Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Η σωστή πέψη εξασφαλίζει την υγεία.

Οι τροφές που καταναλώνουμε επεξεργάζονται στο πεπτικό μας σύστημα προκειμένου να αφομοιωθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, ξεκινώντας από το στόμα.
Καθώς μασάμε την τροφή τα δόντια μας αλέθουν τις τροφές σε μικρότερα κομμάτια και το σάλιο αρχίζει να τις διασπά.


Στην συνέχεια μεταφέρονται μέσο του γαστρεντερικού συστήματος:
Τον οισοφάγο, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο, το λεπτό και παχύ έντερο.
Σε κάθε στάδιο του συστήματος, η τροφή ανακινείται και επεξεργάζεται με μια ποικιλία ενζύμων για να απελευθερωθούν θρεπτικά συστατικά πριν την αποβολή άχρηστων ουσιών.
Πρόκειται για ένα περίπλοκο σύστημα που δεν λειτουργεί πάντοτε ομαλά, και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ενδεχομένως να προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα.

Τα πιο σύνηθες προβλήματα της πέψης είναι:

 
Δυσπεψία - καύσος ( καούρα ). 
Και οι δυο παθήσεις προκαλούνται με την μεγάλη ή γρήγορη κατανάλωση τροφών, με την κατανάλωση πικάντικων τροφών, καθώς και με την μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
Επίσης μπορεί να οφείλεται σε κάποια βακτηριδιακή λοίμωξη.

 
Μετεωρισμός ή τυμπανισμός.
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αέρα κατά την κατάποση της τροφής, η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, ή φορές από την κατανάλωση τροφών με ίνες  ( Όσπρια, λαχανικά, φρούτα. ) φέρνουν τον τυμπανισμό.
Επίσης ο μετεωρισμός μπορεί να προκληθεί σε ανθρώπους με δυσανεξία στην λακτόζη γιατί έχουν έλλειψη  του ένζυμου που χρειάζεται για την χώνεψη της ζάχαρης στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 
Λόξιγκας ( Επίμονος )
Ενοχλητικό σύμπτωμα που προκαλείται από τους σπασμούς του διαφράγματος που βρίσκεται κάτω από τα τοιχώματα της θωρακικής κοιλότητας.
Ο λόξιγκας μπορεί να προκληθεί από την μεγάλη ή γρήγορη κατανάλωση τροφών ή ποτών.

Αναγούλα, έμετος.
Και τα δυο μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση αλιεμένων τροφών.

Διάρροια.
Πολλές είναι οι αιτίες που προκαλούν την διάρροια.
Η πιο συνηθισμένη είναι η τροφική διυλιστήρια.
Επίσης μπορεί να συμβεί  και από  μεγάλη ποσότητα καφέ, άγχος, ή αντίδραση σε κάποια είδη φαρμάκων και σε μια τροφική δυσανεξία.
Τέλος ακόμα και σε μια ιογενή λοίμωξη του στομάχου.

Δυσκοιλιότητα.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα είναι εξαιτίας της έλλειψης φυτικών ινών στην διατροφή   τους ( φρούτα - λαχανικά ) η έλλειψη υγρών, η έλλειψη άσκησης, το άγχος, και από έλλειψη κάποιων βιταμινών ( σίδηρο - ασβέστιο )

Ευερέθιστο έντερο.
Το σύνδρομο αυτό είναι επίσης γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα.
Είναι μια κατάσταση κατά την οποία κάποιοι μυς στο έντερο δεν καταφέρνουν να κινηθούν όπως πρέπει ( συγχρονισμός ) και καταλήγουν σε επώδυνους σπασμούς.
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι προκαλεί αυτό το σύνδρομο, αλλά το άγχος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες.
Τέλος η δυσανεξία σε ορισμένες τροφές που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αιμορροΐδες.
Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην γραμμή του πρωκτού.
Εμφανίζονται συχνά σε άτομα που έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε ανθρώπους που στέκονται ή κάθονται πολλές ώρες το εικοσιτετράωρο.

Κάνω γνωστό σε όλους τους αναγνώστες ότι αυτές είναι οι πλέων συχνές και ήπιες παθήσεις του γαστρεντερικού.
Υπάρχουν και άλλες σοβαρότερες όπως το έλκος κ.α.  που θα ασχοληθούμε στην συνέχεια ξεχωριστά για την κάθε μια.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού


Υ/Γ Θα υπενθυμίσω ότι το Γανοδερμα όπως και το Lion's Mane έχουν στις ενδείξεις τους τις προαναφερόμενες παθήσεις και μάλιστα σε σύντομο  χρόνο εξασφαλίζουν μόνιμα αποτελέσματα.

 
Τέλος εγώ προσωπικά θεωρώ απαραίτητο για τον άνθρωπο της δύσης το θεραπευτικό ίαμα  την Spiroulina, ή και το σιταρόχορτο  λόγο τις μεγάλης του περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη.
Χλωροφύλλη που από την μια έχει εξαλείψει  από τους ανθρώπους των αστικών κέντρων της δύσης  αφενός και αφετέρου, είναι απαραίτητη για την ορθή αφομοίωση όλων των θρεπτικών ουσιών από το έντερο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα