Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μπατζάρια τα μοναδικά.

Διατροφή
Το βαθύ κόκκινο τους χρώμα με τα σκούρα πράσινα φίλα τα κάνουν να ξεχωρίζουν  από τα υπόλοιπα λαχανικά.
Η διατροφική τους αξία όμως τα κάνουν μοναδικά ακόμα και σε πρωταθλητές.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία τους δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα.
Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.
Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

Το παντζάρι (Beta vulgaris) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι.

Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουμε αρκετές ασθένειες χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα.

Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο.

Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

Οι ίνες που μας προμηθεύει έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία και την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο συνδυασμός των ινών που περιέχει και της βήτα-κυανίνης φαίνεται να προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από εκφυλιστικά φαινόμενα.

Η βητακυανίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, τον διαβήτη κτλ.

Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα, οι ίνες του βολβού διαπιστώθηκε ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων της υπεροξειδάσης και s-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εξειδικευμένων λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Ο χυμός των βολβών προστατεύει ακόμη από κυτταρικές αλλοιώσεις του στομάχου, σε περιπτώσεις κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών πλουσίων σε νιτρικά άλατα (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα), επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό νιτροζαμινών.

Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός για αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.



Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%.

Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας τη γυμναστική πιο εύκολη.



 
Για τον λόγο αυτό Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι ένα πρώτης τάξης φυσικό αναβολικό για αθλητές και αθλήτριες.  
Το όφελος όμως δεν περιορίζεται μόνο στους αθλητές, αλλά ισχύει και για όσους είναι αδύναμοι εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας ή κάποιων προβλημάτων υγείας.
Άλλωστε σε προγενέστερες μελέτες η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει ότι αυξάνει την αντοχή, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας και δίνει στους ηλικιωμένους την έξτρα ενεργητικότητα που χρειάζονται για να μπορούν να κάνουν την καθημερινή τους βόλτα.

Τέλος, οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη αυτά στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νιτρώδη άλατα, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την παροχή οξυγόνου σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, των μυών και του εγκεφάλου.


Διαβάστε ακόμα: Χυμός από μπατζάρι.  &  Το παντζάρι υπερτροφή για την υπέρταση 



πηγές sougla.gr & life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα