Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Οι 7 πιο δημοφιλείς δίαιτες παγκοσμίως

Ο Π. Σταυρουλάκης τις αναλύει με κάθε λεπτομέρεια!

Φυτοφαγικές Δίαιτες (vegeterian diet):Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη φυτοφαγική διατροφή.

Ο πιο δημοφιλής τύπος φυτοφαγικής δίαιτας είναι αυτός στον οποίο απαγορεύονται όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης εκτός από τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.


Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι άτομα που ακολουθούν φυτοφαγικές δίαιτες έχουν χαμηλότερο βάρος, υποφέρουν λιγότερο από χρόνιες παθήσεις και ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές μελέτες που έχουν αποδείξει ότι μακροχρόνια εφαρμογή φυτοφαγικής διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, χαμηλότερη σωματική μυϊκή μάζα, χαμηλότερες μεταβολικές λειτουργίες και έλλειψη ζωτικότητας και ευεξίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Δίαιτα Ζώνης (zone diet):
Η δίαιτα ζώνης στοχεύει σε ισορροπημένη πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών: 40% υδατάνθρακες, 30% λιπαρά και 30% πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα της ημέρας, γεγονός που τιν καθιστά δύσκολη σε εφαρμογή.

Και σε αυτό τον τύπο δίαιτας είναι σημαντικός ο έλεγχος των επιπέδων ινσουλίνης αίματος που έχει σαν αποτέλεσμα την γρηγορότερη και πιθανώς σωστότερη απώλεια βάρους.
Η δίαιτα ζώνης ενθαρρύνει την πρόσληψη υδατανθράκων και λιπαρών καλής ποιότητας, ωστόσο η πρόσληψη υδατανθράκων σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 40% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης στερεί από τον οργανισμό τη βασικότερη πηγή ενέργειας.


Δίαιτα Atkins:
Η δίαιτα Atkins εστιάζει στον έλεγχο της ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης υδατανθράκων και συνεπώς στα επίπεδα ινσουλίνης του αίματος.

Η μεγάλη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων προκαλεί ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα και αμέσως μετά τα επίπεδα πέφτουν απότομα.
Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα ωθεί τον οργανισμό σε μέγιστη αποθήκευση ενέργειας και επιπλέον μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα ο οργανισμός να κινητοποιήσει λίπος από τις αποθήκες του σώματος για να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας.
Στη δίαιτα Atkins προσλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους σε καθημερινή βάση και πολύ περιορισμένες ποσότητες υδατανθράκων.
Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται να καταναλωθούν άσπρη ζάχαρη, γάλα, γιαούρτι, άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά, άσπρο ψωμί, φρούτα και λαχανικά.
Επιτρέπεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, οστρακοειδών, τυριών πλήρων σε λιπαρά, βουτύρου και μαργαρίνη σε απεριόριστες ποσότητες.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής.
Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Ενέργειας.
 


Δίαιτα South Beach:
Πρόκειται για ένα ακόμα πρότυπο δίαιτας με βάση τις εκκρίσεις ινσουλίνης που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας σαν αποτέλεσμα της πρόσληψης τροφής.
Το σκεπτικό της δίαιτας είναι ότι δε χρειάζεται δραματική μείωση της πρόσληψης λίπους από τη διατροφή για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, αντιθέτως οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που πρέπει να περιορίζονται.
Γι αυτό το λόγο στη θεωρία της δίαιτας οι υδατάνθρακες διαχωρίζονται σε καλούς (αυξημένη κατανάλωση) και σε κακούς (απαγόρευση κατανάλωσης).

Ωμοφαγία:
Η θεωρία της διατροφής αυτής περιλαμβάνει κατανάλωση τροφίμων και ποτών που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, έχουν απόλυτα φυτική βάση και είναι οργανικά.

Όσοι ακολουθούν το συγκεκριμένο πρότυπο πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον τα ¾ της καθημερινής τροφής σε ωμή μορφή. 

Μεσογειακού τύπου διατροφή:
Η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση πολλών φυτικών προϊόντων, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, προϊόντα ολικής άλεσης και το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους.

Τα τυριά, το γιαούρτι, τα πουλερικά και το ψάρι συστήνονται σε μέτριες ποσότητες, όπως και το κόκκινο κρασί.
Το κόκκινο κρέας υπάρχει στη διατροφή 1 φορά ανά 10 περίπου ημέρες και το όλο πρότυπο διατροφής βασίζεται στην πολύ χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων. Η Μεσογειακή δίαιτα έχει αποδειχθεί από πληθώρα επιστημονικών μελετών ως ένα από τα πιο υγιή πρότυπα διατροφής.
Προστατεύει από εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη και πολλών ακόμα χρόνιων παθήσεων, ενώ παράλληλα προσφέρεται για απώλεια και συντήρηση βάρους και καλής μεταβολικής λειτουργίας. 

Δίαιτα σύμφωνα με την ομάδα αίματος :
Η δίαιτα αυτή υποστηρίζει ότι κάθε άτομο αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα, από άποψη γενετικής και γι αυτό το λόγο οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

Βασίζεται στην ύπαρξη των "λεκτινών", μιας κατηγορίας πρωτεϊνών, οι οποίες προκαλούν συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε διάφορα όργανα ή συστήματα του σώματος. Κάθε άτομο λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες "λεκτίνες", οι οποίες προκαλούν συγκόλληση ερυθρών κυττάρων σε άτομα της δικής του ομάδας αίματος.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή δημιουργούνται 4 διαφορετικές δίαιτες για τις 4 ομάδες αίματος.
Τα άτομα που την ακολουθούν συνήθως δε χάνουν βάρος κι αν παρατηρηθεί απώλεια βάρους οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής κι όχι σε κάποια "MAGIKH" αλληλεπίδραση.


Γράφτηκε από 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα