Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Φλεβική ανεπάρκεια

Υγεία
Αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας με βότανα που περιέχουν τανίνες.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί κοινή σοβαρή πάθηση και όχι μόνο ένα απλό πρόβλημα αισθητικής το οποίο δημιουργείται από τις αλλοιώσεις των κάτω άκρων και συγκεκριμένα των κιρσών…

 
Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια δημιουργεί κιρσούς και ευρυαγγείες σε πάρα πολλούς ανθρώπους μπορεί δε να είναι πρωτοπαθής-ακαθόριστης αιτιολογίας-ή δευτεροπαθής -π.χ μετά από θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων.
Για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά της όπως οίδημα στα κάτω άκρα, πόνος, κνησμός,
άτονα έλκη, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από αρχαιοτάτων χρόνων συγκεκριμένα βότανα η μελέτη των οποίων σε προκλινικό αλλά κυριότερα σε κλινικό επίπεδο έχει αποδείξει τα συγκεκριμένα οφέλη τους.
Κάνοντας μία επισκόπηση των βοτανικών φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας θα συναντήσουμε δύο βασικές κατηγορίες βοτάνων:

1) Αυτά που περιέχουν ταννίνες/πολυφαινόλες και
2) Αυτά που περιέχουν σαπωνίνες

Τα πιο σημαντικά βότανα της κατηγορίας των ταννινών και κατ επέκταση αυτών που έχουν σαφή θετικά αποτελέσματα στην θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας είναι:

α) Η αμαμελίς -hamamelidis folia-και
β) Το εκχύλισμα των φύλλων της αμπέλου-Vitis vinifera var. tinctoria hamamelidis folia

Τα φύλλα της αμαμελίδος- hamamelis virginiana-είναι ίσως το πιο γνωστό βότανο το οποίο είναι πλούσια σε ταννίνες και έχει πλήθος εφαρμογών στην φαρμακευτική και στη βιομηχανία των καλλυντικών.
Οι ταννίνες που περιέχει ανέρχονται σε ποσοστό 3-10% και της προσδίδουν τις στυπτικές και αιμοστατικές της ιδιότητες.
Προκλινικές και μικρού μεγέθους κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τις αντιφλεγμονώδεις και
φλεβοτονικές δράσεις του εκχυλίσματος των φύλλων της αμαμελίδος υποστηρίζοντας την χρήση τους στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των αιμορροΐδων.

Η Γερμανική Επιτροπή Ε αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις μονογραφίες που έχουν εκδώσει υποστηρίζουν αυτήν την χρήση του εκχυλίσματος φύλλων αμαμελίδος.

Ενώ στην μονογραφία που έχει συντάξει ο Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μόνο
με βάση την παραδοσιακή χρήση του εκχυλίσματος αναγνωρίζονται οι αντιφλεγνονώδεις ιδιότητες του βοτάνου και η χρήση αυτής για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και των τραυματισμών του δέρματος όχι  όμως για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.
Και ερχόμαστε στο vitis vinifera folia η κόκκινη άμπελος.
Το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου -Vitis vinifera var. tinctoria- είναι ένα βοτανικό φαρμακευτικό προϊόν που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο για την αντιμετώπιση του αισθήματος δυσφορίας και «βαρύτητας» των κάτω άκρων που σχετίζεται με ήπιες διαταραχές της φλεβικής κυκλοφορίας.
Το 2010, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων-European Medicines Agency- αναγνωρίζοντας την επί ετών συνεχή φαρμακευτική του χρήση το ενέταξε στον ολιγομελή κατάλογο βοτανικών φαρμακευτικών προϊόντων που μπορούν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας ως παραδοσιακά βοτανικά φαρμακευτικά προϊόντα.
Ο European Medicines Agency ενέκρινε την ένταξη στον κατάλογο ενός υδατικού εκχυλίσματος για εξωτερική χρήση -1-3 φορές την ημέρα – στην πάσχουσα περιοχή με τη μορφή κρέμας -10 g κρέμας περιέχουν 282 mg εκχυλίσματος.
Επίσης περιγράφεται και η παραδοσιακή χρήση αφεψήματος φύλλων αμπέλου -5-10 g/250 ml, δύο φορές την ημέρα- ενώ περιγράφεται ως καλά τεκμηριωμένη και η από του στόματος λήψη στερεών φαρμακοτεχνικών μορφών -ημερήσια δόση 360-720 mg- για το σκοπό αυτό.
Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος σε ασθενείς με μέτρια προς σοβαρά κλινικά συμπτώματα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας έδειξαν καλή ανεκτικότητα του εκχυλίσματος αλλά και:
α) Σημαντική μείωση του οιδήματος των κάτω άκρων.
β) Σημαντική υποχώρηση των υποκειμενικών συμπτωμάτων πόνου και «βαριών» κάτω άκρων σε σύγκριση με placebo – ψευδοφάρμακο.
Εκτός από αυτά τα δύο βότανα πολύ θετικά αποτελέσματα στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια έχουν και:
α) Το εκχύλισμα του φλοιού του φυτικού είδους Pinus pinaster -θαλάσσια πεύκη-το οποίο έχει μακραίωνη χρήση στην ιστορία της εθνοφαρμακολογίας και
β) Οι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί του Vaccinium myrtillus επιστημονικές κλινικές έρευνες στοιχειοθετούν την αποτελεσματικότητα του μύρτιλου στην θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.
Η ιδιότητα αυτή του μύρτιλου οφείλεται στις ανθοκυανίνες που περιέχει και οι οποίες βελτιώνουν συμπτώματα σχετιζόμενα με

 
Φλεβικές διαταραχές κιρσούς και ευρυαγγείες παρατηρούμε λοιπόν ότι:

Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν την θεραπευτική αξία που προσφέρουν παραδοσιακά βότανα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας
τα βότανα αυτά είναι πλούσια σε ταννίνες/πολυφαινόλες με ισχυρές αντιοξειδωτικές
αντιφλεγμονώδεις και φλεβοτονικές ιδιότητες.



πηγές: πληροφορίες: ethnopharmacology.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα