Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ανάκληση μπισκότων σοκολάτας από τον ΕΦΕΤ

Ακόμα και η υπερβολή είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία, κυρίως όταν τα προϊόντα απευθύνονται σε παιδιά.

Παιδικά μπισκότα σοκολάτας.
Στην ανάκληση μπισκότων σοκολάτας προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα μπισκότα ανιχνεύτηκε η παρουσία συστατικού γάλακτος (καζεΐνη), χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Σημειώνεται ότι η καζεΐνη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε άτομα που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα και τα συστατικά του.

Πρόκειται για τα προϊόντα με εμπορική ονομασία «Disney chokolate chip cookies», προέλευσης Δανίας, σε μεταλλική συσκευασία των 150 γρ. έκαστο, με αριθμούς γραμμοκώδικα 5776879010963, 5776879013735 και με διάφορες ημερομηνίες λήξης.

Τα εν λόγω προϊόντα παρασκευάζονται από την Δανέζικη επιχείρηση «Jacobsens Bakery Ltd» και διακινήθηκαν στην Ελλάδα από την εταιρεία JUMBO AEE.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και είναι αλλεργικοί στο γάλα και τα συστατικά του, να μην τα καταναλώσουν.

Διευκρίνιση:   Τι είναι η Καζεΐνη ? 
Υπάρχουν δύο είδη πρωτεϊνών στο γάλα:

Η καζεΐνη (αδιάλυτη) και οι γαλακταλβουμίνες (πρωτεΐνες ορού γάλακτος).

Η αναλογία της καζεΐνης προς πρωτεΐνες ορού γάλακτος είναι περίπου 40/60 στο μητρικό γάλα ενώ είναι 80/20 στο αγελαδινό γάλα.

Λόγω του ότι οι φυσικές και θρεπτικές ιδιότητές τους διαφέρουν, η αναλογία αυτή μπορεί να αλλάζει.

Τέλος με λόγια απλά,  είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει λοιπόν στο γάλα και κατά συνέπεια μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε άτομα με δυσανεξία στην Καζεΐνη.

Το μεμπτό εν’ προκειμένου είναι γιατί η συσκευασία δεν την αναφέρει.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

 

 


Διαβάστε ακόμα:

 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα