Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Γιατί τα καρότα είναι απαραίτητα στους άντρες


Πέρα από τις πολλές βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που έχουν τα καρότα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν άλλο ένα λόγο που τα κάνει απαραίτητα ειδικά για τους άντρες.

Εισαγωγή: Το καρότο ή καρώτο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος (Daucus) της οικογένειας των Σελινοειδών.
Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος.
Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.
Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας.
Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο.
Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα.
Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις Εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς.
Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα.
Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό.
Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.
Το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες (κυρίως συνοδεύοντας το λάχανο), ή σαν τουρσί ή μαγειρεμένο (θεωρείται βασικό συστατικό στη φασολάδα, ενώ ταιριάζει πολύ καλά και με τον αρακά).

Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.

Θέμα:
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής» (EJN), τα καρότα είναι πλούσια σε καροτενοειδή και αντικαρκινικά συστατικά, τα οποία προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
 
Όπως υποστηρίζει η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, 1 στους 7 άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη, ενώ ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί τον 2ο πιο συχνό καρκίνο στους άντρες (μετά του πνεύμονα).
 
Γι' αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους άντρες να τρώνε καρότα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, για να μειώσουν έως και 18% τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου κακοήθη όγκου στον προστάτη.
 
 



 
Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ.  faysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα