Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τσιγάρο και υγεία εκ διαμέτρου αντίθετα.

Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να επαναλάβω ακόμα μια φορά πόσο κακό κάνει
το τσιγάρο όχι μόνο στην υγεία του καπνιστή, αλλά και όσον βρίσκονται κοντά του κυρίως σε κλειστούς χώρους.

Χαρακτηριστικά μόνο θα πω, πως ο καπνιστής μαθηματικά είναι βέβαιο ότι έχει κλεισμένο ραντεβού με τον καρκίνο, ή την καρδιοπάθεια, ή την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και φορές και με τα τρία αυτά μαζί.

Αν είσαι από αυτούς τους αναγνώστες που τους αρέσει να κοιτάζουν κατάματα την αλήθεια, μπορείς να συνεχίσεις την ανάγνωση και αν συγχρόνως καπνίζεις, ε τότε να το σκεφτείς καλύτερα γιατί το κάνεις αυτό το κακό πρώτα στην υγεία σου.

Ας  τα βάλουμε από την αρχή σε μια σειρά.
Βασικά ξέρω πως το κάπνισμα είναι μια εξάρτισης πράξη πολλών παραγόντων και για να το σταματήσει ο καπνιστής δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Είναι η νικοτίνη, γνωστή εξάρτησης ουσία από την μια, η ελλειμματική οξυγόνωση που έμαθε ο καπνιστής να ζει, μα και η συνήθεια τις κίνησης, γεύσης που θα πρέπει όλα αυτά να τα αποχωριστή γιατί η υγεία του αν δεν έχει κλονιστεί συθέμελα, σίγουρα αυτό θα το πάθει.

Με λίγα λόγια δηλαδή, δεν νομίζω, ακόμα και σε νεαρή ηλικία να υπάρχει άνθρωπος που επιδιώκει συνειδητά να έχει κλονισμένη υγεία.

Έμπλεξε με το κάπνισμα θα έλεγα και τι γίνεται τώρα.
Αρχικά θα σας ξανά θυμίσω επιγραμματικά τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματήσετε το τσιγάρο.

Έστω και να καπνίζεις χρόνια μανιωδώς με το που θα σταματήσεις το κάπνισμα χρονικά, κλινικά έχουν αποδειχθεί τα εξής:

     I.        Πάνω στα 30 λεπτά περίπου ο καρδιακός σας τόνος αρχίζει να επανέρχεται στα φυσιολογικά σας επίπεδα φεύγοντας οι γνωστές ταχυκαρδίες.

   II.        Μετά από δυο ώρες η περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος αρχίζει να επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και η αρτηριακή πίεση να δείχνει τις πραγματικές της τιμές.

 III.        Ατυχώς εκεί κοντά στο δίωρο τα πρώτα στερητικά συμπτώματα της νικοτίνης κάνουν την βασανιστική τους εμφάνιση.

 IV.        Σε δώδεκα ώρες αρχίζει το μονοξείδιο του άνθρακα σιγά, σιγά να αποβάλλεται από τα κύτταρα μας που ως γνωστό παρεμποδίζει την οξυγόνωση τους και κατά συνέπεια την σωστή ανάπλαση τους.

   V.        Η έλλειψη της νικοτίνης το ίδιο χρονικό διάστημα των δώδεκα ωρών κάνει την παρουσία της πιο αισθητή με ζαλάδα, υπνηλία και αναίτιο εκνευρισμό. Αυτά τα συμπτώματα δυστυχώς θα κρατήσουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάλογα του πόσο εθισμένος είναι ο καπνιστής.

 VI.        Στις 48 ώρες ο καπνιστής αρχίζει να έχει καλύτερη γεύση, τα ακροδάχτυλα του αποκτούν καλύτερη αίσθηση και τέλος τα άκρα του να μην είναι τόσο ευάλωτα στο κρύο.

VII.        Δυστυχώς μέχρι και την 3 εβδομάδα τα συμπτώματα της στέρησης από την νικοτίνη ταλαιπωρούν τον τέως καπνιστή με ζαλάδες, ναυτία, πονοκέφαλους αναίτιους, τσιμπήματα και φτερουγίσματα στην καρδιά και χειρότερο εκνευρισμό και φορές τρομερές κράμπες.

VIII.        Στις τρις όμως εβδομάδες χωρίς τσιγάρο οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν και το σώμα να ελευθερώνεται όπου εδώ επιβάλετε η ένταξη σας σε καθημερινή άσκηση προκειμένου να βελτιωθεί όλη σας η κλινική εικόνα.

  IX.        Στους 2 μήνες η καλή οξυγόνωση των κυττάρων σας είναι ορατή και στο δέρμα σας. Ασπρίζει παίρνει το φυσιολογικό του χρώμα και τέλος με μικρότερες προσπάθειες μπορείτε να κρατήσετε τον γηρασμό μακριά.

    X.        Μετά τους 9 μήνες αρχίζουν οι πνεύμονες σας να λειτουργούν σωστά να παρέχουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και η περιφερική κυκλοφορία να γίνεται σωστά. Τόσο η επιθυμία, όσο και η αντοχή και απόλαυση του σεξ επανέρχονται σιγά, σιγά και κυρίως στους άνδρες άνω των σαράντα που η στυτική δυσλειτουργία τους είχε κτυπήσει την πόρτα.

  XI.        1 χρόνος χωρίς τσιγάρο σημαίνει απλά 50% λιγότερες πιθανότατες καρδιαγγειακών προβλημάτων.

XII.        Πέντε με οκτώ χρόνια ανάλογα από τον βαθμό καπνίσματος ο οργανισμός έχει επανέρθει στα φυσιολογικά επίπεδα εκτός των περιπτώσεων της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας που θα ασχοληθούμε σε άλλη δημοσίευση αναλυτικότερα.

Μέχρι εδώ αναφέρθηκα στα στερητικά συμπτώματα της νικοτίνης και τις συνέπειες του διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργεί ο καπνός.

Τι γίνεται όμως με όλες εκείνες τις συνήθειες γεύσης και κίνησης ?
Δεν θα σας κρύψω ότι η νευρικότητα είναι μεγάλη και βασανιστική κυρίως στα χέρια, αλλά και στην γεύση τα προβλήματα δεν πάνε πίσω.

Καταγεγραμμένες υπάρχουν πολλές συνέπειες της στέρησης σε κίνηση και γεύση.

Από την αύξηση του σωματικού βάρους, έως και τις αθώας εντός εισαγωγικών χρήσης του κομπολογιού, όμως και το ένα και το άλλο έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην προστασία της υγείας.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που επιβάλλεται να ξέρουμε όλοι.
Το κάπνισμα ανάλογα και με τον χρόνο που μας είχε δέσμιους το πιθανότερο είναι να μας έχει αφήσει και προβλήματα που θα χρειαστεί να δουλέψουμε πάνω σε αυτά προκειμένου να ιαθούμε.

Για παράδειγμα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( Χ.Α.Π. ) δεν είναι νόσημα που καπνίζω την έχω, σταματώ το κάπνισμα φεύγει από μόνη της.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος, το μυοκάρδιο, τις αορτές, τις καρωτίδες κτλ.

Εδώ θα επιβληθεί η ανάγκη ένταξης μας και σε ένα συνδυαστικό πρόγραμμα άσκησης, διατροφής και φυσικών ιαμάτων που θα πιστέψετε και με επιμονή και υπομονή θα ακλουθήσατε.

Άλλωστε δεν σας μοιάζει λογικό, κάπνιζες τριάντα χρόνια για να διαγνωστείς ΧΑΠΙΤΗΣ και μέσα σε έξη μήνες ή δυο χρόνια λες να θεραπευτείς ?

Για απλοϊκό παράδειγμα θα σας φέρω την φίλη μου την Άννα Κ. διαγνωσμένη ΧΑΠ και καπνίστρια έως και σήμερα.

Κάναμε μια προσπάθεια απόφραξης των πνευμόνων της με ένα συνδυασμό φυσικών ιαμάτων και λόγο της καλύτερης οξυγόνωσης που υπέστη την έπιασαν ζαλάδες.

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό για την υγεία της.

Προτίμησε  να σταματήσει την θεραπεία και να παραμείνει στα πενήντα της στην δύσπνοια και ότι άλλο δυστυχώς θα της προκύψει.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σε επόμενη δημοσίευση θα σας αναφερθώ με λεπτομέρεια ποιες ενέργειες θα χρειαστεί να κάνετε προκειμένου να ξανά αποκτήσετε υγεία ευεξία και ομορφιά το συντομότερο κόβοντας το τσιγάρο.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 


 

 

 
 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα