Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Καλές διατροφικές συνήθειες που μας κάνουν κακό ?

Αν και το σχήμα είναι οξύμωρο, όμως είναι αλήθεια μιας και αυτές, οι καλές συνήθειες δηλαδή, στην υπερβολή τους φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα ποθητά.
Από τα λάιτ προϊόντα για παράδειγμα, η διατροφή χωρίς καθόλου λίπος, μέχρι τα συμπληρώματα διατροφής θα είναι το σημερινό μας θέμα.

 
Βέβαια γενικότερα η υπερβολή πάντα έχει αρνητικά αποτελέσματα που φορές μάλιστα είναι και άμεσα.

Πραγματικά θα πρέπει να γίνει κτήμα σας ότι η φύση έχει προικίσει τον άνθρωπο με μηχανισμούς τέτοιους που με μια ελαφριά ώθηση, σύμπλευση θα έλεγα καλύτερα δική μας, είναι ικανή να μας προσφέρει απλόχερα υγεία, ευεξία και ομορφιά.

Δεν υπάρχει λίπος από την διατροφή σας:

Αν και κάποτε έλεγαν πως το λίπος, κύρια το ζωικό είναι ότι χειρότερο για την υγεία μας, νέες μελέτες στην Βρετανία & Σκωτία απέδειξαν πως αυτό ήταν το μέγα λάθος και μάλιστα με δυσάρεστες συνέπιες στο καρδιαγγειακό.

Τα Ωμέγα λιπαρά που περιέχει το ζωικό και φυτικό λίπος προστατεύουν την καρδιά αλλά και συγχρόνως μας χαρίζουν νεανικό δέρμα.

Ασφαλώς πάντα θα έχουμε κατά νου πως μια ισορροπημένη διατροφή είναι το παν.

Πάντα χωρίς αλκοόλ:

Μια νέα μόδα έχει παρουσιαστή την τελευταία
δεκαετία να μας συνοδεύουν τις νυκτερινές
κυρίως ώρες με κοκτέιλ και άλλα
ποτά χωρίς αλκοόλ.

Σας πληροφορώ ότι είναι πολύ χειρότερα ακόμα και από το χειρότερο αλκοολισμό.

Δυστυχώς αυτά τα ( Κοκτέιλ ) συνοδευτικά
είναι δημιουργήματα χημικών τοξινών
με επικίνδυνες χρωστικές και καρκινογόνος ουσίες.

Προς θεού, δεν θα σας παροτρύνω να το γυρίσετε στα σκληρά ποτά αλλά θα θυμίσω πως 1 με 2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα είναι φάρμακο.

Υπάρχει στην διατροφή σας καθημερινά το κρέας:  

Σίγουρα το κρέας ( Κόκκινο ή άσπρο ) μας παρέχει πρωτεΐνες και ενέργεια και το είχαμε κατά το παρελθών κατατάξει στις καλές μας διατροφικές συνήθεις, αλλά θα θυμίσω πως δεν είναι και το μοναδικό. ( Ασφαλώς τονίζω συμπεριλαμβάνω κάθε μορφή επεξεργασίας του κρέατος. )

Δυο με τρις φορές την εβδομάδα και μια ψαρί είναι αρκετές να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Άλλωστε υπάρχουν και άλλες τροφές που μας προσφέρουν τις θρεπτικές ουσίες του κρέατος.

Επαναλαμβάνω, ότι μια ισορροπημένη διατροφή και μάλιστα στα βήματα τις Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας είναι η ασπίδα της μακροζωίας.

Είμαι vegetarian:

Μια καλή συνήθεια εντός εισαγωγικών που μου μοιάζει παράφυση ενέργεια χωρίς ακόμα να υπάρχουν αποδείξεις, μιας και είναι μόδα που δεν έχει συμπληρώσει την δεύτερη δεκαετία της.

Εδώ θα θυμίσω απλά πως ο άνθρωπος ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ζωών που ονομάζονται παμφάγα από την ύπαρξη του και μόνο. 

Όπως δεν μπορούμε να εκθρέψουμε βοοειδή με κρέας ( Είδαμε τα αποτελέσματα ) έτσι δεν μπορεί και ο άνθρωπος να γίνει φυτοφάγο βόδι.

 

Συμπληρώματα διατροφής αντί για καραμέλες:


Μια νέα μόδα θα έλεγα που ναι μεν μπορεί να καταταχτεί στις καλές συνήθειες, αλλά η κατάχρηση της, από το δεν θα μας προσφέρει τίποτα έως και πιθανά να φανεί βλαβερή στην υγεία μας.

Εδώ θα πρέπει να κάνω τον απαραίτητο διαχωρισμό στον ευρύ χαρακτηρισμό  που επικρατεί συμπλήρωμα διατροφής.

Υπάρχουν αυτά που είναι πιστοποιημένα φυσικά αλλά και αυτά που κατασκευάζονται χημικά στα εργαστήρια.

Υπάρχουν συμπληρώματα φυσικά που καλύπτουν ανάγκες σώματος και οργανισμού, υπάρχουν και αυτά που βιάζοντας την φύση μας και μας προσθέτουν όγκο, μυς και αντοχές.

Τέλος υπάρχουν αυτά που με το πέρασμα των χρόνων ο οργανισμός μας τα παράγει πλημμελώς, άρα σωστά θα τα λαμβάνουμε, αλλά και αυτά που με μια καλύτερη ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να τα ενισχύσουμε. 

Θεωρώ απαραίτητο δε να διευκρινίσω ότι οι προαναφερόμενες κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα τα φυσικά συμπληρώματα με ιαματικές δράσεις.

Κακώς ο νομοθέτης τα έχει εντάξει και αυτά στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής. 

Όπως και να έχει το θέμα γενικότερα τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι καραμέλες και μόνο με σωστή γνώση ή ειδικοί μπορούν να μας τα προτείνουν τα σωστά και τις πρέπουσες δοσολογίες.

Αναψυκτικά και τρόφιμα διαίτης:

Ενώ θεωρητικά μας προσφέρουν τις λιγότερες θερμίδες και δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά πρακτικά αποτελούν βόμβα μεγατόνων σε βάρος της υγείας μας.

Οι επεξεργασίες που έχουν δεχτεί για να μειωθούν τα λιπαρά τους, ή γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούν είναι χημικές και δικαίως έχουν κατηγορηθεί μέχρι και για καρκινογένεση.

Είναι προτιμότερο κατά συνέπεια να καταναλώσουμε τρόφιμα και αναψυκτικά στην φυσική τους μορφή έστω και σε μικρότερες ποσότητες, παρά τα φανταχτερά σε διαφημίσεις λάιτ προϊόντα.

 
Πίνετε 2 λίτρα νερό την ημέρα:

Με το πες, πες των ειδικών αυτό σε μεγάλο ποσοστό σήμερα αυτό έχει γίνει πράξη.

Την ποιότητα του νερού που πίνετε όμως την έχετε ελέγξει ?

Το χλώριο, τα βαρέα μέταλλα, τον ψευδάργυρο, τον μόλυβδο, τα φυτοφάρμακα που δεν διασπόνται και τόσες άλλες βλαβερές ουσίες για την υγεία σας πως τα αντιμετωπίζετε ?

Σαφέστατα τα 2 λίτρα νερό την ημέρα είναι απαραίτητα για όλους, αλλά ας βάλετε στον οικογενειακό σας οικονομικό προϋπολογισμό την αγορά ενός πιστοποιημένου φίλτρου.

Προσωπικά η νανοτεχνολογία μου έδωσε την ασφαλέστερη, οικονομικότερη και ευκολότερη λύση ακόμα και στο ζεστό νερό από το θερμοσίφωνο.  

Συμπερασματικά:

Είναι καιρός που πρέπει να προβληματιστούμε πραγματικά τόσο για τις καλές διατροφικές συνήθεις μας, όσο και για τις υπερβολές που διαπράττουμε σε αυτή.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα:
 

 

Συνεχίζεται με άλλες καλές συνήθειες

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα