Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Είναι τελικά τόσο αθώο.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το ένα κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων άνοιγε μετά το άλλο στην Ελλάδα.

Ακόλουθα ακόμα μιας μόδας τελικά έκαναν ένα μικρό κύκλο ζωής και άρχισαν αντίστροφα το ένα μετά το άλλο να κλείνουν.

Τι να είχε συμβεί όμως τελικά ?

Ήταν ανακόλουθα των υποσχέσεων τους ?

Ήταν οι ενστάσεις των επιστημόνων που πριν το δοκιμάσουν κλινικά αυτό φούντωσε στην διεθνή αγορά κάνοντας τεράστιες πολώσεις ?

Σήμερα υπάρχουν ελάχιστα τέτοιου τύπου καταστήματα με αρκετά φθηνότερες τιμές από τις αρχικές, αλλά ακόμα  την επιστημονική ειδικευμένη κοινότητα των πνευμονολόγων δεν έχουν μπορέσει να την πάρουν με το μέρος τους.
Ως λογικό επακόλουθο θεωρήθηκε  και από εμένα μα κύρια για τα άτομα που υπηρετούν την υγεία.
Μα πως άλλωστε θα μπορούσαν να ήταν σύμφωνοι με κάτι που δεν ήξεραν.

Κάτι που παρέκαμψε τις κλινικές μελέτες ετών και με μορφή αγγέλου παρότρυνε τον άνθρωπο να σταματήσει το κάπνισμα, που σαφέστατα είναι βλαβερό με ένα άλλο είδος εισπνεόμενου καπνού ( Νέφους όπως το ονόμαζαν οι πωλητές του ) που την παραγωγή του την προκαλούσαν διάφορα έλαια ( Το πιθανότερο συνθετικά ) μέσο ενός μηχανισμού ατμοποίησης.

Η καθηγήτρια πνευμονολογίας κυρία Πατάκα ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης τους.

Άγνωστη συσκευή, με μη εγκεκριμένα, άγνωστα έλαια πως είναι δυνατών να τα λαμβάνουμε ?

Έστω και καθυστερημένα οι έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική άρχισαν να γίνονται σε βάθος και δεν άργησαν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα.

Αιτία πνευμονικών παθήσεων το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Από το 2004, όταν και πρωτοδιατέθηκαν στην αγορά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή e-cigarettes έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των καπνιστών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που τα επιλέγουν αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδεκτές μελέτες σχετικά με την ασφάλειά τους ή την αποτελεσματικότητά τους, όσον αφορά στην προσπάθεια των καπνιστών να κόψουν τη κακή αυτή συνήθειά τους.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή πιο συγκεκριμένα, οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά, θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Στην έκθεσή της η εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται σε πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές της αναπνοής, αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αλλάξει την λειτουργία των πνευμόνων σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν νωρίτερα το 2015 σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρεία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να εκδηλωθούν στη βιωσιμότητα και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, καθώς και τις ενδείξεις του ασβεστίου, ωστόσο οι επιδράσεις αυτές εξαρτώνται από τη γεύση του υγρού που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές.

Ο ρόλος των διαφορετικών γεύσεων και της διάρκειας χρήσης

Κατά τη διάρκεια της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 13 διαφορετικές γεύσεις, ενώ ο χρόνος χρήσης κυμαινόταν μεταξύ 30 λεπτών και 24 ωρών.

Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν 3 γεύσεις -κανέλα, μπανάνα και μέντα- όπου παρατηρήθηκε αλλαγή στο ασβέστιο, ανάλογα με τη δόση.

Οι μεγαλύτερες δόσεις αποδείχτηκαν τοξικές για τα κύτταρα.

Στο πείραμα των 24 ωρών, οι ίδιες γεύσεις είχαν αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων, ανάλογα με τη χορηγούμενη δόση.

«Οι επιπτώσεις των διαφόρων χημικών συστατικών των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ιστούς των πνευμόνων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες», δήλωσε ο καθηγητής Τέμπερανς Ρόουελ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Στη μελέτη μας χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων και 3 από τις 13 γεύσεις έδειξαν ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κύτταρα, ανάλογα με τη δόση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει το 2013, μετά από μελέτες, ότι οι «καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων», τα οποία έχουν απαγορευτεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Σιγκαπούρη.

Οι έρευνες συνεχίζονται με σχολαστικότητα και πλέον προσωπικά δεν θα μου έκανε καμία έκπληξη αν τελικά ακόμα και η απαγόρευση τους όσο μεγάλα και αν είναι τα οικονομικά συμφέροντα.  

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

 


 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα