Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ηπατίτιδα. Κρυφή απειλή για την υγεία του ανθρώπου.

Έχουμε μάθει να τρομάζουμε
μόνο στο άκουσμα στην θανατηφόρο μορφή της νόσου και έχουμε αφήσει στην άκρη
τις ηπατίτιδες  B & C.
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα και εφιστώ την προσοχή σας κύρια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Απόδειξη τούτου είναι η αφύπνιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η ιστορική συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη.

Αναλυτικά:
Σε μια ιστορική συμφωνία προχώρησαν194 κράτη-μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στόχος της οποίας είναι η εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030.

Στην 69η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που έλαβε χώρα στην Γενεύη της Ελβετίας, οι κυβερνήσεις ψήφισαν ομόφωνα την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την ιογενή ηπατίτιδα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το έναυσμα για την μεγαλύτερη παγκόσμια κυβερνητική δέσμευση στα χρονικά, όσον αφορά τις Ηπατίτιδες B και C.

Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας σειράς από σχεδιασμούς πρόληψης και θεραπείας, οι οποίοι θα μειώσουν τους ετήσιους θανάτους κατά 65% και θα αυξήσουν την θεραπεία κατά 80%, σώζοντας 7.1 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Η ιογενής ηπατίτιδα είναι αιτία 1,4 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες κίρρωσης του ήπατος και ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Ωστόσο, με τον διαθέσιμο εμβολιασμό και την αποτελεσματική θεραπεία της Ηπατίτιδας B, καθώς και την ολοκληρωτική θεραπεία της Ηπατίτιδας C, οι στόχοι της νέας στρατηγικής φαντάζουν απολύτως εφικτοί.

«Η υιοθέτηση της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ιογενή ηπατίτιδα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας, μιας ασθένειας που επηρεάζει 400 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Συγχαίρουμε τις κυβερνήσεις για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και την μεγάλη φιλοδοξία τους», τόνισε η πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα ( World Hepatitis Alliance ), Raquel Peck. «Εάν οι κυβερνήσεις παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο και τηρήσουν τις δεσμεύσεις, θα γίνουμε μάρτυρες της εξάλειψης μιας εκ των μεγαλύτερων παγκόσμιων απειλών της ανθρώπινης υγείας».

«Η Ελλάδα να εφαρμόσει το σχέδιο του ΠΟΫ»

Στην υιοθέτηση από μέρους της Ελλάδας του σχεδίου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της νόσου, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Μίλησε για την έναρξη της διαδικασίας για Εθνικό Σχέδιο Δράσης και επανέλαβε το στόχο της κυβέρνησης για τον τερματισμό της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την ΕΕ, τον ΠΟΥ και άλλους εταίρους, μέσα από πολιτικές πρόληψης, αγωγής υγείας, διάγνωσης, μείωσης της βλάβης και διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες με αξιοποίηση πολιτικών διαπραγμάτευσης τιμών, συλλογικής προμήθειας από τα κράτη, αξιοποίησης μητρώου ασθενών και τεκμηριωμένων οδηγιών προτεραιοποίησης.

Τόνισε δε, ότι η συμμετοχή των ασθενών και της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής βούλησης.

«Άμεση πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C στις νέες διαθέσιμες θεραπείες»

Σημαντική και ελπιδοφόρα χαρακτήρισε τη δήλωση του Γιάννη Μπασκόζου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης, που μίλησε στο www.praktoreio-ygeias.gr/, του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με βάση πρόσφατες μελέτες, οι ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C, υπολογίζονται σε 135.000, εκ των οποίων το 80% δεν το γνωρίζει.

Ο Γιώργος Καλαμίτσης επισήμανε την ανάγκη της άμεσης πρόσβασης των ασθενών με ηπατίτιδα C στις νέες διαθέσιμες θεραπείες, οι οποίες κυκλοφορούν και στην Ελλάδα και έχουν τη δυνατότητα να εκριζώσουν τον ιό της ηπατίτιδας C, σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 97%.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος των νέων φαρμάκων -υπερβαίνει τις 35.000- θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση των ασθενών και έως σήμερα συνολικά τα νέα φάρμακα έχουν λάβει 1500 ασθενείς.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να πετύχει καλύτερες τιμές στα φάρμακα και έως τις 13 Ιουνίου οι εταιρίες θα πρέπει να έχουν παραδώσει, στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και το κόστος του φαρμάκου τους.

Ο Γ. Καλαμίτσης εκτιμά ότι η διεύρυνση των κριτηρίων είναι εφικτό να γίνει αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε μείωση τιμών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα λήψης θεραπείας σε περισσότερους ασθενείς.

Τέλος, προσέχουμε τις συναναστροφές μας και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα επιμελώς και σχολαστικά με αρωγούς πάντα τους ειδικούς.

Φροντίζουμε να έχουμε πάντα σε υψηλό επίπεδο το ανοσοποιητικό μας σύστημα και με επιμέλεια την ατομική μας καθαριότητα.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός.

 

 


Διαβάστε ακόμα: 



 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα