Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ξηροί καρποί. Σημαντικοί σύμμαχοι της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.

Δεν νομίζω σήμερα να υπάρχει άνθρωπος
που να μην έχει αποδεχτεί πως
οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητος παράγοντας της διατροφής μας.
Εντούτοις καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία για τα ωφέλει τους τόσο ως προς την κάλυψη θρεπτικών ουσιών που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, όσο και για την προστασία που μας παρέχουν έναντι των ασθενειών που μας προσβάλουν. 

 
Πρόσφατα διάβασα μια μελέτη που έκαναν Ολλανδοί επιστήμονες και σας την παρουσιάζω γιατί πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρων.

Στοιχεία μελέτης:

Αν και η μελέτη βρίσκετε ακόμα σε εξέλιξη ( Εδώ και δέκα χρόνια ) τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα έχουν βγει.

Το δείγμα αναφέρει 120.000 άτομα ( Άνδρες και Γυναίκες ) ηλικίας από 55 έως 69 ετών

Η μελέτη είναι χαρακτηρισμένη ΚΟΟΡΤΗΣ ( Τύπος προοπτικής μελέτης που χρησιμοποιείται από τις επιστήμες υγείας και ιδίως στην επιδημιολογία. )

Όλοι οι ασθενείς εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εν’ προκειμένου υποχρεωτικά να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 10 γραμμάρια ξηρών καρπών.

Τα αποτελέσματα:  

Βάση της αρχής της μελέτης Κοόρτης τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και άμεσα κατά των νοσημάτων που χαρακτηρίζονται ως κυριότερες αιτίες θανάτου.  

·         Τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες λιγόστεψαν την πιθανότητα να νοσήσουν από κάποιας μορφής καρκίνου αισθητά. ( Πάνω από 46% )

·         Επίσης μείωσαν κατά 33% την πιθανότητα να νοσήσουν από κάποιας μορφής καρδιοπάθεια.

·         Τέλος σχεδόν στο σύνολο καθολικά δεν νόσησαν από διαβήτη ανεξαρτήτου τύπου.

Ακόμα και αυτοί που προτίμησαν να καταναλώνουν ψημένους και αλμυρούς ξηρούς καρπούς είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που δεν συμπεριελάμβαναν στην διατροφή τους καθημερινά ξηρούς καρπούς.

Ατυχώς για εκείνους που προτίμησαν την κατανάλωση αλειμμάτων ξηρών καρπών, όπως πχ φιστικοβούτυρο είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και οι ερευνητές το απέδωσαν στην επεξεργασία τους που χρησιμοποιούν trans λιπαρά και χημικά βελτιωτικά γεύσεων.

Αναλυτικά τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο ιατρικό τύπο και συγκεκριμένα στο International Journal of Epidemiology ( 1/2016 )

Επίλογος:

Οι ξηροί καρποί γενικότερα είναι πλούσιοι σε καλά μονοακόρστα και πολυακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες κύρια του συμπλέγματος Β.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες και το μαγνήσιο που περιέχουν έδωσαν λογική εξήγηση του πέπλου προστασίας που παρέχουν.   

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την συγκεκριμένη μελέτη ήταν πως τα άτομα με επαρκή διατροφική εκπαίδευση ( Δηλαδή στην  διατροφή τους συμπεριελάμβαναν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας και ψάρια σε ισορροπία ) ανταποκριθήκαν στο σύνολο των ευεργετημάτων κατά 29% καλύτερα από αυτούς με άστατες και πρόχειρες διατροφικές συνήθεις.

Διευκρινίζω ότι η μελέτη αναφέρεται σε δοσολογία 10 γραμμαρίων ξηρών καρπών κατ’ ελάχιστο χωρίς ωστόσο αυτοί που κατανάλωναν περισσότερα γραμμάρια να υπερτερούσαν σε ευεργετήματα με μεγάλη διαφορά από τους άλλους.

Απλά δηλαδή τα καλά λιπαρά των 10 γραμμαρίων ήταν ικανά να ενεργοποιήσουν την λεπτίνη και τον μεταβολισμό για απομάκρυνση του συσσωρευμένου σωματικού λίπους.

 
Συμπερασματικά:

Παρά την ενοχοποίηση των ξηρών καρπών ως πηγή συμπυκνωμένων θερμίδων, είναι προτιμότεροι από οποιοδήποτε άλλο επεξεργασμένο σνακ υπάρχει.

Άλλωστε κάνω σαφές πως 10 γραμμάρια ξηρών καρπών που αντιστοιχούν περίπου σε 9 με 10 αμύγδαλα ή την ψίχα από 3 καρύδια δεν ξεπερνούν τις 60 θερμίδες.

Προς τι ο φόβος λοιπόν.

Εντάξτε τους ξηρούς καρπούς κατά συνέπεια στην καθημερινότητα σας και να είστε σίγουροι ότι δεν θα βγείτε χαμένοι.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα: 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα