Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Άνοιξε την πόρτα στην ευτυχία, επιλέγοντας τις σωστές τροφές

Υπάρχουν τροφές
που σε γεμίζουν
με ενέργεια και άλλες
που σε κάνουν να νιώθεις περισσότερο κουρασμένη.
 
Η διατροφή σου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου.
 
Το ήξερες αυτό;
 
Άνθρωποι που τρώνε τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ και βιταμίνη B12 είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα Φινλανδική έρευνα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 2840 Φινλανδούς οι οποίοι ακολουθούσαν συγκεκριμένη διατροφή για 12 μήνες και στη συνέχεια αξιολόγησαν τα συμπτώματα κατάθλιψης που μπορεί να είχε ο καθένας από αυτούς με ένα ερωτηματολόγιο 21 ερωτήσεων.
 
Συγκρινόμενοι με αυτούς που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά ποσοστά φολικού οξέως και βιταμίνης B12, οι άνθρωποι που έπαιρναν μεγαλύτερες ποσότητες από τις παραπάνω βιταμίνες ήταν πιο απίθανο να παρουσιάσουν θλίψη, οξυθυμία, αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη και άλλα συμπτώματα μελαγχολικής κατάθλιψης.
Ωστόσο, οι βιταμίνες δεν είχαν καμία επίδραση στο άγχος ή την χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να ένιωθε κάποιος από αυτούς αν είχε χάσει, για παράδειγμα, τη δουλειά του.
 
 

Το φολικό οξύ και η βιταμίνη B12 βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι μία χημική ουσία υπεύθυνη για την ευτυχία.
Η έλλειψη, από την άλλη, των παραπάνω βιταμινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αναιμία, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα της κούρασης και της γκρίνιας, τα οποία αποτελούν κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης.
Δυστυχώς η μέση γυναίκα δε λαμβάνει καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες φολικού οξέως με αποτέλεσμα κάποιες φορές να χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής.
Παρόλο που η έρευνα δε μελέτησε την επίδραση των συμπληρωμάτων στη διάθεση των ανθρώπων, συστήνει συμππληρώματα στις γυναίκες με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης.
Σε ό,τι αφορά τους χορτοφάγους, τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα μιας και οι κύριες πηγές βιταμίνης B12 είναι το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν ανησυχείς ότι δεν παίρνεις αρκετή ποσότητα από τις βιταμίνες αυτές, ρώτα το γιατρό σου με σκοπό να σου συστήσει κάποια καλά συμπληρώματα διατροφής.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε φολικό οξύ κια βιταμίνη B12 αντίστοιχα αλλά και η περιεκτικότητά τους στις συγκεκριμένες βιταμίνες..
Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ..
Δημητριακά ---> 3/4 της κούπας ---> 400 mg (μιλιγκράμ)
Συκώτι ---> 85 γρ. ---> 54 mg
Φακές ---> 1/5 της κούπας ---> 45 mg
Σπανάκι ---> 1/2 της κούπας ---> 115 mg
Ζυμαρικά και ρύζι ---> 1/2 της κούπας ---> 77-110 mg
Φασόλια ---> /2 της κούπας ---> 90 mg
Σπαράγγια ---> 4 κομμάτια ---> 90 mg
Αβοκάντο ---> 1/2 της κούπας ---> 59 mg
Μπρόκολο ---> 1/2 της κούπας ---> 51 mg
Χυμός πορτοκάλι ---> 1 κούπα ---> 47 mg
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B12
Μύδια ---> 85 γρ. ---> 84,1 mcg (μικρογραμμάρια)
Συκώτι ---> 85 γρ. ---> 70,7 mcg
Δημητριακά ---> 3/4 της κούπας ---> 6 mcg
Ψάρια (σολωμός, τόνος, πέστροφα) ---> 85 γρ. ---> 2,5-5,4 mcg
Βοδινό κρέας ---> 85 γρ. ---> 1,4 mcg
Γάλα με χαμηλά λιπαρά ---> 1 κούπα ---> 1,2 mcg
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ---> 220 γρ. ---> 1,1 mcg
Τυρί ---> 30 γρ. ---> 0,9 mcg
Αυγά ---> 1 αυγό ---> 0,6 mcg
Κοτόπουλο ---> 85 γρ. ---> 0,03 mcg
 
 

Ανακεφαλαιώνοντας, μία διατροφή πλούσια σε κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά και λαχανικά είναι ό,τι χρειάζεσαι για να διατηρείς τα επίπεδα της χαράς σου σε υψηλά επίπεδα.
Σίγουρα η ευτυχία σου δεν εξαρτάται απόλυτα από τη διατροφή σου αλλά εφόσον υπάρχουν τροφές που μπορούν να την ενισχύσουν, δε χάνεις τίποτα να τις προσθέσεις στην καθημερινότητά σου!





πηγή: faysbook.gr. Γράφτηκε από 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα