Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Η ασθένεια του bar και του φιλιού.

Λες και από μόδα τα τελευταία χρόνια μαστίζει κύρια νεολαίους που τους βρίσκει εξαντλημένους με πεσμένες άμυνες από την ξέφρενη διασκέδαση.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένα κλινικο συνδρομο που προκαλειται από τον ιό Epstein Barr. ( EBV )

Μεταδίδεται πολύ εύκολα με το σάλιο, από ένα ερωτικό φιλί η ακόμα και την κοινή χρίση ποτηριού.

Είναι τρομακτικό το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων που έχουν μολυνθεί από τον ιό EBV που αγγίζει το 85 με 90% που όμως ευτυχώς από αυτούς το μεγάλο ποσοστό αποθεραπεύονται όταν και εφόσον έχουν στην πράξη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ποσοστό που θα νοσήσουν ξεπερνά το 35% όπου στην παθογένεια του ο ιός EBV προσβάλει το λέμφωμα Burkitt, το ανοβλαστικό με ομοιότητες των πασχόντων από AIDS ή και του καρκίνου του ρινοφάρυγγα. 

Κλινική εικόνα.
 
Υψηλός επίμονος πυρετός κοντά στο 40, ατονία, υπερβολική κόπωση, πόνος στον φάρυγγα και λεμφαδενοπάθεια.

Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι μπορεί να συνυπάρχει δύσπνοια, εξανθήματα στην περιοχή του λαιμού και λευκό παχύ επίχρισμα στον φάρυγγα.

Εξέλιξη, διαδρομή.
Ο χρόνος που θα εκδηλωθεί το νόσημα είναι από 30-35 ημέρες μέχρι και 50-55,  ενώ αρχίζει να μεταδίδεται λίγες μέρες πριν εκδηλωθεί και σταματά αρκετές μέρες μετά την αποθεραπεία.

Ο αρχικός επίμονος πυρετός μπορεί να υποχωρήσει μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης εβδομάδας ενώ στο σύνολο τους τα προαναφερόμενα συμπτώματα υποχωρούν μετά τον τρίτο μήνα.

Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης γίνεται με την ανίχνευση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων του ιού. ( Ειδικευμένη εξέταση )

Θεραπεία.
Ο ασθενείς επιβάλλεται να νοσηλευτεί σε ειδική κλινική λοιμώξεων, όπου αρχικά με αντιφλεγμονώδη και στεροειδή επιτυγχάνεται ο έλεγχος των συμπτωμάτων.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσοποιητικού του συστήματος και ο περιορισμός των επιπλοκών της νόσου.

Επιπλοκές.
Ηπατίτιδα, ρήξη  σπλήνας, απόφραξη αεραγωγού, θρομβοπενία, αναιμία, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, πάρεση προσωπικού κρανίου, σύνδρομο Guillain-Barre και άλλα εξίσου σοβαρά νοσήματα έχουν καταγραφεί σε περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και σωστά η νόσος.

 
Η συμβουλή.
Διατηρείται πάντα το ανοσοποιητικό σας σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή, ξεκούραση, ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ κοινά ποτήρια με άλλους ακόμα και αν το περιεχόμενο τους είναι αλκοολούχο ποτό. ( Τον συγκεκριμένο ιό δεν τον πιάνει. )

Προσέχουμε τις εφήμερες σχέσης.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός

 

 


Διαβάστε ακόμα:
 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα