Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η σωστή ανάπτυξη του παιδιού και η διατροφή του.

Στις προηγμένες χώρες της δύσης ως βάση κάθε παιδικού γεύματος είναι το κρέας,
μια υπερβολή που σίγουρα διαταράσσει
τόσο την ανάπτυξη, αλλά και μελλοντική υγεία του παιδιού.

Και ναι μεν ο άνθρωπος ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των παμφάγων και αυτό δεν έγινε τυχαία ούτε του προέκυψε κατά την εξέλιξη του, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να υπάρχει μια λογική ισορροπία όλων εκείνων των τροφών που συμπεριλαμβάνονται στην διατροφική μας αλυσίδα.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή της υπερβολικής κρεατοφαγίας έφερε σε αντιπαράθεση μερίδα ατόμων που αποφάνθηκαν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν και χωρίς καθόλου κρέας πειραματιζόμενοι θα έλεγα ακόμα και στα ίδια τα παιδιά τους.

Άραγε, μπορεί ένα παιδί εν’ προκειμένου
να αναπτυχτεί σωστά χωρίς κρέας ?

Τι λένε όμως οι ειδικοί
Είναι γεγονός ότι τα φυτικά προϊόντα προσφέρουν ωφέλιμες ουσίες όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Αναμφισβήτητο είναι επίσης ότι τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη, αιτίες πολλών παθήσεων όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, σχεδόν δεν υπάρχουν στη διατροφή των χορτοφάγων.                        

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι οι χορτοφάγοι πάσχουν πολύ σπανιότερα από παχυσαρκία και υπέρταση και εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις χωρίς αυτό να είναι εξακριβωμένο 100%.
Όποιος, όμως, αποφασίσει να μην καταναλώνει ζωικά προϊόντα, πρέπει να υποκαταστήσει επαρκώς συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Αυτές οι ουσίες είναι πολύ σημαντικές ειδικά για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Τέτοιες ουσίες είναι μεταξύ άλλων η βιταμίνη B12, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πολλή προσοχή στους αυστηρά χορτοφάγους
Η χορτοφαγία με γάλα και αυγά δεν είναι καθόλου προβληματική ακόμη και στην παιδική ηλικία» επισημαίνει ο Μάρτιν Κλάσεν, παιδίατρος  γαστρεντερολόγος κλινικής στη Βρέμη.

Ωστόσο, ακόμα και ο ίδιος βλέπει επικριτικά την αυστηρή χορτοφαγία, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο είναι δύσκολο να καλυφθούν οι αυξημένες παιδικές ανάγκες σε κύρια σε βιταμίνη Β12 και σίδηρο.
Το να είναι κανείς χορτοφάγος δεν σημαίνει απλά να μην τρώει κρέας και ζωικά προϊόντα, αλλά να αντικαταστήσει αυτά με ισορροπημένη φυτική διατροφή» εξηγεί η Σίλκε Ρεστεμάγερ από τη Γερμανική Διατροφική Εταιρία (DGE).

Όπως διευκρινίζει, η κατανάλωση κρέατος υπερβαίνει κατά κανόνα τις ανάγκες σε πρωτεΐνες και θερμίδες.

Ως εκ τούτου, η Ρεστεμάγερ θεωρεί ότι η χορτοφαγία συνιστάται και για παιδιά, σημειώνοντας ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές για τη λήψη των απαραίτητων αμινοξέων.

Συμπερασματικά και κατά την προσωπική μου άποψη.

Όπως σε ένα πρόβατο δεν μπορείς να του αλλάξεις το είδος της διατροφής και από χορτοφάγο να το κανείς σαρκοφάγο, ή παμφάγο, το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο.

Τέλος απλά θα θυμίσω σε όλους, όσες απόπειρες και αν έγιναν από τον άνθρωπο να παρέμβει στην φυσική αλυσίδα διατροφής  βοοειδών και αιγοπροβάτων αποδειχτήκαν μοιραίες.  ( Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, στρέψη στομάχου, τερατογενέσεις και άλλες )

Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με όλες τις τροφές που διαθέτουμε αρκεί να τις χειριζόμαστε ορθολογικά.

Δυο φορές την εβδομάδα κρέας, τουλάχιστον μια ψάρια, όσπρια, ζυμαρικά και λαχανικά τις υπόλοιπες.

Επιπρόσθετα σε μικρούς και μεγάλους απαραίτητα είναι τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα εποχής και μάλιστα η Ελλάδα μας έχει τρομερά μεγάλη ποικιλία και οι ωμές ή βραστές σαλάτες.

Ο συνδυασμός αυτός συγχρόνως και με την καθημερινή άσκηση σίγουρα θα μας εξασφαλίσει παιδιά γεμάτα υγεία, ευεξία και ομορφιά.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 

 


Διαβάστε ακόμα:

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα