Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κάρδαμο και καρδαμώσαμε ?

Ποια είναι η πραγματικότητα και ποιος
ο μύθος για το κάρδαμο ? 

 
Χρόνια  αυτά τα ερωτήματα μου αναλώνουν πολύ χρόνο από την ζωή μου και για όλα τα βότανα γενικότερα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αποδοχή μου ότι σε αυτά, στα βότανα δηλαδή,  βασιστήκαν σχεδόν όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που ναι μεν μας αύξησαν το προσδόκιμο της ζωής, αλλά μας δημιούργησαν συγχρόνως με τις παρενέργειες τους νέα προβλήματα υγείας.

Για το κάρδαμο σήμερα ο λόγος λοιπόν.

Το Κάρδαμο ή Καρδάμωμο ή Κακουλέ, είναι μπαχαρικό ουσιαστικά που προέρχεται από τους σπόρους φυτών του γένους Elettaria cardamomum και Amomum της οικογένειας  (Zingiberaceae).

Φύεται σε πολλά κράτη του κόσμου σήμερα, αλλά το σίγουρο είναι ότι ξεκίνησε από την Ινδία.

Το κάρδαμο πληροφοριακά είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, λίγο φθηνότερο από το σαφράν ( Κρόκο Κοζάνης ) και την βανίλια.

Εδώ  δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ στην Ελληνική ρίζα του ονόματος του που για μια ακόμα φορά υποδηλώνει τον αρχαίο μας πολιτισμό.

Υπάρχουν δυο τύποι κάρδαμου:

Το  πράσινο και ο μαύρο όπου και έτσι τα καταγράφει ο Θεόφραστος, πατέρας της βοτανικής το τέταρτο αιώνα π.Χ.

Και οι δύο μορφές του κάρδαμου χρησιμοποιούνται ως αρτύματα και καρυκεύματα στη μαγειρική, τόσο στα τρόφιμα όσο και στα ποτά, όμως εμείς θα ξεχωρίσουμε το κάρδαμο ως φάρμακο.

Παραδοσιακή ιατρική

Το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται ευρέως στη Νότια Ασία για τη θεραπεία των λοιμώξεων στα δόντια και τα ουλα, για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων του λαιμού, ( Φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, στοματίτιδα ) τη αποσυμφόρηση των πνευμόνων και την δύσπνοια. ( Προφανώς φλεγμονώδους αιτιολογίας. )

Γενικότερα το κάρδαμο στην Ασία χρησιμοποιείτε ως αντιφλεγμονώδες.

Πέρα των προαναφερομένων, χρησιμοποιείται και για να διαλύσει τις πέτρες, στους νεφρούς και την χοληδόχο κύστη.

Οι δράσεις του αυτές επιστημονικά δεν έχουν τεκμηριωθεί πλην εκείνης της γενικότερης ενάντια στις φλεγμονές. ( Αντιφλεγμονώδη )

Στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας το χρησιμοποιούν ως ίαμα κατά της δυσπεψίας και της δυσκοιλιότητας, δράσεις που κλινικά φαίνεται εν ‘ πρώτης να έχει.

Καταλήγοντας και πέρα από μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα που διαθέτει το κάρδαμο γενικότερα αποδεικνύεται να μην είναι αυτό που θέλει με το όνομα του να προσδιορίζει.

Γι’ αυτό, αν περιμένετε από το κάρδαμο να καρδαμώσετε μάλλον σε λάθος δρόμο βρίσκεστε και λάθος στάση.

Υπάρχουν αλλά βότανα ποιο σημαντικά.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα