Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Μελισσόχορτο το ταπεινό.

Ποιος είναι αυτός που τουλάχιστον δεν έχει ακούσει την ύπαρξη του μελισσοχορτου ?
Πόσοι όμως από εμάς ξέρουμε τις φαρμακευτικές
του ιδιότητες ?


Η επιστημονική του ονομασία ( Melissa officinalis - Μέλισσα η φαρμακευτική ) αν μη τι άλλο σε κάνει να υποπτεύεσαι την φαρμακευτική του αξία.
Αμέσως μετά αρκεί να παρατηρήσεις ότι σήμερα το μελισσόχορτο ξεπέρασε τα σύνορα της νότιας Ευρώπης, παράλια της μεσογείου και καλλιεργείται αποκλειστικά για φαρμακευτικούς σκοπούς σχεδόν σε όλο τον κόσμο. 

Ας το μάθουμε καλύτερα και ο κάθε ένας ξεχωριστά ας το αξιολογήσει και κατάταξη στην συνείδηση του.

Το Μελισσόχορτο,  γνωστό και ως μελισσοβότανο, είναι ένα πολυετές φυτο  που ανήκει στην οικογένεια Χειλανθή, ίδιας οικογένειας δηλαδή με αυτή της μέντας.  

Είναι αγαπημένο κατά την ανθοφορία των μελισσών από την αρχαιότητα και από εκεί μοιάζει να πίρε και το όνομα.

Έχει ύψος 70 με 150 εκατοστά περίπου και τα φύλλα έχουν μια ήπια μυρωδιά που έρχεται πολύ κοντά με αυτή του λεμονιού.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάνει μικρά λευκά άνθη γεμάτα με νέκταρ.
Αυτά είναι που προσελκύουν τις μέλισσες.

Έχει αναμφίβολα φαρμακευτική δράση.

Μια από τις αποδειξεις της δρασης του αυτης είναι η  μυρωδιά που οφείλεται στο αιθέριο έλαιο που περιέχει η κιτράλη, η κιτρονελλάλη, η λιναλοόλη και η γερανιόλη.

{ ΠΡΟΣΟΧΗ Να μην συγχέεται με το ξυλόθρουμπο ( Onosma frutescens ),  που τοπικά φορές το συγχέουν ντόπιοι κάτοικοι της Ελλάδας. Δεν έχει καμία σχέση και σε επόμενη δημοσίευση θα αναφερθώ και σε αυτό.  }

Η φαρμακευτικές του χρήσεις

Στην τοπική παραδοσιακή φαρμακευτική του εφαρμογή και σε πολλούς τόπους της Ελλάδας και της Ιταλίας, τα λιωμένα φύλλα του τα τρίβουν στο δέρμα, μιας και έχουν πολύ καλή εντομοαπωθητική δράση και μάλιστα μεγάλης διάρκειας.

Όμως κλινικά έχει αποδεδειχθεί πως ρόφημα από φύλλα μελισσόχορτου έχει αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση και δρα ως τονωτικό του κυκλοφορικόσυστήματος και της καρδιάς.

Επίσης έχει ήπια αποδεδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακή δράση.

Το μελισσόχορτο έχει χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η αϋπνία και διάφορες στομαχικές διαταραχές καθώς και η δυσπεψία με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τέλος εμεσος έχει αποδειχθει ότι βελτιώνει την πνευματική διαύγεια και την μνήμη.

Για τον λόγο αυτό έχει κλινικά μελετηθεί δε ανθρώπους που πάσχουν από ήπια συμπτώματα της νόσου Alzihamer με καλά αποτελέσματα χωρίς ωστόσο το δείγμα αυτό επί του παρόντος να είναι μεγάλο.  

Καταλήγοντας θα αναφέρω μελέτες που έχουν γίνει και γίνονται προκειμένου να εξακριβωθούν τα οφέλη του μελισσόχορτου στην ηρεμιστική του δράση και  την απομάκρυνση του άγχους, λόγο του ροσμαρινικου οξέως που διαθέτει στις δραστικές του ουσίες σε αφθονία.

Ανάλογη έρευνα υπάρχει σε εξέλιξη για την θεραπεία του θυρεοειδούς.

Για τις δυο τελευταίες περιπτώσεις η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πριν ανακοινώσει τα τελικά της συμπεράσματα θα χρειαστεί λιγο χρονο ακομα.

Εγώ από την πλευρά μου με το που θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση στον ιατρικό τύπο θα σας ενημερώσω.

Μελισσόχορτο.
Ακόμα μια απτή απόδειξη από ένα ταπεινό βότανο ότι η φύση συνεργεί ανεπιφύλακτα για την υγεία την ευεξία και την ομορφιά του ανθρώπου, αρκεί να την σεβαστούμε και να την εντάξουμε ουσιαστικά στην ζωή μας.

 
 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός

 






Παραπομπές

1.     

  Nascimento, Gislene G. F.; Locatelli, Juliana; Freitas, Paulo C.; Silva, Giuliana L. (2000). «Antibacterial activity of plant extracts and phytochemicals on antibiotic-resistant bacteria». Brazilian Journal of Microbiology 31: 247–56. doi:10.1590/S1517-83822000000400003.


    Kennedy, D. O.; Little, W; Scholey, AB (2004). «Attenuation of Laboratory-Induced Stress in Humans After Acute Administration of Melissa officinalis (Lemon Balm)». Psychosomatic Medicine 66 (4): 607–13. doi:10.1097/01.psy.0000132877.72833.71. PMID 15272110.

    Awad, Rosalie; Muhammad, Asim; Durst, Tony; Trudeau, Vance L.; Arnason, John T. (2009). «Bioassay-guided fractionation of lemon balm (Melissa officinalisL.) using anin vitromeasure of GABA transaminase activity». Phytotherapy Research 23 (8): 1075–81. doi:10.1002/ptr.2712. PMID 19165747.

  Auf'mkolk, M.; Ingbar, J. C.; Kubota, K.; Amir, S. M.; Ingbar, S. H. (1985). «Extracts and Auto-Oxidized Constituents of Certain Plants Inhibit the Receptor-Binding and the Biological Activity of Graves' Immunoglobulins». Endocrinology 116 (5): 1687–93. doi:10.1210/endo-116-5-1687. PMID 2985357.

 

πηγή: Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα