Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τόσο βασανιστική, όσο και συχνή κύρια στις βόρειες χώρες της Ευρώπης.
Είναι μία χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται εναντίον των ιστών του ιδίου του οργανισμού.

Μπορεί να προσβάλει πολλούς ιστούς και κατά συνέπεια όργανα, αλλά χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονή των αρθρώσεων.

Αποτέλεσμα αυτού είναι συχνό φαινόμενο τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κίνηση τους.

Ποιούς προσβάλει ?

Αν και η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, το μέγιστο της συχνότητας εμφάνισης είναι μεταξύ 4ης και 6ης  δεκαετίας της ζωής του ανθρώπου.

Οι γυναίκες προσβάλλονται  δύο με τρείς φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αποδείξει ότι στην Ελλάδα η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από χώρες της Β.  Ευρώπης και σήμερα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ανέβρεσει των αιτιών.

Ποιά είναι τα αίτια που
την προκαλούν.

Όλες οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση της οφείλεται στην αλληλεπίδραση πολλών παράγοντα που έχουν να κάνουν με το ορμονικό σύστημα, την διατροφή, αλλά και τις περιαυτολογικές καταστάσεις του κάθε τόπου.

Πώς εκδηλώνεται ?

Η έναρξη της μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή και σταδιακή.

Ο πιο συχνός τρόπος εμφάνισης είναι η σταδιακή (ήπια) εκδήλωση των συμπτωμάτων σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων. 

Οι κλινικές εκδηλώσεις της διακρίνονται σε αρθρικές και εξωαρθρικές («εκτός των αρθρώσεων»).

Πολύ συχνά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή αλλά και στον ίδιο ασθενή κατά την πορεία της νόσου.

Γενικά συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, εύκολη κόπωση, διάχυτές μυαλγίες, μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους, μπορεί να συνοδεύουν ή να προηγούνται των ειδικών εκδηλώσεων της νόσου.

Αρθρικές κλινικές εκδηλώσεις.

Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η αρθρίτιδα που οφείλεται σε φλεγμονή του αρθρικού υμένα (η  μεμβράνη που καλύπτει τον αρθρικό θύλακο από την εσωτερική πλευρά και παράγει ένα υγρό, το αρθρικό υγρό, στην αρθρική κοιλότητα).

Εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης.

Με το χρόνο η φλεγμονή επεκτείνεται στους γύρω αρθρικούς ιστούς  με αποτέλεσμα την καταστροφή της άρθρωσης και τη δημιουργία παραμορφώσεων.

Η προσβολή των αρθρώσεων είναι συνήθως συμμετρική, δηλαδή πάσχουν οι αντίστοιχες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος.

Συχνότερα στην αρχή η νόσος προσβάλει τον καρπό και τις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, ενώ καθώς εξελίσσεται μεγαλύτερες αρθρώσεις, όπως αγκώνες, γόνατα, ποδοκνημικές, ώμοι, ισχία μπορεί να προσβληθούν, καθώς και οι αρθρώσεις του αυχένα.

Δυνητικά μπορεί να πάσχουν όλες οι αρθρώσεις του σώματος εκτός από τις αρθρώσεις των τελικών φαλαγγών των δακτύλων και την θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης που δεν προσβάλλονται σχεδόν ποτέ.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως  και κάθε φλεγμονώδους αρθρίτιδας, είναι η πρωινή δυσκαμψία διάρκειας μεγαλύτερης της μιας ώρας, κατά την αφύπνιση και μετά από παρατεταμένη ακινησία.  

Πώς γίνεται η διάγνωση της ;

Κατά κανόνα η διάγνωση της είναι κλινική και γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό.

 
Τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης είναι αυτά που συνήθως οδηγούν τον ιατρό στη διενέργεια ορισμένων εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων για να τεθεί τελικά η διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

Η γρήγορη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της νόσου.

Γι’ αυτό η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, αν συντρέχουν λόγοι, καθώς και η πρόσβαση και στη συνέχεια η συμμόρφωση στην συμφωνηθείσα αγωγή, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχή διαχείριση της πάθησης και την βέλτιστη ποιότητα ζωής τους ασθενούς.

Πρόληψη και θεραπεία.

Είναι σημαντικό άτομα που έχουν κλιματολογικές συνθήκες, εργασία και διατροφή που ευνοούν την νόσο να αναπτυχτεί, τέλος και κληρονομικότητα να εντάξουν τους εαυτούς τους στην πρόληψη με την είσοδο τους στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους.

ü  Αρχικά να εντάξουν την διατροφή τους σε εκείνες τις τροφές που την καταπολεμούν ( Βλεπ. Σχετικό δημοσίευμα )

ü  Να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητα τους άσχετα αν η εργασία τους είναι ορθοστάτη.

ü  Να θεωρήσουν τα θαλασσινά και ιαματικά μπάνια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά.

ü  Να επιλέξουν εκείνα τα βότανα που θα τους ενισχύουν από την μια το ανοσοποιητικό τους σύστημα, θα απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό τους, αλλά από την άλλη θα τους εξασφαλίζουν ένα άρτιο καρδιαγγειακό έτσι ώστε να αρματώνονται οι χόνδροι των αρθρώσεων σε υπέρτατο βαθμό.

Φυσικά ιάματα, βότανα.

Πολλά υπόσχονται τα πάντα, όμως σε επιμέρους δράσεις και ΟΧΙ καθολικά.

Αυτά που μπορούν με αξιώσεις να επιδράσουν ενάντια στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τόσο ως πρόληψη, αλλά και θεραπεία είναι τα εξής:

Vitamin C.

Κύρια βιταμίνη C αποτοξίνωσης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μέχρι εκεί όμως.

Μην ζητούμε από την βιταμίνη C τα πάντα.

Επιλέξτε σωστή πηγή βιταμίνη C και σίγουρα δεν θα χάσετε.

Vitamin E.

Η βιταμίνηE της νιότης.

Δεν ονομάστηκε τυχαία έτσι, όμως ΠΡΟΣΟΧΗ στην λήψη της ως συμπλήρωμα συστηματικά.

Η υπερβιταμίνωση της Ε προκαλεί τελείως αντίθετα αποτελέσματα από τα ποθητά.

Aloe Vera.

Πραγματικά αν η Aloe συστηματικά χορηγείτε στον οργανισμό επί μεγάλου χρονικού διαστήματος και στην ποιότητα της φυσικής  της μορφής, πραγματικά θα σας εξασφαλίσει σωστή ανάπλαση των κυττάρων, σωστή λειτουργία του οργανισμού, καλή υγεία.   

Ιπποφαες.

Ένα κατ’ εξοχήν αντιφλεγμονώδες βότανο είναι το Ιπποφαές μεγάλης αξίας που θα ενισχύσει τον οργανισμό σε κάθε τύπου φλεγμονή.

Ganoderma Lucidum.

Το απόλυτο βότανο, ίαμα θα έλεγα στην περίπτωση του, που μας εξασφαλίζει όχι μόνο υγεία, αλλά και ευεξία και ομορφιά. Ganoderma Lucidum

Cordyceps.

Το βότανο που ΌΧΙ μόνο θα μας εξασφαλίσει ισχυρούς λείους και γραμμωτούς μυς, αλλά που θα βοηθήσει στην πρόληψη οξυγόνου των χόνδρων των αρθρώσεων. Cordyceps

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

 


Διαβάστε ακόμα:

 

 Ganoderma lucidum| Προμηθευτείτε το πιστοποιημένο προϊόν εδώ

Cordyceps Sinensis | Προμηθευτείτε το πιστοποιημένο προϊόν εδώ
 

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα