Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Φλησκούνι ή βληχόνι




Βότανα
Φλισκούνι της Ελληνικής γης.

Τραγουδισμένο το φλισκούνι από την μοναδική Μαρία Φαραντούρη σε μελοποίηση του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Χατζηδάκη και στοίχους του Νίκου Γκάτσου.

Εκτός από το υπέροχο άρωμα, είναι τονωτικό, αντισηπτικό και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης, της δυσπεψίας και του βήχα.

Είναι είδος συγγενές της μέντας και του δυόσμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί γι’ αυτά.
Βρίσκεται αυτοφυές σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνήθως κοντά σε νερά και σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί.

Χρησιμοποιούμενα μέρη: 
Τα φύλλα και τα άνθη, που συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Χρήση: 
Πίνουμε το αφέψημα ή το έγχυμα ως τονωτικό, ευεργετικό για το στομάχι και καταπραϋντικό κατά της βρογχίτιδας, της ημικρανίας, των ιλίγγων και της διάρροιας.

Το κατάπλασμα μπαίνει σε αποστήματα και μώλωπες.
Επίσης, χρησιμεύει και για να κάνουμε γαργάρες για τις παθήσεις του ρινοφάρυγγα, για το βήχα και γενικά για το άσθμα και τη γρίπη.



Διαβάστε ακόμα:
 Βότανα. Το οπλοστάσιο της υγείας.  &  Βότανα και οι δυο βασικές κατηγορίες τους.  &  Θεραπευτικά βότανα.  &  Ελληνικά βότανα και τα ευεργετήματα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα