Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αλλαντίαση.


Σε ποιες τροφές μπορεί να κρύβεται

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που οφείλεται στο βακτήριο βοτυλικό κλοστρίδιο (clostridium botulinum). Το βακτήριο αυτό μπορεί να εισέλθει στο σώμα από μια ανοιχτή πληγή ή να κρύβεται στα δοχεία των τροφών.

 Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Στο φυσικό περιβάλλον, το βοτυλικό κλοστρίδιο βρίσκεται στο έδαφος και στο νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Παράγει σπόρια (αναπαραγωγικά κύτταρα) τα οποία βρίσκονται στις κονσερβοποιημένες τροφές και παράγουν τοξίνες. Όταν εισέλθει στον οργανισμό, ακόμη και η παραμικρή ποσότητα αυτής της τοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

Τα τρόφιμα στα οποία εντοπίζεται συχνότερα το βακτήριο είναι τα λαχανικά, το χοιρινό και το χοιρομέρι, το καπνιστό ή ωμό ψάρι και το μέλι. Η αλλαντίαση μπορεί επίσης να προκληθεί εάν το βακτήριο εισέλθει στον οργανισμό από μια ανοιχτή πληγή.

Τα περισσότερα περιστατικά αλλαντίασης αφορούν σε βρέφη και η συνηθέστερη αιτία μόλυνσης είναι το μέλι και το σιρόπι γλυκόζης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως 8-36 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

         -Κράμπες στην κοιλιακή χώρα

         -Δύσπνοια που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια

         -Δυσκολία κατάποσης

         -Διπλωπία όρασης

         -Ναυτία

         -Τάση προς έμετο

         -Παραλυτική αδυναμία (και στις δύο πλευρές του σώματος)

 
Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

         -Δυσκοιλιότητα

         -Έκκριση σάλιου

         -Αναπνευστική δυσχέρεια

         -Αδύναμο κλάμα

         -Αδυναμία, απώλεια μυϊκού τόνου

Ενδείξεις και εξετάσεις

Ο γιατρός σας θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχετε μολυνθεί. Μπορεί να παρατηρήσει σημάδια σχετικά με:

         -Μειωμένα βαθιά τενόντια αντανακλαστικά

         -Μειωμένο φαρυγγικό αντανακλαστικό

         -Χαλάρωση των βλεφάρων

         -Απώλεια μυϊκής αίσθησης/λειτουργίας

         -Παράλυση του εντέρου

         -Αδυναμία ομιλίας

         -Ανικανότητα ενούρησης

Η ύπαρξη της τοξίνης αναγνωρίζεται επίσης με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης, ενώ μπορεί να χρειαστεί και καλλιέργεια κοπράνων. Είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν είναι πράγματι μολυσμένα.

Θεραπεία

Για την καταπολέμηση του βακτηρίου απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

 
Συνιστάται η παραμονή στο νοσοκομείο στην περίπτωση αναπνευστικού προβλήματος. Ίσως χρειαστεί να τοποθετηθεί σωληνάκι στη μύτη ή το στόμα ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος του οξυγόνου.

Στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάποσης μπορεί επίσης να τοποθετηθεί ενδοφλέβιος ορός.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της αλλαντίασης.

Οι ιθύνουσες αρχές οφείλουν να ενημερώσουν τα αρμόδια όργανα σχετικά με τις μολυσμένες τροφές, προκειμένου αυτές να αποσυρθούν από την αγορά.

Επιπτώσεις

- Εισροφητική πνευμονία και λοίμωξη

- Μακρόχρονη αδυναμία

- Βλάβες στα νεύρα

- Αναπνευστική ανεπάρκεια

 
Μέτρα πρόληψης

Δεν πρέπει ποτέ να δίνετε μέλι ή σιρόπι φρουκτόζης στα βρέφη έως 1 έτους. Το καλύτερο μέτρο πρόληψης κατά της αλλαντίασης είναι ο θηλασμός.

 
Θα πρέπει να πετάτε τις αλλοιωμένες κονσέρβες και τις τροφές που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά. Θα πρέπει να αποστειρώνετε τα δοχεία που συσκευάζετε στο σπίτι, προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.



Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα