Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Κολπική μαρμαρυγή

Πάνω από εκατό χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από Κολπική Μαρμαρυγή.


Μια υποτιμημένη ασθένεια των περασμένων δεκαετιών που όμως ευθύνεται για το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων, πλήθος ακατάσχετων αιμορραγικών καταστάσεων και κατάληξης.

Τι είναι η Κολπική Μαρμαρυγή.
Η Kολπική Μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδίας παγκοσμίως και ανήκει στην κατηγορία των ασθενειών υπερκοιλιακών αρρυθμιών της καρδιάς.
Συνήθως κάνει την εμφάνιση της σε άτομα άνω των εξήντα χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν την συναντάμε και σε νεότερες ηλικίες.

Κλινική εικόνα.
Η Κολπική Μαρμαρυγή δίνει διαφορετικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο με πιο κοινό της σύμπτωμα την αίσθηση ταχυκαρδίας.
Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και κάποιες ώρες με επαναλαμβανόμενη και όλο πιο συχνή τάση.
Παράλληλα μπορεί να προκαλεί την στιγμή της κρίσης αδικαιολόγητη δύσπνοια, ατονία ή ξαφνική κόπωση και τέλος αίσθημα ζάλης έως και λιποθυμία.

Διάγνωση.
Όταν τα συμπτώματα αυτά είναι επαναλαμβανόμενα απαιτείται η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό και με την βοήθεια ηλεκτροκαρδιογράφου να κάνει την διάγνωση.

Αίτια.
Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν την Κολπική Μαρμαρυγή είναι πολλά.
Η βαλβιδοπάθεια είναι επικρατέστερη και ακλουθούν η υπέρταση, το οξύ έμφραγμα και η καρδιακή ισχαιμία σε ότι έχει να κάνει με την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν που είναι η παχυσαρκία, οι πνευμονοπάθειες, ο θυρεοειδής, ο διαβήτης, το κάπνισμα και ο αλκοολισμός.  

Συνέπειες και επιπλοκές.
Αρχικά στις δεκαετίες κάτω του ενενήντα η Κολπική Μαρμαρυγή είχε υποτιμηθεί σε βαθμό τέτοιο που σχεδόν ανεξέλικτη προκαλούσε αιφνίδιους θανάτους.
Από τα τέλει της δεκαετίας του ενενήντα η έρευνα της επιστημονικής κοινότητας υπέρ δραστηριοποιήθηκε , ξεσηκώνοντας και τους ερευνητές της φαρμακευτικής προς ανεύρεση λύσεων με ασφάλεια για τους ασθενείς.
Ο λόγος ουσιαστικά ήταν ότι η αντιμετώπιση της με αντιπηκτικά του αίματος φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα επέσυραν αφενός την βάσανο των συχνών εξετάσεων χρόνου προθρομβίνης ( Αιματολογική εξέταση πήξης του αίματος ) αλλά και αφετέρου το συχνό φαινόμενο ορατών και μη ορατών ακατάσχετων αιμορραγιών όπως ρινορραγίες, έλκος στομάχου ή εντέρου κτλ.
Παράλληλα υπήρχε και η ανάγκη λήψης των ασθενών και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ρύθμισης των παλμών της καρδιάς.

Μέχρι και σήμερα ουσιαστική λύση δεν έχει βρεθεί και μάλιστα φορές νέα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στην πράξη αποδείχτηκαν πολύ πιο επικίνδυνα από τα κλασικά των περασμένων δεκαετιών.

Η φυσική αντιμετώπιση.
Πέρα της καθημερινής άσκησης του ορθολογικού προγραμματισμού της ημέρας και της προσαρμοσμένης διατροφής, πράγμα ευκόλως κατανοητό, υπάρχουν και βότανα που μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα.
Το σκόρδο για παράδειγμα ( Σε ταμπλέτες. ) έχει κλινικά αποδείξει ότι βοηθά τόσο της αρρυθμίες της καρδιάς όσο και την πηκτικότητα στο αίμα.
Κατά την προσωπική μου άποψη όλα όσα καταπολεμούν την υπέρταση και τον διαβήτη, πάντα σε λογική χρήση μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες.
Κλινικά in vitro το Ganoderma Lucidum είναι το μόνο που έχει αποδείξει ότι είναι το ίαμα επιλογής και στην Κολπική Μαρμαρυγή.
Αυτή την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη και μελέτες in Vivo ακόμα και στην Ελλάδα που σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τους.
Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι ενθαρρυντικά με μοναδικό μειονέκτημα τον χρόνο απόδοσης του ιάματος στην συγκεκριμένη νόσο που φτάνει μέχρι και του τρις, τέσσερις μήνες, όπου από εκεί και ύστερα σταδιακά μειώνονται τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com η στο τηλέφωνο 6942.598.834

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα