  βάρους πάνω από πέντε κιλά.

Όμως επειδή το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος η φύση το έχει προικίσει να προσαρμόζεται, να έχει ελαστικότητα, αρκεί να του δίνουμε και εμείς την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην παρούσα κατάσταση.

Ας δούμε όμως αρχικά για να γίνουμε κατανοητή την δομή του δέρματος.

Δέρμα:

Το δέρμα ανήκει στα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου μιας και αντιλαμβάνεται ερεθίσματα από το περιβάλλον όπως θερμότητα, ψύχος, πόνο καθώς και υφή, απαλό, σκληρό, πίεση κ.α.

Αποτελείται από τρία στρώματα.

Την επιδερμίδα ( Εξωτερικό στρώμα, ορατό )

Το χόριο

Το υποδόριο.

Η διαδικασία λειτουργιάς του δέρματος είναι αυτή η γνωστή της συνεχούς ανάπλασης των κυττάρων που δια μέσου της κυκλοφορίας του αίματος ( Τριχοειδή αγγεία ) τρέφονται με διάφορες ουσίες ( Κολλαγόνο, ελαστίνη κ.α. ) και προμηθεύονται οξυγόνο.

Όσο πιο φυσιολογική είναι η διαδικασία αυτή, τόσο το δέρμα θα παραμένει σφριγηλό, νεανικό, αγέραστο.

Τι επηρεάζει το δέρμα αρνητικά.

·         Βασικός παράγοντας είναι η ελλιπής  προμήθεια του με αίμα. ( Αν τα τριχοειδή είναι βουλωμένα, τότε δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη ανάπλαση των κυττάρων και κατά συνέπεια η προμήθεια σε θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο )

·         Η αποφυγή όλων εκείνων των παραγόντων που αποφράζουν τα τριχοειδή αγγεία. ( Κάπνισμα, διατροφή, έλλειψη άσκησης κ.α. )

·         Η τοξίνες του περιβάλλοντος. ( Το δέρμα απαιτεί καθημερινό καθαρισμό )

·         Η υπερβολική και ακαταλόγιστη χρήση καλλυντικών. ( Σύνηθες φαινόμενο είναι σε μεγάλη μερίδα γυναικών να χρησιμοποιούν καλλυντικά και σε υπερβολικές  ποσότητες, που περιέχουν ουσίες  που παράγει το δέρμα από μόνο του. { Ελαστίνη, κολλαγόνο, ρετινόλη κ.α. διαφόρων εταιριών και μάλιστα αποτελέσματος ζωικών ή χημικών ενώσεων } Μάλιστα αυτό το κάνουν από μικρές ηλικίες, τότε που το δέρμα έχει την δυνατότητα παραγωγής του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να τεμπελιάζει και να σταματά πρόωρα την φυσιολογική παραγωγή τους. Απλοϊκά θα αναφέρω ως παράδειγμα, να έχουμε γνωρίσει νέα κοπέλα τριάντα ετών να λάμπει από την καθημερινή χρήση μασκών και κρεμών και ξαφνικά στα σαράντα της να είναι σαν γριά ογδόντα χρονών από την χαλάρωση και τις ρυτίδες  έτοιμη για το πρώτο της λίφτινγκ ενώ συνεχίζει να χρησιμοποίει και μάλιστα ενισχυμένα καλλυντικά της ίδιας κατηγορίας. Και αντίθετα δεν είναι λίγες οι γυναίκες, κύρια της επαρχίας που ποτέ δεν έβαλαν κρέμα στο πρόσωπο τους και το δέρμα του είναι σφικτό και λαμπερό μέχρι τα γεράματα τους )

·         Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. ( Η ηλιακή ακτινοβολία συμβάλει στην αφυδάτωση του δέρματος  )

Εδώ θα κάνω σαφές ότι το δέρμα πέρα από την απαιτούμενη υγρασία που χρειάζεται, έχει και μια άλλη ιδιότητα.

Αυτή της απορροφητικότητας.

Απορροφά και εισάγει στην κυκλοφορία του αίματος ότι λαμβάνει ( Από τα περιβάλλον ή από ουσίες  που του χορηγούμε )

Συνοψίζοντας.

Το δέρμα για να παραμείνει ελαστικό, σφριγηλό, λαμπερό, νεανικό απαιτεί την διατήρηση της καλής του αιμάτωσης βασικά και στην συνέχεια την προστασία από εμάς και όχι την αναπλήρωση των λειτουργιών του από εξωγενής παράγοντες όπου ναι μεν μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα εφήμερο.

Τι πρέπει να κάνουμε για να το προστατεύουμε από την χαλάρωση.

     I.        Όσο και να είμαστε πιεσμένοι από τον χρόνο, ( Βλέπετε το καλοκαίρι έρχεται. ) να μην χάνουμε πάνω από τέσσερα κιλά τον μήνα. ( Έτσι θα του δίνουμε την δυνατότητα να ακολουθεί τις μεταβολές του σώματος )

   II.        Να βάλουμε σαν στόχο την επαναλειτουργία και προστασία όλων των τριχοειδών που το προμηθεύουν αίμα.
 
III.        Να το καθαρίζουμε καθημερινά με φυσικά προϊόντα και με σφουγγάρι με κυκλικές επιμονες κινήσεις να απομακρύνουμε αφενός τοξίνες και όλα τα νεκρά κύτταρα και αφετέρου να του προκαλούμε την υπεραιμία. ( Πέρα των προαναφερομένων αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποβληθούν από τον υποδόριο και οιδήματα που δίνουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού. )

 IV.        Να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την άσκηση κύρια στα σημεία που υπάρχει προδιάθεση χαλάρωσης ( Συνήθως οι γυναίκες έχουν το πρόβλημα στην κοιλία, τους γλουτούς και τους μηρούς. )
  
V.        Να πίνουμε καθημερινά πάνω από δυο λίτρα νερό. ( Το δέρμα χρειάζεται την υγρασία του )

 VI.        Να μην το εκθέτουμε στον ήλιο χωρίς την προστασία αντηλιακού.

VII.        Μια φορά στις δεκαπέντε μέρες καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ φυτικό πίλινγκ. Άλλο για το πρόσωπο, άλλο για το σώμα )

VIII.        Μια ελαφριά φυσική κρέμα ενυδάτωσης θα βοηθούσε σημαντικά το σώμα. Για το πρόσωπο την ημέρα απαραίτητη είναι η φυσική κρέμα ενυδάτωσης με δείκτη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Το βράδυ υπάρχουν αντίστοιχα φυσικές κρέμες νυκτός και μετά από διαπιστωμένη ανάγκη και βοηθητικές στην ανάπλαση.
 
IX.        Το τοπικό μασάζ με φυσικά αιθέρια έλαια θα βοηθούσε το δέρμα να προσαρμοστεί γρηγορότερα.

   X.        Τέλος επισημαίνω ιδιαίτερα ότι απαγορεύονται αυστηρά τα ανθρακούχα αναψυκτικά και επισημαίνω ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ επιδρούν αρνητικά στο δέρμα.

 

Υπάρχει λύση ?

Φυσικά όσο και έντονη αν είναι η προδιάθεση γι την χαλάρωση, αρκεί να υπάρξει μεθοδικότητα, πίστη και επιμονή.

Η φύση απλόχερα μας έδωσε τα πάντα, εμείς την αγνοήσαμε και φορές την παραβιάσαμε τις συνέπειες που τώρα προσφάτως καθημερινά ανακαλύπτουμε.

Καταλήγοντας.

Μου μοιάζει αδιανόητο το πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας έχει συμπαρασύρει όλους και επιζητούμε τα γρήγορα αποτελέσματα.

Προσωπικά πάνε δέκα χρόνια που από 82 κιλά που ήμουν και μάλιστα από έφηβος, έφτασα τα 98 και ξαφνικά μέσα σε τρις μήνες θέλω να ξανά γυρίσω την ζυγαριά στα παλιά χωρίς συνέπειες.

Γίνεται ?

Ασφαλώς και ΟΧΙ.

Και χαλάρωση θα υπάρξει, και οργανικές δυσλειτουργίες,  αν και εφόσον δεν συνυπολογιστούν όλες οι προαναφερόμενες επισημάνσεις.

 

Σήμερα ξέρουμε και επιστημονικά έχουμε αποδεχτεί:

     I.        Τον οργανισμό και την λειτουργιά του δεν μπορέσαμε να τον ξεπεράσουμε ακόμα και στις πιο απλοϊκές του πτυχές.

   II.        Όλη η δομή της λειτουργιάς του βασίζεται στο κυκλοφορικό σύστημα. Καλή κυκλοφορία στο αίμα σημαίνει καλή, όμορφη ζωή.

  III.        Ο εχθρός της καλής λειτουργίας του οργανισμού, είναι οι τοξίνες που υπάρχουν σε τροφές, καταναλώσιμα αναξιόπιστα σκευάσματα, ατμόσφαιρα και περιβάλλον.

Η επανένταξη μας λοιπόν στην φύση είναι επιβεβλημένη ακόμα και για το θέμα της σημερινής μας δημοσίευσης που είναι η χαλάρωση του δέρματος.

Επιλέγουμε φυσικά προϊόντα και εξοπλιζόμαστε με ρεαλιστική υπομονή, επιμονή και πίστη.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα