Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΖΙΚΑ. Ο νέος ιός .

Μετά τον Έμπολα, τον Η1Ν1 που μεταλλάχτηκε σε Ν2Ν3 το κουνούπι του Νείλου μας ήρθε και ο ΖΙΚΑ !

Τυχαίο ?
Το ελπίζω για να μην σχολιάσω τίποτα περίεργο.
Σε συναγερμό εκ’ νέου η παγκόσμια ιατρική κοινότητα εξαιτίας του ιού ΖΙΚΑ.
Η ραγδαία εξάπλωση του έχει θορυβήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με δεδομένο ενώ τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάστηκαν στην Βραζιλία, ωστόσο πέρασαν τα σύνορα της εύκολα σε Αμερική και 11 χώρες της Ευρώπης.

Γιατί υπάρχει τόσος θόρυβος όμως για τον ιό ΖΙΚΑ ?

Ο ιός ΖΙΚΑ μπορεί να μην έχει την άμεση σχέση με το θάνατο όπως ο Έμπολα ή ο Ν1Ν2, όμως είναι αυτός που προκαλεί την μικροκεφαλία στα νεογέννητα παιδιά.

Παραμένει στο πάσχοντα επί μακρό και μπορεί να θεωρηθεί φορέας όπως και σε πολλούς άλλους ιούς.

Κινδυνεύουν άμεσα οι γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία μιας και ο ιός ΖΙΚΑ είναι άμεσα συνδεδεμένος με την μικροκεφαλία. ( Σε επόμενο δημοσίευμα θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτή )

Τα συμπτώματα του είναι ήπιας σχετικά μορφής και διαρκούν 4 με 7 ημέρες. Υποχωρούν με απλά αντιπυρετικά, παυσίπονα και αντιβιοτικά αλλά δεν εξοντώνεται ο ιός και δεν υπάρχει εμβόλιο.

Τα συμπτώματα του είναι:

Πυρετός.
Εξανθήματα σε όλο το σώμα.
Πόνος στις αρθρώσεις.
Επιπεφυκίτιδα.
Μυϊκός οξύς πόνος.
Πονοκέφαλος.

Υπάρχουν όμως και καταγεγραμμένες και περιπτώσεις ασθενών που ναι μεν νόσησαν αλλά δεν είχαν τα προαναφερόμενα συμπτώματα.

Πως μεταδίδεται.

Αρχικά και ο ιός ΖΙΚΑ ανακαλύφθηκε στην Αφρική εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά από το 2014 εξαπλώθηκε ραγδαία στην Λατινική Αμερική.

Αρχικά υπήρχε η πίστη ότι μεταδίδεται μόνο από το κουνούπι Τίγρης (Aedes ) αλλά τελευταίες αποκαλυπτικές μελέτες αναφέρουν πως μεταδίδεται από απλά κουνούπια, ή σκνίπες που προηγουμένως τσίμπησαν φορέα του ιού ΖΙΚΑ, από κοινή χρήση σύριγγας και τέλος ακόμα και με την σεξουαλική επαφή.

Η χρονική περίοδος επώασης του ιού ΖΙΚΑ δεν είναι ακόμα γνωστός επακριβώς καθώς και το ποσοστό σε όσους έχουν νοσήσει που μετατρέπονται μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων σε φορείς.

Για όλους αυτούς τους λόγους υπήρξε κόκκινος συνειρμός του ΠΟΥ και η εξαγγελία οδηγιών για την προστασία
των πολιτών.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 


Διαβάστε ακόμα: 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα