Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η οστεοπόρωση,


δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση.

Η οστεοπόρωση  θεωρείται ‘’γυναικεία ασθένεια’’  αλλά τελικά ‘’χτυπά’’ και τους άνδρες μετά τα  50 τους χρόνια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 20% των ανδρών από την ηλικία αυτή και μετά θα υποστεί κάποιο κάταγμα το οποίο θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του ή θα είναι θανατηφόρο.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση στους άνδρες είναι το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή που είναι χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, ο υπογοναδισμός με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η ύπαρξη ασθενειών όπως διαβήτης, καρκίνος, σύνδρομο Cushng και υπερθυρεοειδισμός και η χρόνια λήψη φαρμάκων όπως τα κορτικοστεροειδή.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι άνδρες της λευκής φυλής κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν οστεοπόρωση.

Οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών που ανήκουν σε κάποια από τις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνουν τεστ οστικής πυκνότητας και εξέταση αίματος για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν έλεγχο οι άνδρες που έχουν υποστεί κάταγμα χωρίς ατύχημα ή άλλη εμφανή αιτία, αυτοί που έχουν παρατηρήσει μείωση του ύψους και αλλαγή στάσης του σώματός τους καθώς και όσοι αισθάνονται ξαφνικούς πόνους στην πλάτη.

Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καθώς η θεραπευτική αγωγή στο πρώιμο στάδιο έχει καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες παρενέργειες.

Όχι στο κάπνισμα και στο αλκοόλΗ οστεοπόρωση στους άνδρες μπορεί να προληφθεί με άσκηση και σωστή διατροφή, ενώ απαραίτητη θεωρείται η διακοπή του καπνίσματος και της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ.

Η σωστή σωματική άσκηση πρέπει να περιλαμβάνει βάρη, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό και αφού εξακριβωθεί ότι οι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν.

Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Για τους άνδρες κάτω των 50 ετών απαιτούνται 1.000 μιλιγκράμ ασβεστίου την ημέρα, ενώ από την ηλικία αυτή και μετά η απαιτούμενη ποσότητα φτάνει τα 1.500 μιλιγκράμ.

Οι ανάγκες για βιταμίνη D των ανδρών που ζουν σε περιοχές χωρίς μεγάλη έκθεση στο ηλιακό φως κυμαίνονται από 400 έως 800 διεθνείς μονάδες την ημέρα.

Εκτός από την άσκηση και τη σωστή διατροφή, πάντως, απαραίτητη είναι και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα που προλαβαίνουν ή επιβραδύνουν τη μείωση της οστικής μάζας.

Τα καταλληλότερα φάρμακα για τους άνδρες είναι η αλενδρονάτη και η τεριπαρατίδη.

Η αλενδρονάτη επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας ενώ η τεριπαρατίδη επιταχύνει τη σύνθεση του νέου οστού.

Αν και ο γιατρός αποφασίζει ανά περίπτωση ποιο είναι το καταλληλότερο φάρμακο, για τους άνδρες που πάσχουν από υπογοναδισμό και έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και τα δύο φάρμακα είναι το ίδιο αποτελεσματικά.

 

πηγή: life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα