Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Λουίζα

Πέρα από ένα όμορφο κατ’ όψη και ευωδιαστό κατά την ανθοφορία του βότανο, η Λουΐζα από την αρχαιότητα χαρακτηριζόταν από τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.


 
Κατά καιρούς μάλιστα
 
σήμερα ακούγονται
 
και διάφορα για τις
 
καλλωπιστικές της
 
δυνατότητες
 
στον άνθρωπο.

Ποια όμως είναι αλήθεια και ποια υπερβολές ?

 

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα και ο κάθε ένας και κάθε μια από εμάς ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Η Λουΐζα με επίσημη ονομασία lippia citriodora ή Aloysia citrodora είναι φυλλοβόλος θάμνος που φορές το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα. Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των verbenacea.

Η προέλευση της είναι από τη Λατινική Αμερική και την μετέφεραν στην Ευρώπη περίπου τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ισπανοί εξερευνητές εντυπωσιασμένοι κατά την ανθοφορία της περισσότερο και λιγότερο για τις ιαματικές ιδιότητες της.

Ανεξάρτητα από αυτό η Λουΐζα ερευνήθηκε στους επόμενους αιώνες και   κατατάχτηκε στα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά με πολλαπλές χρήσεις τόσο στην μαγειρική, όσο και στον καλλωπισμό ή και σαν αφέψημα.

Ο χρωματισμός των ανθών της ποικίλει και πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε που γίνεται και η συγκομιδή της.

Το άρωμα τους θυμίζει κατά πολύ λεμονί στην πιο ήπια αίσθηση του χωρίς να χάνει την συναρπαστικότατα.

Παρόλα αυτά και ιστορικά από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως αναλγητικό διαφόρων μυϊκών πόνων.  

Στην συνεχεία η Λουΐζα και πέρα από την μαγειρική, ή και σε διάφορους κήπους ευγενών, δοκιμαστικά ως αφέψημα στις στομαχικές διαταραχές, το κρυολόγημα της αναπνευστικές λιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος και στον πονόλαιμο με μεγάλη επιτυχία.

Οι σύγχρονες έρευνες απέδειξαν ότι η Λουΐζα έχει ήπια αντιπυρετική δράση και βοηθά το ουροποιητικό σύστημα.

Εκτός αυτών κλινικά αποδείχτηκε η έντονη αντιοξειδωτική της δράση και η βοήθεια της στην μετατροπή των ακόρεστων λιπαρών σε κορεσμένα.

Κατά συνέπεια θα βοηθήσει σε κάποιες δίαιτες ως ρόφημα χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα εξακριβωθεί η περίπτωση υπέρβασης των συνηθισμένων δόσεων ημερησίως.

Τέλος την Λουΐζα και λόγο της αντισηπτικής της ιδιότητας θα την συναντήσουμε φορές σε καλλυντικά καθαρισμού του δέρματος ή και αδυνατιστικά χωρίς αυτό να προϋποθέτει και το παν.

Είναι γεγονός και αυτό δεν το έχω κρύψει ποτέ στην ζωή μου ότι γενικά τα βότανα μας προσφέρουν απλόχερα τις ιαματικές τους ιδιότητες.

Αυτό μέχρι το βότανο θεραπεύει την κυτταρίτιδα, ή το έλκος που ακούγονται κατά καιρούς για την Λουΐζα έχει μεγάλη διαφορά.

Η Λουΐζα είναι ένα βότανο χρήσιμο για τον άνθρωπο φορές επικουρικά και άλλες ως λύση.

Σε καμιά περίπτωση όμως η Λουΐζα δεν θα λύσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, της κυτταρίτιδα, η της γήρανσης του δέρματος σε ότι αφορά την αισθητική, αλλά ούτε ένα έλκος ή μια νεφρική ανεπάρκεια.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 



 

 

 

Πηγές

  • το αλφαβητάρι των βοτάνων, σελ.71, Εκδόσεις Προφύρα.
  • Το πράσινο φαρμακείο Βοτανο θεραπείες, Dr James A. Duke, Εκδόσεις Ψύχαλου.
  • Οδηγός Ανθοκομίας 2ος τόμος Αρωματικά & Φαρμακευτικά φυτά, σελ.23, Νικολάου Α. Κανταρτζή, Ελεύθερος τύπος
  • Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών Βοτάνων, Penelope Ody, Εκδόσεις Δημ. Κυριόπουλος

·         Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα