Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Γιάννης Χατζηζήσης

Πρωτοπόρος στην ερευνά για την πρόληψη του εμφράγματος.
Ακόμα μια τιμητική διάκριση Έλληνα επιστήμονα στο εξωτερικό και συνάμα περίτρανη απόδειξη του μοναδικού μας DNA.

 
Ο Γιάννης Χατζηζήσης είναι καρδιολόγος και ερευνητής στο νοσοκομείο “Brigham and Women’s”, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αλλά και ερευνητής στο ΜΙΤ.

Ζει και εργάζεται στην Αμερική και η έρευνά του επικεντρώνεται στην πρόληψη των εμφραγμάτων.

Γεννήθηκε στη Λάρισα και τα πρώτα χρόνια έζησε στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όταν εκείνος θα πήγαινε στο λύκειο.

Το 1994 είναι η χρονιά που μπαίνει στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου και αρχίζει να πραγματοποιεί το όνειρό του.

«Από τότε που ήμουν μαθητής γυμνασίου ήθελα να σπουδάσω ιατρική. Και αυτό γιατί υπήρχαν πρότυπα ανθρώπων και γιατρών, οι οποίοι είχαν σκοπό να αλλάξουν την επιστήμη και να προσφέρουν στην κοινωνία. Πέρα από τη φροντίδα των ασθενών, που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι για έναν γιατρό, πάντα μου άρεσε να ερευνώ, να δημιουργώ ερωτήματα και να αναζητώ απαντήσεις», εξηγεί σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Το 2000 παίρνει το πτυχίο του και τέσσερα χρόνια αργότερα συνεχίζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάνοντας μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μηχανικής και Αθηροσκλήρωσης, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας και «πνευματικό του πατέρα» στην επιστήμη, όπως άλλωστε τον αποκαλεί, Γεώργιο Γιαννόγλου.

Τότε είναι που κάνει και την πρώτη του σημαντική, πρωτοποριακή ερευνητική εργασία, η οποία αφορούσε την ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογίας για να κάνουμε τρισδιάστατες στεφανιαίες αρτηρίες.

Το 2005 γίνεται ερευνητικός συνεργάτης στο “Brigham and Women’s Hospital” της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, και μια χρονιά αργότερα, γίνεται Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα του ΜΙΤ, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα.

Έχει δεκάδες διεθνείς διακρίσεις και 40 βραβεία από διεθνείς και εθνικούς επιστημονικούς οργανισμούς.

Το 2008 βραβεύτηκε τέσσερις φορές: από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Ακαδημία Αθηνών.

Το 2008 και 2009, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία του απένειμε το ασημένιο και το χρυσό μετάλλιο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή.

Έχει βραβευθεί με το Βραβείο «Κωνσταντίνος Σαμαράς» ως ο Καλύτερος Νέος Ερευνητής στην καρδιαγγειακή ιατρική από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Αμερικανικοί, ευρωπαϊκοί και εθνικοί οργανισμοί και ιδρύματα έχουν χρηματοδοτήσει την έρευνά του για την αθηροσκλήρωση. Μεταξύ αυτών είναι το Ίδρυμα Μπεχράκης, μέσω του Προγράμματος Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Χάρβαρντ, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αλλά και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Διευκρίνιση:

Ελληνικές διάνυες σίγουρα υπάρχουν πολλαπλάσιες και στην Ελλάδα και όχι μόνο σε θέματα υγείας.

Απλά για να αναγνωριστείς στην χώρα αυτή υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας πολλών άσχετων παραγόντων με την αξιολόγηση της επιστήμης σου.

Το αναφέρω αυτό με βεβαιότητα μιας και προσωπικά έχω γνωρίσει χαρισματικούς υπηρέτες της έρευνας, όπου απλά έχουν εγκλωβιστεί σε περίεργα γρανάζια αναγνώρισης. 

Άλλωστε μιας και αναφερόμαστε στην υγεία, γενικότερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή την εποχή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από το έμψυχο υλικό του. 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα: 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα