Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

cranberries

Παρόλο που τα cranberries είναι μικρά σε μέγεθος, κρύβουν μεγάλα οφέλη όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η διατροφική αξία των μικροσκοπικών φρούτων, με το ιδιαίτερο πορφυρό χρώμα και τη διακριτική γλυκόξινη γεύση έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Εκτός από τη βιταμίνη C, τα cranberries είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ταννίνες (προανθοκυανιδίνες), φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα.

Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση 2 και 5 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κλίμακα ORAC, ένα μέτρο της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων, τα κράνα σκοράρουν 9,584 μονάδες, καταλαμβάνοντας μία από τις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στα υπόλοιπα φρούτα.

Πέρα όμως από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα cranberries είναι ιδιαίτερα πλούσια και σε φυτικές ίνες.

Ειδικότερα, η μία μερίδα cranberries 2 κ. σούπας- περιέχουν 2 g φυτικών ινών καλύπτοντας έτσι το 9% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ατόμου.

Παρόλο που τα οφέλη από την κατανάλωση των cranberries ήταν γνωστά από παλαιότερα, όσο περνούν τα χρόνια οι γνώσεις μας σχετικά με τις ευεργετικές τους επιδράσεις συνεχώς αυξάνονται.

Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε πως τα οφέλη τους απορρέουν από την ισχυρή τους αντιοξειδωτική δράση, χάρη στην οποία εξουδετερώνουν τις ιδιαίτερα επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα.

Συνεπώς, η τακτική κατανάλωση των cranberries μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης διάφορων ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Πιο συγκεκριμένα:
• Από μελέτες, φάνηκε πως το εκχύλισμα χυμού cranberries μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη και των πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων του μαστού, του δέρματος, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του εγκεφάλου και του προστάτη.
• Τα περιεχόμενα αντιοξειδωτικά μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL-χοληστερόλης, ενώ αντίθετα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL-χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας στον αυλό των αγγείων.

Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση κάποιων άλλων συστατικών τους, καθιστούν τα cranberries μία τροφή που μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων πληρέστερα από άλλες.
• Το πιο γνωστό ίσως όφελος που απορρέει από την κατανάλωση των cranberries είναι η πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως τα cranberries παρεμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού.
• Όσον αφορά στη γενικότερη αντιβακτηριδιακή τους δράση, τα cranberries προστατεύουν από το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας και συμβάλλουν στην εκρίζωση του H. pylori, του μικροοργανισμού που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του έλκους στομάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα