Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Περπατήστε!

Ευεξία

Είναι η ιδανική άσκηση

Δείτε ποιους «κανόνες» πρέπει να τηρήσετε όταν περπατάτε για να υπάρξει το μέγιστο όφελος

Βαριέστε τα γυμναστήρια;
Περπατήστε!
Τα τελευταία χρόνια το περπάτημα έχει καθιερωθεί ως ένας απλός τρόπος άσκησης, κατάλληλος για τους περισσότερους ανθρώπους, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, ή ειδικό χώρο.

Ανήκει στην κατηγορία της αερόβιας εκγύμνασης χαμηλής έντασης και μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός προγράμματος άσκησης, ή και το μοναδικό τρόπο γυμναστικής για ανθρώπους με προβλήματα υγείας που τους απαγορεύουν πιο σύνθετες μεθόδους, ή που δεν επιθυμούν, ή δεν έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πιο εξειδικευμένους τρόπους εκγύμνασης, μας εξηγεί ο Ανδρέας Μοράκης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσθέτει ότι είναι σημαντική, για να υπάρξει το μέγιστο όφελος από το περπάτημα ως άσκηση, η τήρηση ορισμένων κανόνων.
Ο κορμός θα πρέπει να είναι όρθιος, τα χέρια χαλαρά, όχι τεντωμένα, να κινούνται μπρος πίσω δίνοντας ώθηση και ρυθμό, η κοιλιά να είναι σφιγμένη και ρουφηγμένη , οι ώμοι χαλαροί και το βλέμμα εστιασμένο μπροστά.
Το περπάτημα με συχνές στάσεις για να παρατηρούνται για παράδειγμα βιτρίνες δεν αποτελεί άσκηση.

Πολλές έρευνες γίνονται από μεγάλες εταιρείες για την κατασκευή παπουτσιών ειδικών για περπάτημα, λόγω της καθιέρωσης αυτού του τρόπου άσκησης και της μεγάλης ζήτησης.
Σε κάθε περίπτωση πολύ επίπεδα, ή στενά παπούτσια, σανδάλια, μπότες, ή τακούνια θα πρέπει να αποφεύγονται.
Αν τα πόδια πονάνε, ή πρήζονται μετά από περπάτημα, θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από ειδικό ιατρό.

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται και πολλά από τα προβλήματα υγείας σήμερα συνδέονται με την καθιστική ζωή.

Πολλές μελέτες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τα οφέλη του περπατήματος για την υγεία:

-Από πολύ παλιά είναι γνωστή η σημασία του περπατήματος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και βελτιώνει την καρδιαναπνευστική λειτουργία. Αποτελεί επίσης ιδανικό τρόπο άσκησης για ανθρώπους με στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιολογικά προβλήματα, με επιτήρηση και ακολουθώντας της οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

-Το περπάτημα ως άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και στην απώλεια σωματικού βάρους. Έχει ως πλεονέκτημα ότι είναι άσκηση που δεν καταπονεί ιδιαίτερα τις αρθρώσεις και μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρους με προβλήματα οστεοαρθρίτιδας.

-Έρευνες αναφέρουν ότι το περπάτημα μέσω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης της γεροντικής άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

-Συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών, ειδικά όταν γίνεται στη φύση.
Αναφέρεται επίσης ότι το περπάτημα βοηθάει σε περιπτώσεις διαταραχών του ύπνου και στη διακοπή του καπνίσματος.
Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη επισημαίνουν την ευεργετική επίδραση που έχει το περπάτημα ως άσκηση και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα του περπατήματος ποικίλει για τον κάθε άνθρωπο που θέλει να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο άσκησης.
Τριάντα με πενήντα λεπτά για τρεις φορές την εβδομάδα συνήθως αρκούν για αρχή.
Σωστό είναι να έχει προηγηθεί ιατρική εκτίμηση, για τυχόν αντενδείξεις και να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση για αποκόμιση με ασφάλεια του μέγιστου οφέλους από την απλή αλλά πολλαπλά ευεργητική αυτή άσκηση.


 πηγή: .blogger.com/ Σοφία Νέτα
 
 
 
Διαβάστε ακόμα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα