Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η Καρδιά και η προστασία της.


Όλοι λίγο πολύ αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα της καρδιάς και  το πόσο καθοριστική είναι στην ύπαρξη ζωής.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ακριβώς τον ρόλο που παίζει και τι είναι αυτό που την αποσυντονίζει ?

Ας τα δούμε όλα αναλυτικά και ας έχουμε πάντα κατά νου την προστασία της.

Το κέντρο και η κινητήρια δύναμη της κυκλοφορίας του αίματος είναι η καρδιά.

Θεωρείται ο ποιο ισχυρός μυς του ανθρωπίνου σώματος ( Καρδιακός  μυϊκός ιστός ) όπου εργάζεται παρασυμπαθητικά από την εμβρυακή μας ηλικία έως και τον θάνατο ασταμάτητα.

Ο μυϊκός ιστός αυτός ονομάζεται μυοκάρδιο.

Έχει σχήμα που θυμίζει σάκο στο μέγεθος γροθιάς, ( Όχι εκείνο της αγάπης ) και περιβάλλεται από μια εξίσου ισχυρή μεμβράνη, το περικάρδιο, ενώ εσωτερικά είναι υπενδεδυμένη με επιθηλιακά κύτταρα που ο ιστός που δημιουργούν ονομάζεται ενδοκάρδιο.

Εσωτερικά χωρίζεται σε δυο τμήματα, το αριστερό και το δεξιό όπου το κάθε ένα από αυτά οριζόντια χωρίζεται σε μια κοιλία και ένα κόλπο.

Η αριστερή με την δεξιά πλευρά της καρδιάς δεν επικοινωνούν μεταξύ τους όπως οι κοιλίες με τους κόλπους.

Οι κοιλίες δέχονται το αίμα και δια μέσου τεσσάρων  ανεπίστροφων βαλβίδων το διοχετεύουν  στους κόλπους με τον μηχανισμό τις διαστολής και συστολής.

Το συνολικό της βάρος δεν ξεπερνά τα 350 γραμμάρια.

Σημαντικό: Όλα τα προαναφερόμενα τμήματα της καρδιάς, αρματώνονται και τα κατάρα τους αναπλάθονται ( όπως σε όλο το ανθρώπινο σώμα και όλα τα όργανα του ) με τα τριχοειδή αγγεία.

Τονίζω πάντα την σπουδαιότητα της διατηρήσεις των αγγείων σε καλή κατάσταση γιατί αυτά είναι που από την μια τροφοδοτούν τα κύτταρα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και από την άλλη αποβάλουν, απομακρύνουν από αυτά τις τοξίνες και  το διοξείδιο.

Με αυτόν τον απλοϊκό τρόπο επιτυγχάνεται η απαραίτητη ανάπλαση τους, σπουδαία διεργασία για να παραμείνουμε νέοι και υγιείς.

 
Ο καρδιακός κύκλος και η ροη του αίματος.

Η συνεχής ρυθμική διαστολή και συστολή της καρδίας καθορίζει την κυκλοφορία του αίματος. 

Κατά την διαστολή το αίμα από τους κόλπους μετακινείται στην κοιλία.

Κατά την συστολή αρχίζει η σύσπαση της κοιλίας η οποία αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση.

Όταν η ενδοκοιλιακή πίεση αυξηθεί αρκετά ανοίγουν οι μηνοειδείς βαλβίδες και το αίμα εξωθείται προς τις αρτηρίες.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι βαλβίδες επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση.

Είναι ενδιαφέρον πως κάθε λεπτό η καρδιά αντλεί κατά μέσο όρο περίπου 5 λίτρα αίματος.

Ας αναφερθούμε τώρα στον κύκλο του αίματος στο σώμα με τη βοήθεια της καρδιάς. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο κύκλος ξεκινά με την είσοδο του αποξυγονωμένου αίματος από το σώμα στην καρδιά.

Το αίμα προσέρχεται στην καρδιά μέσω του φλεβικού συστήματος εισέρχεται στον δεξιό κόλπο (μία από τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς ) και εν συνεχεία περνά στην δεξιά κοιλία μέσω μίας βαλβίδας που ανοιγοκλείνει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ονομάζεται τριγλώχινα .

Όταν η δεξιά κοιλία γεμίσει με αίμα ανοίγει μία άλλη βαλβίδα που λέγεται πνευμονική και το αίμα ρέει μέσω του στελέχους της πνευμονικής αρτηρίας η οποία διαιρείται αμέσως στη δεξιά και αριστερή πνευμονική αρτηρία, οι οποίες διαιρούνται σε όλο και μικρότερες αρτηρίες σχηματίζοντας τα πνευμονικά αρτηριόλια και εν συνεχεία στα τριχοειδή ,τα οποία καλύπτουν τούς πνεύμονες.

Το αίμα που εισέρχεται στην δεξιά καρδιά (δεξιό κόλπο και δεξιά κοιλία ) κουβαλάει άχρηστα προϊόντα μεταβολισμού όπως το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο όταν το αίμα φτάσει στα τριχοειδή κάνοντας όλο το παραπάνω ταξίδι το ανταλλάσσει με οξυγόνο κατά την διάρκεια της αναπνοής μέσω του μηχανισμού της διάχυσης στην κυψελιδοτριχοειδική μεμβράνη.

Το φρέσκο πλέον αίμα γεμάτο οξυγόνο εισέρχεται τώρα στα πνευμονικά φλεβιόλια και στη συνέχεια σε πιο μεγάλα αγγεία τις πνευμονικές φλέβες (δύο ανά πνεύμονα ) και εισέρχεται πάλι στην καρδιά αλλά αυτή την φορά στην αριστερό κόλπο και εν συνεχεία στην αριστερή κοιλία διαμέσου μίας άλλης βαλβίδας της μιτροειδούς . Όταν γεμίσει η αριστερή κοιλία ανοίγει η τέταρτη βαλβίδα της καρδιάς η αορτική και διαμέσου αυτής περνά το αίμα στην μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος την αορτή και εν συνεχεία με διάφορες διακλαδώσεις της αορτής φτάνει και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του σώματος.

Στο σώμα γίνεται σταδιακά η αποβολή του οξυγόνου προς τα κύτταρα και η πρόσληψη του διοξειδίου του άνθρακα από αυτά.

Μέσω των τριχοειδών αγγείων το αίμα περνάει από τις αρτηρίες στις φλέβες για να κατευθυνθεί πάλι προς την καρδιά, να καθαριστεί και να εμπλουτίσει και πάλι κάθε κύτταρο με οξυγόνο.

Με αυτόν τον πολύ καλά οργανωμένο τρόπο επιτελείται η κυκλοφορία του αίματος και ο εμπλουτισμός των κυττάρων του σώματος με το απαραίτητο για την ζωή οξυγόνο.

Η κυκλοφορία του αίματος από την έξοδό του από την δεξιά κοιλία έως την επανείσοδο του στην καρδιά στον αριστερό κόλπο ονομάζεται πνευμονική ή μικρή κυκλοφορία.

Η συστηματική ή μεγάλη κυκλοφορία ξεκινά από την έξοδο του αίματος από την αριστερά κοιλία έως την επανείσοδο του στον δεξιό κόλπο.

Πως θα προστατεύουμε την καρδιά.

Η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η άστατη ζωή και η τέλος η κακή διατροφή συμβάλουν στην καταπόνηση της καρδιάς που αργά ή γρήγορα θα μας προειδοποιήσει για το πρόβλημα της εκτός και αν ανήκουμε σε εκείνη την ομάδα που δεν δίνει σημασία στην υγεία.

1.       Η καθημερινήάσκηση ανεξάρτητα από την εργασία που κάνουμε είναι ιδανικός σύμμαχος της καρδιάς. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ιδικοί μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο συνιστούν καθημερινό βάδισμα σε επίπεδο mars.  Καλύτερα είναι λοιπόν να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας έστω βάδισμα εμείς, παρά κάποια στιγμή να μας το επιβάλει ο γιατρός.

2.       Συχνά αναφέρομαι στον προγραμματισμό της ημέρας και αυτό γιατί κακά τα ψέματα είναι ένας βασικός παράγοντας της καλής υγείας.  Αυτός είναι γεγονός ότι μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν είμαστε όμοια ρομπότ όλοι, απλά εννοούμε μια σταθερή διατήρηση κατά το δυνατόν  στο ωράριο που εμείς μπορούμε να έχουμε στα κυρίως γεύματα, στην ώρα του ύπνου κτλ. 

3.       Έχω δηλώσει πολλές φορές τόσο προσωπικά, όσο και άτομα που με συμβουλεύονται ότι είμαι της αρχής ότι ο άνθρωπος πρέπει να τρέφεται με τα πάντα. Μακριά λοιπών από υστερίες ναι μεν, αλλά όχι και στις υπερβολές ή τις μονοφαγίες. Η διατροφή που παίζει ένα σημαντικό παράγοντα στην λειτουργία της καρδιάς πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα πάντα και σε ισορροπίες τέτοιες που η φύση μας έχει διδάξει. Σαλάτες εποχής ως βάση στην καθημερινότητα μας, μαζί με κρέας, ψάρια, όσπρια και λαχανικά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα της διατροφής εναλλάξ.  Το κλασικό ποια πολλά γεύματα και μικρά θεωρώ ότι είναι περιττό να το επαναλάβω.

4.       Συχνή αποτοξίνωση. Έχει αποδεδειχθεί ότι όσο και αν εμείς προσέχουμε να μένουμε μακριά από τις τοξίνες, αυτές αδιακρίτως μας επισκέπτονται όλους. Από τις τροφές, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα. Έστω και μια ολιγοήμερη αποτοξίνωση τρις τέσσερις φορές τον χρόνο είναι απαραίτητη.

5.       Τέλος θα αναφερθώ στην μάστιγα της εποχής. Κάπνισμα και αλκοόλ. Χιλιάδες κλινικές αποδείξεις υπάρχουν για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο όταν υπάρχει αυτό, αλλά επίσης  και των περίεργων αλκοολούχων ποτών.  Ένα με δυο ποτηράκια κρασί, ή μια δυο μπίρες καλής ζύμωσης μια δυο φορές την εβδομάδα δεν είναι πρόβλημα. Αντίθετα μάλιστα μπορεί να ευεργετούν την λειτουργία της καρδιάς. Όμως η καθημερινή χρίση κύρια σκληρών ποτών και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες σίγουρα βλάπτουν σοβαρά όχι μόνο την καρδιά, αλλά όλο το καρδιαγγειακό.
Φυσικές τροφές και βότανα που προστατεύουν την καρδιά.

Μακρύς θα μπορούσε να είναι ο κατάλογος τόσο των τροφών – λαχανικών, όσο και εκείνος των βοτάνων και μπαχαρικών που συντελούν στην προστασία της καρδιάς.

Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το παντζάρι, το μπρόκολο, το πράσο και το κουνουπίδι αποτελούν ένα μικρό δείγμα των λαχανικών,  τα λιπαρά ψάρια, τα όσπρια και τα εσπεριδοειδή επίσης.

Η ρίγανη, η κανέλα, το κόκκινο πιπέρι, ο κουρκουμάς, η κάρυ από τα μπαχαρικά επίσης.

Το πράσινο τσάι, η Sichandra, το Matake και το Gingseng θεωρούνται παρά πολύ καλά συμπληρώματα αλλά κατά την προσωπική μου εκτίμηση το Cordyceps & το Ganoderma Lucidum ιδανικά γιατί προσφέρουν ακριβώς αυτό που απαιτείται.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα