Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Βήχιο για τον βήχα.

Είναι εντυπωσιακό ότι και στην βοτανολογία οι ονομασίες πολλών βοτάνων ρίζα βασισμένη της Ελληνικής γλώσσας.
Το Βήχιο ονομάστηκε έτσι από την αρχαιότητα για την ικανότητα που έχει να σταματά τον βήχα έχοντας παράλληλα αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Το συναντάμε και μάλιστα θεωρείται και ο ανάδοχος του από τον Ιπποκράτη που χρησιμοποιούσε την ρίζα του μαζί με γάλα και μέλι όχι μόνο για την ανακούφιση του βήχα αλλά γενικότερα των φλεγμονών στους πνεύμονες.

Καταγεγραμμένο αντιβηχικό και από τον Διοσκουρίδη που συνιστούσε εισπνοές καπνού του φυτού σε περιπτώσει βήχα, δύσπνοιας και άσθματος.

Εκτός από τους Γαληνό, το βήχιο πέρασε τα σύνορα της αρχαίας Ελλάδας και το χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία και μάλιστα ως φυσικό θεραπευτικό κατά της φυματίωσης.

Το Βήχιο ή Τουσιλάγκο μέχρι και σήμερα θεωρείται βότανο επιλογής κατά του βήχα, των λοιμώξεων άνω και κάτω αναπνευστικού συστήματος, ως αποχρεμπτικό  και σε περιπτώσεις χρόνιου άσθματος και βρογχίτιδας.

Σήμερα στην βοτανολογία το συναντάμε ναι μεν για την καταπολέμηση του βήχα και την αποχρεμπτική μαλακτική του ιδιότητα, αλλά και ως ήπιο διουρητικό και τις φλεγμονές της κίστης.

Λέγεται ότι έχει και αναλγητικές δράσεις και σε περιοχές χρησιμοποιείται και για την ανακούφιση των αρθριτικών πόνων.

Τέλος οι φλαβονικές ουσίες που περιέχει μπορούν να το χαρακτηρίσουν και ως ήπιο σπασμολυτικό.


Συμπερασματικά:
Το Βήχιο είναι αναμφίβολα ένα από τα χρήσιμα βότανα που όμως η χρήση του απαιτεί προσοχή και γνώση λόγο αλληλεπιδράσεων  σε αλλά φαρμακευτικάιδιοσκευάσματα που ενδεχομένως ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει.

Δεν υπάρχουν κλινικές αποδείξεις σε βαριές αναπνευστικές παθήσεις.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα