Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Καρκίνος Παχέος Εντέρου.

Τρίτη παγκοσμίως νεοπλασία στον κόσμο και συχνότερη των σπλάχνων.

Ολοένα και συχνότερη πάθηση στις προηγμένες χώρες έναντι των ασιατικών και αφρικανικών χωρών που παραμένει στάσιμη και σε ορισμένες σχεδόν ανύπαρκτη.

Πότε και πως παρουσιάζεται, συχνότητα και τρόποι πρόληψης, αλλά και αντιμετώπιση θα μας απασχολήσουν σήμερα.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης της νόσου.
Σύμφωνα με επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες, η εμφάνιση του ορθοκολικού καρκίνου αποτελεί συνέπεια της αλληλεπίδρασης κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες:
Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου παρατηρείται σε άτομα ηλικίας 55  – 70 ετών.
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών φαίνεται να συσχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Διάφορες απόψεις συνηγορούν στο ότι διατροφικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση σημαντικού αριθμού περιπτώσεων της νόσου, χωρίς – όμως – να είναι δυνατό ο αριθμός αυτός να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Ιδιαίτερης προσοχής έχουν τύχει οι εξής διατροφικοί παράγοντες:

1. Η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε μη απορροφήσιμες φυτικέςίνες (ελαττωμένη πρόσληψη πράσινων λαχανικών, φρούτων και γενικά ινών)

2. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή και λίπος (αυξημένη χρήση τηγανιτών, κόκκινου κρέατος, έτοιμου φαγητου)

3. Η ελαττωμένη πρόσληψη προστατευτικών θρεπτικών ουσιών, όπως είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε. Σημειώνεται ότι οι βιταμίνες αυτές ασκούν προστατευτική δράση, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

4. Η εμφάνιση της νόσου έχει συσχετιστεί – ακόμα – με το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τον καθιστικό τρόπο ζωής (έλλειψη φυσικής άσκησης).

Κληρονομικοί Παράγοντες:
Λιγότερο του 20% των περιπτώσεων αφορά ασθενείς κάτω των 50 ετών. Η διάγνωση της νόσου σε ένα νεαρό άτομο θέτει την υποψία προϋπάρχουσας ελκώδους κολίτιδας ή συνδρόμου πολυποδίασης (μεγάλος αριθμός πολυπόδων στο παχύ έντερο).

• Η αυξημένη ηλικία,

• το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου/ορθού ή/και πολυπόδων,

• το ατομικό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου,

• οι κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις (εκ γενετής δηλαδή γονιδιακή προδιάθεση)

είναι επιπρόσθετοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της νόσου.

Συνοπτικά, η κατάταξη του πληθυσμού σε ομάδες κινδύνου, για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι η εξής:

Ομάδα μικρού κινδύνου: άτομα ηλικίας μικρότερης των 50 ετών

Ομάδα χαμηλού κινδύνου: άτομα ηλικίας 50 – 60 ετών (απουσία συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό σύστημα)

Ομάδα μέσου κινδύνου: ατομικό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου, οικογενειακό ιστορικό, νόσος Crohn

Ομάδα υψηλού κινδύνου: σύνδρομο οικογενούς πολυποδίασης, κληρονομικά – μη πολυποειδή καρκινικά σύνδρομα, ελκώδης κολίτις, συγκεκριμένοι γενετικοί υποδοχείς.

 
Ποιες μέθοδοι-συστάσεις υπάρχουν για την πρόληψη της νόσου;
• Σε ασυμπτωματικά άτομα, χωρίς ενδείξεις αυξημένου κινδύνου και ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, συνιστάται ανά διετία δακτυλική εξέταση του ορθού ή/και εξέταση κοπράνων για μικροσκοπική αιμορραγία.

• Μετά την ηλικία των 50 ετών συνιστάται εξέταση κοπράνων για μικροσκοπική αιμορραγία ετησίως και ορθοσιγμοειδοσκόπηση με ενδοσκόπιο ανά τριετία ή πενταετία

• Όταν υπάρχει συμπτωματολογία ή θετική εξέταση κοπράνων συνιστάται κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση σε συνδυασμό με βαριούχο υποκλυσμό.

Ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας για να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου;
Οι συστάσεις που δίδονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε συνεργασία με έγκυρα διεθνή αντικαρκινικά κέντρα όσον αφορά την δίαιτα και τον τρόπο ζωής στην πρόληψη του Κ.Π.Ε. είναι:

• Μειωμένη κατανάλωση ζωικού λίπους (λιγότερο από το 20% του συνόλου των λαμβανομένων θερμίδων).

• Η καθημερινή διατροφή να περιλαμβάνει ικανή ποσότητα φρέσκων λαχανικών και φρούτων, ψωμιού ολικής αλέσεως, δημητριακών, οσπρίων και ελαιολάδου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η λήψη σημαντικής ποσότητας φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων συστατικών που έχουν αντικαρκινική δράση.

• Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ασβέστιο των γαλακτοκομικών προϊόντων ασκεί προφυλακτική δράση. Το παραπάνω διαιτολόγιο αντιπροσωπεύεται στη λεγόμενη «Μεσογειακή Δίαιτα».

• Το παραπάνω προτεινόμενο διαιτολόγιο και ο δραστικός περιορισμός του Δυτικού τρόπου διατροφής με τροφές του τύπου «Fast Fοοd», που είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, είναι πιθανώς ευεργετικό, όταν εφαρμόζεται από την παιδική και νεαρή ηλικία.

Να αποφεύγονται:
η υπερβολική λήψη θερμίδων και η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατάχρηση οινοπνευματωδών. Η σωματική άσκηση πρέπει να είναι καθημερινή πρακτική.

Συμπερασματικά: Είναι χρήσιμη η διατροφή που είναι φτωχή σε ζωικό λίπος και πλούσια σε συστατικά φυτικής προέλευσης, αλλά μέχρι να διευκρινισθούν με ακρίβεια οι ιδιότητες των διαφόρων συστατικών της τροφής, πρέπει να αποφεύγονται οι διαιτητικές υπερβολές.

Συνήθως με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η νόσος;
Oι όγκοι του παχέος εντέρου εκδηλώνονται ως μη επείγουσες καταστάσεις (75.2%), επείγουσες καταστάσεις με οξεία εντερική απόφραξη (18%), ή επείγουσες καταστάσεις με εικόνα εντερικής απόφραξης και περιτονίτιδος (6.8%).

Σε ασθενείς με μη επείγουσες καταστάσεις, η συμπτωματολογία είναι ήπια και αφορά – κυρίως – στη λειτουργικότητα του εντέρου ή τη γενική τους κατάσταση. Γενικά, η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ανατομική εντόπιση του όγκου στο παχύ έντερο, την έκταση της νόσου, τη μορφή του όγκου και τις ενδεχόμενες επιπλοκές (απόφραξη, διάτρηση, αιμορραγία). Το 50% των νεοπλασιών του παχέος εντέρου εντοπίζεται στο ορθό και το σιγμοειδές κόλον.

Το άλγος είναι κύριο χαρακτηριστικό των νεοπλασιών, που εντοπίζονται προς τα δεξιά του παχέος εντέρου, ενώ η μεταβολή των συνηθειών του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια) είναι χαρακτηριστικό των νεοπλασιών, που εντοπίζονται προς τα αριστερά. Επίσης, στη μορφή που λαμβάνει η κλινική εικόνα, παίζει ρόλο και η χρονική απόσταση μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων και της οριστικής διάγνωσης. Κατά μέσο όρο, το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων και της εφαρμογής οριστικής θεραπείας είναι 7 9 μήνες.

Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όγκου μπορεί να παρουσιαστούν:

Απουσία εντερικών ενοχλημάτων ή μόνο ήπια διάρροια (30%).
Τα δυσπεπτικά ενοχλήματα, η ναυτία, ο έμετος (32%), ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας, η απώλεια σωματικού βάρους (48.6%), η εύκολη κόπωση και η σοβαρή αναιμία αποτελούν ομάδα μη ειδικών εκδηλώσεων, που μπορεί να συνοδεύει ένα νεόπλασμα του δεξιού τμήματος του παχέος εντέρου.

Αιμορραγία από το ορθό, η οποία μπορεί να είναι μεγάλη (αιματοχεσία) ή ασήμαντη και να συνοδεύει την κένωση.

Οι διαταραχές των κενώσεων είναι του τύπου της επιδεινούμενης δυσκοιλιότητας ή συνηθέστερα της πρωινής ψευδοδιάρροιας, η οποία ξεκινά τις πρωινές ώρες και αποτελείται από βλέννα, αίμα ή/και πύον. Αυτή είναι η πιο συνήθης συμπτωματολογία από το αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου.

Προσοχή: η παρουσία αίματος στα κόπρανα αποτελεί τη συχνότερη κλινική ένδειξη της νόσου. Είναι μεγάλο λάθος να αποδίδεται σε καλοήθεις παθήσεις (π.χ. αιμορροΐδες) προτού αποκλεισθεί το ενδεχόμενο νεοπλασίας.

Χειρουργική αντιμετώπιση Καρκίνου παχέως εντέρου – Κολεκτομή
Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση της νόσου, η μοναδική θεραπεία είναι η χειρουργική εξαίρεση της νόσου.

Πρόληψη και απομάκρυνση των αιτιών:

ü  Αποφεύγουμε κάθε κονσερβοποιημένη τροφή μακράς διάρκειας και μεγάλης περιεκτικότητας σε συντηρητικά.

ü  Εμείς εδώ οι Έλληνες έχουμε την ευτυχία της χρήσης του Ελαιολάδου σε αφθονία ή έστω του ηλιέλαιου και αραβοσιτελαίου. Αντικαταστήσετε την μαργαρίνη με αυτά.

ü  Εντάξτε στην διατροφή σας ωμές η και βρασμένες σαλάτες λαχανικών στην εποχή τους ή αυτά της ταχείας κατάψυξης όταν και εφόσον θα χρειαστούν.

ü  Προτιμήστε όσο είναι δυνατών τα προϊόντα ολικής άλεσης με δεδομένο τις φυτικές ίνες που περιέχουν και την βιταμίνη Ε.

ü  Τα Ελληνικά φρούτα και πάντα στην εποχή τους να μας γίνονται μόνιμη συνήθεια στην καθημερινότητα μας.

ü  Αποφεύγουμε  συστηματικά περίεργα αναψυκτικά εμπλουτισμένα με χημικές ουσίες που μας υπόσχονται καλύτερη πέψη, ενέργεια, ή και φορές πλασματικές επιδώσεις.

ü  Δεν κάνουμε καταχρήσεις σε αλκοόλ, κάπνισμα και επιλέγουμε αγνό Ελληνικό κρασί και μπίρα για τις εορτές και τις νυκτερινές μας διασκεδάσεις και όχι μυστήρια ποτά.

ü  Καταναλώνουμε πάνω από 2 λίτρα νερού κάθε μέρα χειμώνα καλοκαίρι.

ü  Τέλος κύρια οι μακροχρόνιες διάρροιες ελέγχονται από τους ιδικούς ιατρούς απαραιτήτως.

Ειδικά τρόποι που πρέπει να λαμβάνουμε χρόνια πριν την είσοδο μας στις κρίσιμες δεκαετίες:

Κύρια μετά την συμπλήρωση και τις τρίτης δεκαετίας της ζωής μας πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου.

ü  Την αποτοξίνωση του οργανισμού τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.

ü  Την καθημερινή μας άσκηση, έστω συνεχόμενου βαδίσματος για τουλάχιστον 30 λεπτά ανεξαρτήτου εργασίας.

ü  Τον αυστηρό προγραμματισμό, τόσο στην ποσότητα, όσο και την ώρα γευμάτων και μικρών γευμάτων της ημέρας.

Ειδικά συμπληρώματα διατροφής πρόληψης μα και φορές θεραπείας.

ü  Βιταμίνη Ε.
Βιταμίνη Ε της νιότης. Όσο και αν σας μοιάζει ότι δεν έχει σχέση με το παχύ έντερο η βιταμίνη Ε βοηθά πάρα πολύ στην ανάπλαση των κυττάρων και εν προκειμένου των υγιών κυττάρων που αποτελούν τους ιστούς του παχέος εντέρου.

ü  Βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C είναι η κατ’ εξοχήν βιταμίνη της αποτοξίνωσης.

ü  Spiroulina.
Η Spiroulina θυμίζω πέρα από την πληθώρα βιταμινών που περιέχει στην σύνθεση της θα βρούμε πλούσια χλωροφύλλη που βοηθά το έντερο στην σωστή του λειτουργία.

ü  Aloe Vera.
Η Aloe Vera ως γνωστό βοηθά την ανάπλαση των υγιών κυττάρων.

ü  Ganoderma.
Το κατ’ εξοχήν προσαρμογονο βότανο GANODERMA που θα διατηρεί γενικά των οργανισμό αποτοξινωμένο, θα ισορροπεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού στις φυσιολογικές τιμές του και θα τον προστατεύει από τον καρκίνο λόγο της έντονης και αποδεδειγμένης αντικαρκινικής του δράσης.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 



Διαβάστε ακόμα: 

 Ganoderma lucidum| Προμηθευτείτε το πιστοποιημένο προϊόν εδώ
Spiroulina: Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο:.  http://www.biop.dxnnet.com/products

 

 

 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα