Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Οι θάνατοι εφήβων και παιδιών από AIDS υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία

Ακόμα μια τρανταχτή απόδειξη που θα πρέπει να μας κάνει να μην εφησυχάζουμε.

Ο αριθμός των εφήβων που πεθαίνουν από AIDS έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2005 στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια «κρυμμένη επιδημία», σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία ( UNICEF ) κάλεσε τις χώρες της Ασίας να αυξήσουν και να βελτιώσουν την πρόσβαση των εφήβων στις εξετάσεις για την ασθένεια, τονίζοντας πως πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν εάν έχουν μολυνθεί από τον HIV, καθώς απαιτείται γονική συναίνεση για να υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καταγράφεται σημαντική πρόοδος στον αγώνα εναντίον της επιδημίας στον ενήλικο πληθυσμό, με μια πτώση 31% των νέων κρουσμάτων HIV από το 2000 ως το 2014 και μια μείωση των θανάτων που προκλήθηκαν από το AIDS την περίοδο από το 2005 ως το 2014.

Όμως η μία στις επτά μολύνσεις στην περιοχή αυτή πέρυσι αφορούσε πρόσωπα 15 ως 19 ετών, ενώ ο αριθμός των θανάτων παιδιών και εφήβων από 10 ως 19 ετών που οφείλονταν στο Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας αυξήθηκε αλματωδώς σε 6.600 το 2014 (+110%) από τους 3.100 που καταγράφονταν το 2005, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε ό,τι αφορά την πληθυσμιακή κατηγορία των παιδιών και των εφήβων εκτιμάται ότι κινδυνεύουν περισσότεροι οι ομοφυλόφιλοι και οι διαφυλικοί, οι χρήστες ναρκωτικών που χρησιμοποιούν σύριγγες και τα πρόσωπα εκείνα που πωλούν ή αγοράζουν σεξ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αυτή είναι η πρώτη έκθεση για τους έφηβους από 10 ως 19» ετών, σχολίασε η Ουίνγκ-Σιέ Τσενγκ, στέλεχος της UNICEF αρμόδιο για τον HIV / AIDS στην περιοχή της Ασίας.

«Αυτή η έκθεση είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών επί δύο χρόνια και πλέον για τη συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων δεδομένων για να μπορέσουμε να συλλάβουμε την εικόνα της επιδημίας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι. Μιλάμε για μια κρυμμένη επιδημία», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται πως 50.000 έφηβοι ηλικίας 15 ως 19 ετών μολύνθηκαν από τον HIV πέρυσι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Στην περιοχή εκτιμάται πως 220.000 νέοι από 10 ως 19 ετών ζουν με τον HIV, ενώ πόλεις όπως η Μπανγκόκ, το Χανόι και η Τζακάρτα είναι οι «εστίες των νέων μολύνσεων», επισημαίνεται ακόμη στην έκθεση του OHE.

Οι 10 χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επιδημία είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Μιανμάρ, το Βιετνάμ, η Κίνα, η Καμπότζη, οι Φιλιππίνες, η Παπούα Νέα Γουινέα και το Πακιστάν.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση τονίζεται πως κατά τους υπολογισμούς που έγιναν, λιγότερο από το ένα τρίτο των εφήβων που έχουν μολυνθεί από τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, που παρατείνει τη ζωή τους.

Η εποπτεία της επιδημίας στην περιοχή είναι προβληματική διότι σε πολλές χώρες της οι έφηβοι δεν επιτρέπεται να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον HIV εάν δεν έχουν την έγκριση των γονέων τους γραπτώς.

Μόνο 10 χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού επιτρέπουν σε νέους να υποβάλλονται σε εξετάσεις για HIV και τους προσφέρουν υπηρεσίες για αυτό χωρίς γονική άδεια.

«Πολλοί δεν θέλουν οι γονείς τους να μάθουν ότι έχουν κάνει σεξ. Αυτό τους εμποδίζει να υποβληθούν σε εξετάσεις», είπε η Ουίνγκ-Σιέ. «Εάν εμποδίζονται να υποβληθούν σε εξετάσεις, μπορεί να είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν», πρόσθεσε η ίδια αξιωματούχος της UNICEF.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα