Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Αλάτι Ιμαλάιων, μύθος ή πραγματικότητα.

Το ορυκτό αλάτι που υποσχέθηκε πολλά κάνοντας την εμφάνιση του στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα.
Πρόκειται όμως για ένα θαυμάσιο υποστηρικτή της υγείας μας, ή άνθρακας είναι αυτός ο θησαυρός των Ιμαλάιων.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

 
Πιο είναι το αλάτι Ιμαλάιων.
Πρόκειται για ένα ορυκτό αλάτι όπως προανέφερα που η εξόρυξη του γίνεται στην Khewra Salt Mine στο Πακιστάν στους πρόποδες του Salt Range που απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τα Ιμαλάια.

Αποτελείται από διάφανους υπόλευκους κρυστάλλους και φορές παρουσιάζει ροζ ή και κοκκινωπό χρώμα που αυτό οφείλεται σε οξείδιο του σιδήρου.

Σύνθεση.
Σε 15 διαφορετικά δείγματα του αλατιού του Ιμαλάιων που έγιναν αναλύσεις από την υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit βρεθήκαν τα εξής.

·         Χλωριούχο νάτριο 95% - 98%.

·         Άλλα άλατα ( Κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο κτλ ) 2% - 3%

Δια ταύτα.
Τα περί ακίνδυνης χρήσης του από υπερτασικά άτομα αν μη τι άλλο είναι αδόκιμα μιας και δεν έχει διαφορά από το γνωστό σε εμάς αλάτι της θάλασσας.

Τα περί εμπλουτισμού του οργανισμού με τα απαραίτητα γι’ αυτόν ανόργανα άλατα λόγο της μικρής τους περιεκτικότητας θεωρώ πως είναι άτοπα.

Τα περί αποτοξίνωσης, ενίσχυσης του οργανισμού κτλ που κατά καιρούς διαβάζουμε δεν τα σχολιάζω καν μιας και δεν υπάρχουν.

Συμπερασματικά.
Απαιτείται η ίδια προσοχή με το θαλασσινό αλάτι σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή νεφρική ανεπάρκεια.

Είναι θέμα υποκειμενικό και γεύσης η χρίση του σε ότι αφορά την διατροφή μας, που πραγματικά προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο στην πατρίδα του  Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους την χρήση του.

Για καλλυντικούς σκοπούς ( Peeling κτλ ) δεν έχω λόγους να μην το χρησιμοποιήσω.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 

 


Διαβάστε ακόμα:  Ανόργανα άλατα.  &  Αποτοξίνωση  &  Υπέρταση. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα