Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Είστε θύμα Ναρκισσιστικού ατόμου ?

Ενώ όλοι μας, ή οι περισσότεροι από εμάς είχαμε την εντύπωση πως ο Ναρκισσισμός είναι θέμα γένους θηλυκού, έρχονται επιστημονικές μελέτες και μας αποδεικνύουν το τελείως αντίθετο.

Οι άνδρες ως επί το πλείστον παρουσιάζουν την Ναρκισσιστική διαταραχή αυτή δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον περίγυρο τους.
Και ναι μεν αν ανήκετε στο φιλικό ή και επαγγελματικό περιβάλλον εύκολα τους διαγράφετε από τις λίστες σας, τι γίνεται όμως όταν σας συνδέει συγγένεια πρώτου βαθμού ?


Τεράστιο διπλό βάσανο.
Από την μια η συμπεριφορά τους απέναντι σας και απέναντι γενικότερα στο οικογενειακό περιβάλλον είναι απαράδεκτη, αλλά και από την άλλη η αγωνία σας για το αβέβαιο μέλλον τους δεν μπορεί να σας αφήσει να ησυχάσετε.

Ποια είναι τα αίτια της Ναρκισσιστικής διαταραχής, ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία θα μας απασχολήσουν για σήμερα.

Αρχικά τι είναι ο Ναρκισσισμός:
Ο Ναρκισσισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιστημονικά ως όρος από τους επιστήμονες ψυχολόγους για ένα τύπο διαταραχής προσωπικότητας, ή από απλούς ανθρώπους θέλοντας να περιγράψουν ένα άτομο υπέρμετρα εγωκεντρικό, ωραιοπαθή, σνομπ και τέλος υπερόπτη.

Αυτοί οι δυο τύποι του όρου Ναρκισσισμός συγχέονται μα είναι λάθος και μόνο η επιστημονική προσέγγιση των ψυχολόγων το προσδιορίζει στην σωστή του βάση.

Απλά, δεν είναι απαραίτητα ένας εγωκεντρικός να κρύβει Ναρκισσιστική διαταραχή, σε αντίθεση μάλιστα που το κύριο χαρακτηριστικό του κάθε Νάρκισσου είναι ο εγωκεντρισμός του και μόνο.

Ανάλυση:
Η κλινική Ψυχολόγος κυρία Κουλουκούρη αναφέρει πως στην κοινωνία που ζούμε η Ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι ένα υπαρκτό σύγχρονο πρόβλημα που το συναντάμε ολοένα και στυγνότερα κύρια στους άνδρες.

Τονίζει και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο πως η κοινωνία που ζούμε δεν προωθεί τις βαθύτερες ηθικές αξίες, την εντιμότητα και την καλοσύνη και αυτό προκαλεί παθογένειες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε την Ναρκισσιστική διαταραχή και όσο περισσότερες γνώσεις έχουμε για αυτήν την ψυχική πάθηση τόσο πιο εύκολα δεν θα πέσουμε θύματα τέτοιων ατόμων.

Η σχέση με άτομο με αυτή την διαταραχή είναι ολέθρια και μπορεί να προκαλέσει ακραίες συμπεριφορές.

Καταλήγοντας στην εισαγωγή της η κυρία Κουλουκούρη τονίζει ότι είναι χρέος μας να γνωρίζουμε την ψυχική πάθηση αυτή για λόγους αυτοπροστασίας.

Τέλος επισημαίνει πως τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι "ειδικοί" της ψυχικής κακοποίησης και του ψυχολογικού χειρισμού και επειδή δεν διαθέτουν αυτό που ονομάζουμε “ ενσυναίσθηση” μπορούν να κακοποιήσουν ψυχικά το θύμα τους σε ακραίο βαθμό.

Το πιο συχνό φαινόμενο είναι να διαλέγουν προσεκτικά το θύμα τους με κάποιον απώτερο σκοπό ή απλά για την ικανοποίηση των δικών τους ψυχικών αναγκών.

 Διαλέγουν ευαίσθητα άτομα, συνήθως ηθικά η άτομα που έχουν τάση να αισθάνονται εύκολα ένοχα γιατί αυτά είναι εύκολα χειρίστηκα.  

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα:
Σύμφωνα με το ψυχιατρικό εγχειρίδιο DSM VI το άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από τα εξής χαρακτηριστικά συμπτώματα προσωπικότητας.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το άτομο δεν θα αναγνωρίσει πότε από μόνο και μόνο τα άτομα του περιβάλλοντος του θα το δουν όταν και εφόσον μπορέσουν να απαλλαγούν από τα συναισθηματικά δεσμά της επιρροής του.  

Γενικότητα:

Έχει μια εντύπωση ότι είναι υπερβολικά σημαντικός και μοναδικός  και περιμένει να τον αναγνωρίζουν ως ανώτερο όλοι.

Χωρίς αυτό η πραγματικότητα να το επιβεβαιώνει πάντα, προβάλει τα ανύπαρκτα ταλέντα ή και τις επιτυχίες του.

Αισθάνεται ότι του χρωστάνε όλοι αναγνώριση ως ανώτερο ον και μόνο που υπάρχει.

Αυτό στην όποια σχέση μεταφράζεται ως μια συνεχή ανάγκη που έχει να τον βάζετε πάντα προτεραιότητα στην ζωή σας και όλη η ζωή σας να γυρνάει γύρω από τον ίδιο και τις ανάγκες του, ενώ συγχρόνως  καθημερινά θα του λέτε πόσο σημαντικός και ωραίος είναι.

Αναλυτικά:

  • Έχει φαντασιώσεις δύναμης χωρίς όρια και ονειρεύεται στην επιτυχία να λάμπει, να είναι πανέμορφος και μοναδικός.
  • Πιστεύει ότι είναι μοναδικός και μόνο άλλα άτομα του ίδιου υψηλού επιπέδου και κλάσης έχουν δικαίωμα να είναι γύρω του για να το καταλάβουν.  Αυτό μπορεί να το οδηγήσει να φέρεται άσχημα σε άτομα που θεωρεί κατώτερα και να κάνει παρέα με πολύ πλούσια η επιτυχημένα άτομα μόνο για το κύρος τους και φυσικά εσείς πρέπει να συμφωνήσετε με αυτό. Αυτό είναι και ένα ακόμα τρωτό του σημείο γιατί στον βωμό αυτό κάνει ακραία και τραγικά λάθη ακόμα και για την υγεία του.
  • Απαιτεί τον συνεχή και υπερβολικό θαυμασμό. Αυτό δεν σημαίνει με τίποτα ότι θα ασχοληθεί σοβαρά και μαζί σας αντίστοιχα έστω και αν φορές σας κάνει τυπικά κομπλιμέντα. 
  • Έχει μια αίσθηση ότι πρέπει να του φέρονται μοναδικά σαν να του χρωστάνε ειδική μεταχείριση η να ικανοποιούν αυτόματα όλες του τις επιθυμίες. Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί τις απογοητεύσεις και μπορεί να αντιδράσει βίαια αν οι επιθυμίες του δεν εκπληρώνονται άμεσα. Το πιο απλό είναι να παραπονιέται η να αισθάνεται έκπληξη όταν δεν το εξυπηρετούν άμεσα άλλα αυτό μπορεί να φτάσει και στον χειρισμό και στην καταστροφή αυτού που δεν του φέρθηκε όπως θα ήθελε αναλόγως με τον βαθμό της παθολογίας και τη  ύπαρξη και άλλων παθολογιών παράλληλα ( antisocial personnality- dark triad)
  • Στις σχέσεις είναι εκμεταλλευτής εκμεταλλεύεται τα αποκτήματα των άλλων η τον χαρακτήρα τους για τους δικούς του σκοπούς και την προβολή του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας έχει επιλέξει γιατί νομίζει ότι είστε πλούσιοι η για να αποκτήσει όσα έχετε και να τα χρησιμοποιήσει για να ανεβεί κοινωνικά χωρίς ενδοιασμούς. Τα δικά σας θα είναι δικά του και τα δικά του θα είναι επίσης δικά του.
  • Δεν έχει ενσυναίσθηση. Δεν μπορεί να κατανοήσει να αναγνωρίσει η να ταυτιστεί με τα συναισθήματα των άλλων. Γι αυτό μην περιμένετε κατανόηση η λύπηση είναι ικανό να σας ζητάει να του πάρετε παπούτσια prada ή ένα αυτοκίνητο ενώ δεν έχετε να πληρώσετε το ρεύμα η να μην έρθει να σας δει στο νοσοκομείο γιατί πολύ απλά τα νοσοκομεία δεν του αρέσουν χωρίς να λογαριάζει πόσο σας πληγώνει η συμπεριφορά του. Αντίθετα αν είναι αυτός άρρωστος θα περιμένει να το βοηθήσετε με προσωπικό σας κόστος και να είστε συνέχεια δίπλα του. Και πάντα θα πρέπει να κατανοήσετε τις δικαιολογίες του φυσικά.
  • Ζηλεύει και επιθυμεί αυτά που έχουν οι άλλοι και επίσης πιστεύει ότι οι άλλοι το ζηλεύουν και θέλουν όσα έχει. Αυτό δημιουργεί συνεχώς ένα αίσθημα άγχους να πετύχει περισσότερα για να μπει στο μάτι των άλλων και επίσης φοβάται ότι οι άλλοι μπορεί να του κάνουν κακό γιατί το ζηλεύουν. Η ζήλεια μπορεί να φτάσει σε βαθμό του να θέλει να καταστρέψει τον αντίπαλο του σε περίπτωση συνύπαρξης και άλλης παθολογίας. Στον απλό βαθμό θα προσπαθεί να προκαλέσει την ζήλευα στους άλλους και άπλα θα σας λέει συνεχεία τι πήρε ο ένας και τι ο άλλος γιατί φροντίζει να τα ξέρει όλα. Κάνει μόνιμα συγκρίσεις αλλά με τα δικά του μέτρα και σταθμά και ας μην έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
  • Δείχνει αλαζονικές συμπεριφορές  ψευδούς ανωτερότητας και φαίνεται σνομπ . Αυτό θα το διαπιστώσετε από την αρχή αν δείτε πως φέρεται σε σερβιτόρους καθαρίστριες και άτομα σε ευάλωτη θέση. Είναι ειρωνικός και απότομος. Επίσης είναι μια συνεχής αίσθηση που θα έχετε ότι εσείς είστε κατώτερος ότι και να είστε και αυτό το άτομο είναι πάντα πιο πάνω από εσάς και εσείς πρέπει να του αποδεικνύετε γιατί πρέπει να κάτσει μαζί σας.

Τέλος εξυπακούεται πως όσοι δεν συμμορφώνονται με τις προαναφερόμενες ιδιαιτερότητες του, τον ζηλεύουν, του βγάζουν κακίες, τον μέμφονται με αποτέλεσμα να μην τους θέλει στην ζωή του και για κανένα λόγο.

Αντίθετα όπως προαναφέραμε θα κάνει παρέα μόνο με άτομα αναγνωρίσιμα και ας είναι αμφίβολης ηθικής. 

Αυτό τους κάνει συνήθως να κινούνται σε ένα πολύ μικρό κύκλο γνωριμιών που όσο περνούν τα χρόνια θα απομονώνονται ολοένα και περισσότερο.

Περιττό βέβαια να αναφέρω πως ο Ναρκισσιστής επιμελείται σχολαστικά την εμφάνιση του, χρησιμοποίει πολλά καλλυντικά και ξεχωριστά αρώματα, ενώ δεν φεύγει στιγμή από το μυαλό του ότι είναι πολύ όμορφος και μάλιστα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα καμιάς σύγκρισης.

Τέλος ο Ναρκισσιστής δεν δέχεται καμία αποτυχία του επιρρίπτοντας την ευθύνη σε άλλους που δεν τον κατάλαβαν και από την άλλη κάνει προσπάθεια υποβάθμισης της αγγίζοντας εύκολα την γελοιότατα.

Επίλογος:
Καταλήγοντας η κυρία Κουλουκούρη λέει πως η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από ειδικό και ειδικευμένο μάλιστα ψυχολόγο.

Η θεραπεία είναι τρομερά δύσκολη, μακροχρόνια και αμφίβολη, όπου πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν μέχρι και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, ενώ άλλοι δεν αναλαμβάνουν τέτοια περιστατικά καν.

Η συνύπαρξη έστω και 5 τέτοιων συμπτωμάτων σε δικό σας άτομο που δεν υπάρχει η δυνατότητα απομάκρυνσης του από την ζωή σας, επιβάλει την επίσκεψη σας σε ειδικό προκειμένου να εξοπλιστείτε με γνώσεις και αυτοπεποίθηση για την αντιμετώπιση τους.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 


 

 

Πηγές: Βικιπαιδια και άρθρο της που αναρτήθηκε στον ισότοπο boro.gr από την κλινική ψυχολόγο με εξειδίκευση στην κλινική Ψυχοπαθολογία και Ψυχανάλυση Α. Κουκουλούρη  -  akoukoulouri.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα