Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Προϊόντα ολικής άλεσης: ανάγκη ή μόδα;


Τα τελευταία χρόνια
η επιλογή
και κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης έχει αποτελέσει
μία μόδα.

Είναι χαρακτηριστικά το σήμα κατατεθέν ανθρώπων που θέλουν να προβάλλουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Εκτός όμως από το την πλευρά του lifestyle, τα ολικής άλεσης προϊόντα αποτελούν ένα βασικό ερευνητικό αντικείμενο των τελευταίων ετών. 

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το λευκό ψωμί, αν και είναι περισσότερο εύληπτα και ίσως γευστικά, έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του ρυθμού εμφάνισης της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και την υπερλιπιδαιμίας.

Στον αντίποδα, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης φαίνεται να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη περιεκτικότητα τόσο σε φυτικές ίνες, όσο και σε μικροθρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τα εν λόγο θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στον φλοιό των δημητριακών, ο οποίος αφαιρείται κατά την επεξεργασία τους για την παραγωγή των συμβατικών τροφίμων όπως είναι το λευκό ψωμί.

Φυτικές ίνες
Φυτικές ίνες. Είναι συστατικά των τροφίμων που δεν πέπτονται φθάνοντας έτσι στο έντερο και προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όπως :

  • 1. Στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη των εγκολπωμάτων, μέσω της αύξησης του όγκου των κοπράνων.
 
  • 2. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φυτικές ίνες από τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν ευνοϊκή επίδραση στα λιπίδια του αίματος.
Στον έλεγχο της πίεσης και τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ επίσης έχει βρεθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

  • 3. Μία ακόμα ιδιότητα που τους αποδίδεται, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, είναι ότι συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, λόγω της ιδιότητάς τους να καθυστερούν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και έτσι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Η διατροφή στις σύγχρονες κοινωνίες χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων αλλά μειωμένη σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η προτίμηση των ολικής άλεσης προϊόντων προάγει την αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου κ.α. συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Αυτές είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, που δεν αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αναγκαιότητα της καθημερινής τους πρόσληψης μέσα από την τροφή είναι επιτακτική αφού συμμετέχουν σε πολυεπίπεδα στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν στον καταβολισμό των υδατανθράκων, οπότε ορίζουν τον μεταβολισμό και είναι απαραίτητα συστατικά για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μειωμένη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης και άλλες ψυχικές διαταραχές. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι η Θειαμίνη, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, το νικοτινικό οξύ, το φυλλικό οξύ, η Β12 κ.α.

Χημικά πρόσθετα
Η επεξεργασία των δημητριακών προϋποθέτει την χρήση χημικών ουσιών και διαδικασιών για την παραγωγή του ραφιναρισμένου προϊόντος.

Όσο ασφαλή και να θεωρούνται οι εν λόγο χημικές ουσίες, είναι σίγουρα προτιμότερη η επιλογή ολικής άλεσης προϊόντων που δεν τα περιέχουν καθόλου.

Οι παραπάνω αναφορά περιλαμβάνει 4 σημαντικούς λόγους, ώστε να ονομάσουμε την επιλογή των ολικής άλεσης προϊόντων μία συνειδητή επιλογή και όχι απλά μία μόδα.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ αποκτούν όλο και περισσότερο χώρο προϊόντα όπως τα ολικής άλεσης ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά κ.α.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι. Ακόμα και τα πιο σύγχρονα δημητριακά ολικής άλεσης που μπορεί να έχουν κάποια μικρή επεξεργασία για να είναι περισσότερο εύληπτα, υπερτερούν έναντι των ραφιναρισμένων στον τομέα προαγωγής της υγείας, της μακροζωίας και φυσικά της ομορφιάς.

Η αυξημένη πρόσληψη όλων των παραπάνω συστατικών συμβάλλουν στην αντιγήρανση διατηρώντας μας νέους και όμορφους δια βίου.

 

Πηγή: www.diettv.gr Γράφτηκε από diettv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα