Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Φάρμακα και πολυφαρμακία.

Δεν είναι γνώρισμα η πολυφαρμακία μόνο των Ελλήνων.
Σε πολλές χώρες και πολιτείες της Αμερικής παρατηρείται αυτό το φαινόμενο
που κύρια σε ηλικιωμένα άτομα κτυπάει
το καμπανάκι το κινδύνου.  
Οι λόγοι που οδηγούν στην πολυφαρμακία είναι αρκετοί και βάση έρευνας δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα καταμερισμού των ευθυνών.
 
Σίγουρα θα παίξει πρωταρχικό ρόλο η ανασφάλεια μεγάλου ποσοστού ασθενών που δεν εννοούν να μην παίρνουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για ψήλου πήδημα ακόμα και αν δεν τα χρειάζονται.

Επίσης η άγνοια του κινδύνου που φορές έχουν ορισμένοι και αυθαιρετούν επικίνδυνα κάνοντας τους γιατρούς λαμβάνοντας από μόνοι τους διάφορα σκευάσματα. ( Φαρμακευτικά και Βότανα )

Οι παρενέργειες προκαλούν φορές ορισμένα εξ’ αυτών εξαναγκάζοντας τους θεράποντες ιατρούς να τις αντιμετωπίσουν με άλλα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.

Το κερασάκι στην τούρτα συχνά το βάζουν οι ίδιοι οι ασθενείς που ανταλλάσουν συνταγές λες και είναι αυτές της μαγειρικής.

Εμένα μου έκανε πολύ καλό αυτό για την πίεση λέει ο ένας, Α’ να το πάρω και εγώ λέει ο άλλος και ξαφνικά βρίσκεται να παίρνει δυο τρία χαπάκια για την πίεση και παθαίνει λιποθυμική υπόταση.

Κάπως έτσι είναι συχνό το φαινόμενο να συναντάμε ασθενείς που ενώ οι παθήσεις τους απαιτούν δυο με τρία φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα να λαμβάνουν δέκα ή και φορές δεκαπέντε όπως ο κύριος Ηλίας καλή του ώρα.

Και ναι μεν όλα αυτά αν αποτελούν μια φλύαρη υπερβολή που δεν αλλοιώνουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες καλά, τι γίνεται όμως όταν τους καθιστούν ανήμπορος ακόμα και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, ή το χειρότερο να φορτώνονται με ένα σορό παρενέργειας ?

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την πολυφαρμακία και τους βασικούς κινδύνους που επιφέρει αυτή κύρια σε μεγάλης ηλικίας άτομα.

Το έναυσμα της σημερινής μας δημοσίευσης μου το έδωσε μια μελέτη που δημοσιεύτηκα στο ιατρικό περιοδικό  JAMA International Medicine της καθηγήτριας φαρμακευτικής Ντίμα Μάζεν Κάτο του πανεπιστήμιου του Ιλινόις.

Το δείγμα αποτελείτο από 2.300 ασθενείς γυναίκες και άνδρες από 60 έως 85 ετών και αποτελείτο από δυο σκέλη.

Εξεταστήκαν  αρχικά κλινικά από ομάδα ιατρών των βασικών ειδικοτήτων και στην συνέχεια καταγραφήκαν και αναλυθήκαν όλες οι φαρμακευτικές ουσίες που ελάμβαναν.

Το πρώτο στοιχείο που έδωσε η έρευνα ήταν η αποκάλυψη τουλάχιστον 15 διαφορετικών συνδυασμών που εν’ δυνάμει απειλούσαν την ζωή των ασθενών.

Αυτό το συμπέρασμα έβγαινε γιατί αφενός υπήρχαν συνδυασμοί που η μια φαρμακευτική ουσία ακύρωνε την άλλη και ουσιαστικά ήταν σαν να μην ακλουθούσε ο ασθενής φαρμακευτική αγωγή, αλλά και αφετέρου σε πολλούς συνδυασμούς η μια ουσία λειτουργούσε ενισχυτικά στην άλλη και παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπέρ δοσολογίας με όλες τις επιπτώσεις της.

Το τραγικό ήταν ότι τέτοιου τύπου συνδυασμοί αποτελούσαν πάνω από το 15% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως ότι η ανάλυση των ουσιών δεν ήταν αποκλειστικά μόνο των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, αλλά και των ουσιών βοτάνων ή και συμπληρωμάτων διατροφής, πολυβιταμινών, μετάλλων, ασβεστίου κτλ.

Για απλοϊκά παραδείγματα θα αναφέρω μερικούς από τους επικίνδυνους συνδυασμούς που αναφέρει η καθηγήτρια της φαρμακευτικής.

·         Ο σχεδιασμός θεραπείας αντιπηκτικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με αντιφλεγμονώδης φαρμακευτικές χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας έως και επιφέρει τον θάνατο.

·         Επίσης ένας ακόμα απαγορευτικός  συνδυασμός είναι αυτός που περιλαμβάνει καρδιαγγειακά φάρμακα ή αντιαιμοπεταλιακά, φορές και τα δυο και τα ενισχύουμε με συμπληρώματα  ωμέγα 3 λιπαρά και ιχθυέλαια.

·         Συχνά ο συνδυασμός  σε όσους ελάμβαναν αντικαταθλιπτικά ή και φάρμακα κατά της άνοιας, σύγχρονος  με το βαλσαμόχορτο, ( St. Johns wort ) πέρα του γεγονότος της ήπιας έως μέσης καταστολής που προκαλεί, ( Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης, ατονία, απώλεια επαφής με το περιβάλλον ) δρουν και κατασταλτικά του ανοσοποιητικού  συστήματος με συνέπεια τις εύκολες λοιμώξεις.   

Τέλος στην Αμερική θα τονίσω ότι πολυφαρμακία θεωρείται η ταυτόχρονη χρόνια λήψη τουλάχιστον πέντε φαρμακευτικών ουσιών και αυτό συμβαίνει σε ένα ποσοστό πάνω του 36%.

Κλείνοντας την μελέτη της η καθηγήτρια  Ντίμα Μάζεν Κάτο δηλώνει οτι την αύξηση της πολυφαρμακίας στην Αμερική συνέβαλε δραματικά και η παρουσία στην αγορά φθηνών γενοσήμων.

 
Συμπερασματικά.
Θεωρήστε επιβεβλημένο, σε επίσκεψη στον γιατρό και όποιας ειδικότητας, να έχετε πάντα μαζί σας όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που λαμβάνεται και για όποια πάθηση.

Δεύτερον, πριν προβείτε στην λήψη βοτάνων, ή συμπληρωμάτων διατροφής θα κάνετε ακριβώς το ίδιο ενημερώνοντας τον φαρμακοποιό σας.

Μην πειραματίζεστε με την υγεία σας, είναι μοναδική.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 

 


Διαβάστε ακόμα: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα