Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Υαλουρονικο οξύ. Είναι έτσι τα πράγματα ?

Εκεί που η πραγματικότητα συναντά
την υπερβολή.

Λες και από συνήθεια διάφορες υπαρκτές ουσίες μπαίνουν στην ζωή μας ως συμπληρώματα από την πόρτα με εντυπωσιακότατες διαφημίσεις και τελικά βγαίνουν από το παράθυρο χωρίς καν να μας πουν αντίο.

Έτσι το τελευταίο διάστημα έχει μπει στην ζωή μας και το υαλουργικό οξύ, ένα αδιαμφισβήτητο, υπαρκτό και ωφέλιμο βασικό συστατικό που παράγει ο οργανισμός μας.

Αναλυτικά το υαλουργικό οξύ παράγεται από τους ινοβλάστες ( Κατηγορία κυττάρων ) που βρίσκονται στους συνδετικούς ιστούς.

Σκοπός τους είναι η παραγωγή πρωτεϊνών, βασική προϋπόθεση της ύπαρξης συνδετικών ιστών και η αρωγή παραγωγής του κολλαγόνου. 

Αυτό επιτυγχάνεται με την κατακράτηση νερού που κάνουν διατηρώντας έτσι την ελαστικότητα τους αφενός αλλά και την απαιτούμενη υγρασία. ( Θυμίζω τις συνέπειες της Αφυδάτωσης γενικά )

Εδώ θα τονίσω ως κύτταρα και οι ινοβλάστες τρέφονται και αναπλάθονται από το αίμα.

Εν προκειμένου από την καλή κυκλοφορία στα τριχοειδή αγγεία.

Η καλή τους λειτουργία όπου υπάρχουν  συνεπώς εξασφαλίζει την ποθητή νεανικότητα, ( Ελαστικότητα, υγρασία, παραγωγή κολλαγόνου κτλ ) που κύρια στο δέρμα γίνεται εύκολα αντιληπτή. ( Αφυδατωμένο δέρμα, ρυτίδες, διεσταλμένοι πόροι, χρωματικές διαφορές κτλ )

Τι συμβαίνει όμως όταν το υαλουρονικό οξύ χορηγείται ως συμπλήρωμα ?

Πότε και πως χορηγούμενο έχει αποτέλεσμα ?

Με αυτά τα εύλογα ερωτηματικά θα ασχοληθούμε τώρα αντικειμενικά.

Οι ισχυρισμοί των εταιριών που το εμπορεύονται.

        I.            Αντί γηραντική δράση, κατά των ρυτίδων και του αφυδατωμένου δέρματος.

      II.            Διατήρηση της ελαστικότητας των χόνδρων των αρθρώσεων.

    III.            Αντιφλεγμονώδη δράση.

    IV.            Τέλος. Αναλγητική δράση.

Πάνω σε αυτές τις δράσεις με τα παράγωγα τους  στηρίζουν τις διαφημιστικές τους καμπανιές οι εταιρίες που τα εμπορεύονται.

Προσωπικά και χωρίς περεταίρω παράγωγα, επιστημονικά αποδέχομαι μόνο τις δυο πρώτες ως αναμφίβολα υπαρκτές, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ο νέος άνθρωπος ή αυτός που έχει διατήρηση την καλή κυκλοφορία του αίματος κύρια στα τριχοειδή έχει και την δυνατότητα να το παράγει μόνος.   

Οι τρόποι λήψης του είναι δυο.

       

I.            Δια του στόματος.
Πράγμα που σημαίνει ότι μέσα από την κυκλοφορία του αίματος ευελπιστούμε ότι θα φτάσει στους ινοβλάστες.

      II.            Δια του δέρματος ως καλλυντικό.
Πράγμα που ευελπιστούμε ότι η απορροφητικότητα του δέρματος θα μας δώσει την δυνατότητα να φτάσουμε στους ιστούς του δέρματος ( Έως και υποδόριο )

Εύλογα ερωτηματικά και οι απαντήσεις
για την χρήση του.

Αναφερόμενος αρχικά στο πόσιμο υαλουργικό.
Πως μπορεί το συμπλήρωμα του υαλουρονικού οξέως να φτάσει στους κατεστραμμένους χόνδρους των γονάτων, ή των ισχίων ή όπου αλλού υπάρχουν όταν αυτοί καταστραφήκαν από την κακή αιμάτωση που υπήρξε, υπάρχει και μόνο με ειδικευμένα ιάματα μπορεί να σταματήσει η επιδείνωση τους ?

Πως μπορεί να υπάρξει αντιφλεγμονώδη δράση όταν δεν είναι στις πρωτογενής δράσεις του αυτή ?

Τον πόνο που προκαλεί η φθορά των κατεστραμμένων χόνδρων πως είναι δυνατών να τον αναστείλει ένα συστατικό που δεν έχει αναλγητική δράση.

Αναφερόμενος στην χρήση του ως καλλυντικό.

Σαφέστατα το δέρμα απορροφά ουσίες και μάλιστα ευκολότερα όταν είναι υδατο- διαλυτές.

Κατά συνέπεια είναι δυνατή η στόχευση να ενισχύσει το υπάρχον, όμως σίγουρα δεν μπορεί να το εγκαταστήσει εκεί που χρόνος το έχει απομακρύνει από το δέρμα.

Δηλαδή ναι θα βοηθήσει στην αποφυγή ρυτίδων και ενδεχομένως θα βελτιώσει την εικόνα σε κάποιες, αλλά σίγουρα δεν θα τις εξαφανίσει σε ένα δέρμα γερασμένο αφυδατωμένο ξηρό που η ύπαρξη της φυσικής παραγωγής του έχει χαθεί προ πολλού.

Κάπου εδώ είμαι υποχρεωμένος να σας θυμίσω, τις συνέπειες που είχαν άλλα συστατικά αντιγήρανσης.

Αμέτρητες ήταν οι κρέμες περιποίησης του δέρματος με συστατικά που παράγει ο οργανισμός ( Κολλαγόνο, ελαστίνη κ.α. )  που η υπερβολική χρήση και σε μεγάλη χρονική περίοδο, έφεραν τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα μετά από καιρό για τον απλούστατο εξής λόγο.

Το δέρμα συνήθισε να λαμβάνει έτοιμες αυτές τις ουσίες και ( Τεμπέλιασε )   σταμάτησε να τις παράγει.

Ως αποτέλεσμα είχαμε ναι μεν αρχικά να υπάρξει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά στην συνέχεια ακλούθησε ο πρόωρος γηρασμός του.

Συμπερασματικά:

Το να είμαστε επιφυλακτική για κάθε συστατικό που ουσιαστικά προσπαθεί να αντικαταστήσει την φυσιολογική έκκριση από τον οργανισμό δεν είναι κακό.

Ας στοχεύσουμε καλύτερα σε όσα βοηθούν τον οργανισμό να τις παράγει φυσιολογικά.

Φυσικέςβιταμίνες, άσκηση, συχνή αποτοξίνωση και προσπάθεια να διατηρήσουμε το καρδιαγγειακό μας σε φόρμα μόνο καλό θα μας κάνει και να είστε σίγουροι ότι ο γηρασμός και του δέρματος θα ανέβει αρκετές δεκαετίες.  

 

 


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός.

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα