Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αγριάδα.

Το ζιζάνιο φυτό με τις ευεργετικές
του δράσεις.
Ίσως να φαντάζει δύσκολο κάποιος να πιστέψει ότι ένα ζιζάνιο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και ένα χρήσιμο βότανο.
Η Αγριάδα όμως έτσι ακριβώς είναι.
Τρομάζουν να την εξοντώσουν από πολλές καλλιέργειες από την μια και κάπου αλλού εύκολα την καλλιεργούν άλλοι, είτε για τα ευεργετήματα της στον άνθρωπο, είτε για καλλωπιστικούς λόγους.

Η Αγριάδα επιστημονικά Cynodon dactylon, ή Κυνόδους ο δάκτυλος είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης παράλληλης ε το έδαφος.

Το φυτό αποτελείται κυριολεκτικά από δυο πλευρές.

Το υπόγειο μέρος που δημιουργεί διάφορα ριζώματα σε μικρό βάθος στο χώμα και το υπέργειο που στην κορυφή τους βγαίνοντας από το έδαφος σχηματίζει νέους βαθύ πράσινους βλαστούς.

Για θεραπευτικούς λόγους την Αγριάδα την συλλέγουμε ως επί το πλείστων την άνοιξη, αλλά χωρίς ωστόσο να έχει αποδεδειχθεί πως αν την συλλέξουμε και το φθινόπωρο θα έχει μεγάλη διαφορά στις δραστικές της ουσίες.

Δραστικές ουσίες.
Στην Αγριάδα βρέθηκαν βιταμίνες Α, Ε και C, μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, αμινοξέα και τέλος υδατάνθρακες.

Ενδείξεις.
Αναμφίβολα έχει διουρητικές ιδιότητες.

Οι ποσότητες της σε μέταλλα ( σίδηρο ασβέστιο, μαγνήσιο ) αν και δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ορθολογική χρήση, σίγουρα θα τον βοηθήσουν.

Οι παραδοσιακές ενδείξεις για ουρολοιμώξεις, πέτρες στα νεφρά ή την χολή, ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και πόνους των αρθρώσεων δεν έχουν κλινικά τεκμηριωθεί.

Τρόπος χρήσης.
Η αγριάδα συνήθως την χρησιμοποιούμε ως αφέψημα αποξηραμένη.

Υπάρχει και ο τρόπος να γίνει και κρύο ρόφημα.

Στην αγορά κυκλοφορεί και βάμμα αγριάδας καθώς και αιθέριο έλαιο.

Συμπερασματικά.
 
 
Η αγριάδα αναμφίβολα είναι ένα πολύ καλό διουρητικό που η δοσολογία της πρέπει να γίνεται από ειδικούς αφενός και αφετέρου δεν είναι βότανο για υπερβολές τόσο στην δοσολογία, όσο και στον χρόνο λήψης της.

 

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 


Διαβάστε ακόμα: 
 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα