Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Το δέρμα και οι υπεριώδεις ακτινοβολία.


Τι είναι το δέρμα ;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος.

Ζυγίζει περίπου τέσσερα κιλά σε ένα ενήλικο άνθρωπο και καλύπτει, πάνω – κάτω, επιφάνεια δυο τετραγωνικών μέτρων.

Συμβάλει στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, προλαμβάνει την αφυδάτωση και μας προστατεύει ικανοποιητικά ( όχι πλήρως ) από επιβλαβής περιβαλλοντικούς παράγοντες – κυρίως από λοιμογόνους μικροοργανισμούς ( Βακτήρια, Ιούς ) από την σκόνη και τις ακαθαρσίες, καθώς και από το φως του Ήλιου.

Το δέρμα αποτελείται από διάφορες στιβάδες, καθεμία από τις οποίες έχει συγκεκριμένη λειτουργία:

  1. Η Κερατίνη στιβάδα. Είναι η εξωτερική, προστατευτική στιβάδα από ανενεργά, νεκρά κύτταρα, που δημιουργούνται από υποκειμενική επιδερμίδα. Τα κύτταρα αυτά αποβάλλονται διαρκώς, για να αντικατασταθούν από τα υποκείμενα τους. ( Φυσική ανάπλαση των κυττάρων. Είναι έκφραση που θα την ακούσουμε πολλές φορές, μιας και είναι μια από τις κύριες δράσεις του Ganoderma του Cordyceps και του Lions Mane )
  2. Η επιδερμίδα. Είναι ο { τοίχος } από ζωντανά κύτταρα που λέγονται κερατινοκύτταρα, σταδιακά κινιέται προς τα επάνω και { ωριμάζει } για να δημιουργήσει την κερατίνη στιβάδα. Η στιβάδα αυτή συμβάλει στην πρόληψη της αφυδάτωσης και την υποκείμενη ζώσα επιδερμίδα, από τις ήπιες βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των βλαβερών βακτηριδίων.
  3. Το χόριο. Βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και δρα ως υποστηρικτική και τροφοδοτική στιβάδα, φέρει αισθητήρια και άλλα νεύρα καθώς και αιμοφόρα αγγεία, για να εφοδιάζει το δέρμα ως προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του δέρματος και του υπολοίπου σώματος. Περιέχει  συνδετικό ιστό και λίπος.
  4. Η υποδερμίδα. Βρίσκεται κάτω από το χόριο και ουσιαστικά δρα ως προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του δέρματος και του υπολοίπου σώματος. Περιέχει συνδετικό ιστό και λίπος.
Υπεριώδης  ακτινοβολία και το δέρμα.

Το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας ( UV ) που φτάνει στο δέρμα αντανακλάται ενώ η υπόλοιπη διεισδύει στον ιστό, διαχέεται και στην συνέχεια εξέρχεται εκ νέου, ή απορροφάται από τα μόρια των διαφόρων στιβάδων του δέρματος, δηλαδή της κερατίνης, της επιδερμίδας, και του χορίου.

Η υπεριώδεις ακτινοβολία Β ( UVB ) που έχει βραχεία μήκη κύματος παραμένει κυρίως στην επιδερμίδα, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία Α ( UVA ) με τα μακρότερα μήκη κύματος μεταδίδεται στο χόριο, όπου απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος ή αντανακλάται προς τα πίσω και αποβάλλεται.

Γενικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία ασκεί πολλές επιδράσεις  στο δέρμα με την πιο σημαντική που είναι στο D.N.A.

Μαρία Σερέτη

Ακτινολόγος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα