Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η αϋπνία προκαλεί κατάθλιψη

Εδώ και πολλά χρόνια οι ερευνητές πίστευαν ότι η κατάθλιψη προκαλεί αϋπνία και μικρή διάρκεια ύπνου.

Νέες έρευνες όμως αποκαλύπτουν πως μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο: η χρόνια αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη σχέση ύπνου και κατάθλιψης διαπιστώθηκε πως σε περίοδο 4 ετών άτομα με χρόνια αϋπνία είχαν έως και 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπασχαν από αϋπνία.
Κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έπασχε από κατάθλιψη κατά το ξεκίνημα της μελέτης, γεγονός που υποδεικνύει ότι η αιτία της κατάθλιψης ήταν η αϋπνία και όχι το αντίθετο.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από αϋπνία.

Οι επιπτώσεις της αϋπνίας δεν περιορίζονται στην έλλειψη ενεργητικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αφορούν επίσης και στην ψυχική υγεία, στην απόδοση στο χώρο της δουλειάς και  γενικότερα στην ποιότητα ζωής.

Όπως επιβεβαιώνει και η παραπάνω μελέτη, η πάθηση αυτή αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν τη λήψη θεραπείας για την αϋπνία έτσι ώστε να προληφθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Εάν πάσχετε από χρόνια αϋπνία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με πιθανές θεραπείες ή φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Παράλληλα, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω στρατηγικές:

1. Καλή υγιεινή ύπνου
Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, ωστόσο πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μακροχρόνια οφέλη εφαρμόζοντας καλή υγιεινή στον ύπνο, υιοθετώντας δηλαδή συμπεριφορές και συνήθειες που προειδοποιούν τον οργανισμό ότι χρειάζεται ξεκούραση.
 2. Αυστηρό πρόγραμμα ύπνου
Πρέπει να τηρείτε συγκεκριμένες ώρες που θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε, τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα.

Μπορεί ο κυριακάτικος ύπνος χωρίς ξυπνητήρι να μοιάζει δελεαστικός, αλλά μελέτες αποδεικνύουν ότι μια τέτοια πρακτική μπορεί να σας οδηγήσει συσσωρευμένο έλλειμμα ύπνου.

3. Απολαύστε το φως
Το φως του ήλιου έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ύπνο και επηρεάζει τον καθένα από εμάς διαφορετικά.

Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου ανάλογα με τη διάρκεια της ημέρας ή με την έκθεσή σας στο φως του ήλιου.

 



Πηγή: onmed.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα