Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Σόδα η μαγειρική.

Αλήθεια υπάρχει πέπλο μυστηρίου γύρο από την σόδα και τις ιδιότητες της,  ή τελικά δεν είναι αυτό που νομίζουν μερικοί.
Από την μια έχει τους οπαδούς της, που σκίζουν τα ιμάτια τους για την ιαματική της δράση σε ότι αφορά τον άνθρωπο και από την άλλη πλήθος απο διακεκριμένους λαμπρούς επιστήμονες της έρευνας δεν θέλουν καν να ασχοληθούν μαζί της.


Τι να συμβαίνει άραγε με την σόδα και που βρίσκεται η αλήθεια ?
Είναι το θέμα μας σήμερα σε βάθος μιας και αφορμή μου έδωσε η φίλη μου η Παναγιώτα.

Σόδα η μαγειρική ή NaHCO3, γνωστό και ως Όξινο ανθρακικό νάτριο.

Πρόκειται για ορυκτά άλατα που βρίσκονται και συλλέγονται από την στάχτη των φυκιών και των φυτών σε πετρώδεις περιοχές που πηγάζουν, αναβλύζουν νερά πλούσια σε ασβέστιο, νάτριο και κάλιο.

Τόσο κατά το πρόσφατο παρελθόν, όσο και σήμερα στα χρόνια μας πολλά διαβάζουμε για τα ευεργετήματα της σόδας στον άνθρωπο χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επαρκεί επιστημονικά στοιχεία επιβεβαίωσης.

Για παράδειγμα διαβάζω σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Αμερικής του 1924 την επιβεβαίωση της αξίας της σόδας ως θεραπευτικό μέσο από έγκριτους  ιατρούς εκείνης της εποχής Dr Volney S Cheney υπό την έγκριση του Οργανισμού Φαρμάκων της Αμερικής ( FDA ) που ως γνωστό από τότε ο έλεγχος των γραφομένων που άπτονται στην υγεία ήταν αυστηρότατος.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο φυλλάδιο υπήρχαν και δασολογικά σχήματα θεραπείας για διάφορα νοσήματα όπως γρίπη, κρυολογήματα, μέχρι και βελτίωση αθλητικών επιδόσεων κ.α.

Σήμερα από την μια υπάρχει η απόλυτη σιωπή και οι εφαρμογές της μαγειρικής σόδας περιορίζονται για τον καθαρισμό άντε και για την βοήθεια στην πέψη και από την άλλη διαφορές αναφορές που την θέλουν ατεκμηρίωτα να βοηθά μέχρι και για την θεραπεία του καρκίνου.

Χωρίς να θέλω να γίνω θεωρητικός κριτής των πάντων, απλά θα δεχτώ πως η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας στα εξής:

·         Ως χωνευτικό. Άτομα που πάσχουν από δυσπεψία, ή αν καμιά φορά το παρακάναμε, σε ένα ποτήρι νερό βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα και το πίνουμε. Σίγουρα θα βοηθήσει την πέψη. Δεν θα το συνιστούσα να γίνεται αυτό το πράγμα καθημερινά.

·         Ως βοηθητικό απομάκρυνσης των σκληρύνσεων των κάτω άκρων. Είναι κάτι που έχω δει. Σε μια λεκάνη χλιαρό νερό ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σόδα και κάνουμε ένα ποδόλουτρο για 10 – 15 λεπτά. Θα βοηθήσει πολύ την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από τις φτέρνες και τα πέλματα.

·         Ως λευκαντικό των δοντιών. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως επιτυγχάνει μια λεύκανση στα δόντια αρκεί αυτή η προσπάθεια να μην γίνεται καθημερινά. Πάνω στην βρεγμένη οδοντόβουρτσα βάζουμε λίγη σόδα και βουρτσίζουμε κανονικά και επίμονα τα δόντια μας.

·         Ως αντί-μύκητικο. Ούτε εδώ χωρά καμιά αμφιβολία αρκεί να αναφερόμαστε για εξωτερική χρήση εκτός των ευαίσθητων περιοχών. Δηλαδή για τους μύκητες στα πόδια, τους αγκώνες, τα δάκτυλα των χεριών ή και γενικότερα των άκρων. Κάνουμε συχνές πλύσεις παράλληλα με την αγωγή που μας χωρίζεσαι ο θεράποντας ιατρός μέχρι της απομάκρυνσης των συμπτωμάτων.

Για τις υπόλοιπες χρήσης της μαγειρικής σόδας, όπως είναι καθαρισμός του σπιτιού ή ρούχων, αποφράξεις σιφονιών κτλ και έχω αναφερθεί, αλλά υπάρχουν και άλλοι ποιο ειδική από εμένα.

 
Συμπερασματικά.
Η μαγειρική σόδα κατά την προσωπική μου άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως το μυστικό της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.

Κλινικά έχει λίγες αποδείξεις και δεν παύει να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στην χρήση της.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 


 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα