Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όσα πρέπει να ξέρουμε.

 
Είναι βασικός ο ρόλος τους
στην διατροφή μας ?
Πόσο αλήθεια τα πράγματα άλλαξαν προς
το χειρότερο στην εξέλιξη μας ?
 
Είναι δυο βασικά ερωτήματα που γεννιούνται εύλογα στον καθένα από εμάς.
 
Από την μια, δεν μπορεί να μην έχουμε ακούσει τις παλαιότερες γενιές μας που μεγάλωσαν με το γάλα και την φέτα και από την άλλη σήμερα με τους περιέργους κανόνες της παγκοσμιοποίησης μας δημιουργήθηκαν βάσιμες αμφιβολίες για την αξία τους. 
Θεωρητικά λοιπών έχουμε το γάλα να αποτελεί την πρώτη τροφή όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και όλων των ζωντανών υπάρξεων που μοιάζουν με την φυσιολογία  του πράγμα που αναμφίβολα σηματοδοτεί την κορυφαία του διατροφική αξία.
Στην συνέχεια της ζωής μας έχουμε τα παράγωγα αυτού, τυροκομικά προϊόντα, που η έλλειψη τους από την διατροφή μας επισύρει σωρεία προβλημάτων στην ανάπτυξη και διατήρηση μας στην ζωή.
Συνεπώς, γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποδεδειγμένα αποτελούν τον άξονα της διατροφικής μας αλυσίδας.  
Εν’ αρχή είναι το Γάλα.
Ο άνθρωπος το συλλέγει από τις αγελάδες, τα πρόβατα, τα κατσίκια, τα βουβάλια και για ειδικές περιπτώσεις από το άλογο, το γαϊδούρι και την καμήλα προκειμένου να αντικαταστήσει σε κάποια στιγμή το μητρικό.
Σε όλες τις προαναφερόμενες βασικές περιπτώσεις συλλογής γάλακτος, η θρεπτική του αξία είναι μοναδική και επιβεβλημένη στην καθημερινή μας διατροφή από την γένεση μας μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο.
Στο σύνολο τους αυτά τα συστατικά με κύριο το ασβέστιο διασφαλίζουν την σωστή λειτουργία σώματος και οργανισμού καθώς και την ανάπτυξη, διατήρηση μυών και οστών σε άριστα επίπεδα.
Θα τονίσω πως η καζεΐνη, υψηλής σημασίας πρωτεΐνη του γάλακτος, ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
Το γάλα, αποτελεί επίσης, το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει τον υδατάνθρακα λακτόζη, που είναι μια χρήσιμη πηγή ενέργειας.
Από τις βιταμίνες του ιδιαίτερη σημασία έχουν οι Α, Β1, Β2, Β12, C, D.
Επιγραμματικά η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την παραγωγή υγιών κυττάρων, η C για το σχηματισμό των υγιών συνδετικών ιστών, η Α για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ η ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2 συμβάλλει σημαντικά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και βοήθα τον οργανισμό να αξιοποιήσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες.
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών. Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα αυτής, το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που χρειάζεται για γερά οστά.
Το ασβέστιο παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών και γι' αυτό είναι απολύτως απαραίτητο ιδιαίτερα στον παιδικό οργανισμό που αναπτύσσεται.
Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, βοηθά στην πήξη του αίματος και, ακόμη, δημιουργεί ασπίδα προστασίας κατά της οστεοπόρωσης.
Επιπλέον, το ασβέστιο ρυθμίζει πολλές λειτουργίες στο σώμα μας, όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων προς την καρδιά, τη συστολή και χαλάρωση των μυών, και είναι επίσης απαραίτητο στην πήξη του αίματος και στη λειτουργία των διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού.
Στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου βοηθούν πολλοί παράγοντες, τον σημαντικότερο όμως ρόλο τον παίζουν οι βιταμίνες D και βιταμίνες C.
Γι' αυτόν τον λόγο το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως με τις βιταμίνες αυτές.
Ένας ακόμη παράγοντας που βοηθά στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου είναι η λακτόζη ( Ένας υδατάνθρακας που περιέχεται στο γάλα )
Ο φώσφορος που περιέχεται στο γάλα, αποτελεί θρεπτικό συστατικό θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση όλων των ιστών του σώματος, και είναι απαραίτητος, μαζί με το ασβέστιο και το μαγνήσιο, για τη σωστή ανάπτυξη και το σχηματισμό των οστών.
Η συνέχεια είναι το γιαούρτι.
Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης.
Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.
Σημαντικό είναι επίσης ότι αποτελεί από μόνο του ένα πλήρες γεύμα που μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα από τα δύο ενδιάμεσα γεύματα ιδιαίτερα σ' εσάς που ακολουθείτε μία διατροφή για μείωση του βάρους σας.
Τον κύκλο παραγώγων τους γάλακτος κλείνει το τυρί.
Το τυρί είναι το τρίτο βασικό προϊόν της σειράς των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το τυρί έχει τεράστια θρεπτική αξία.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο.
Λόγω της ωρίμανσης που υφίσταται το τυρί, η πρωτεΐνη διασπάται με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό και να είναι περισσότερο εύπεπτη.
Το υψηλό ποσοστό του τυριού σε πρωτεΐνες βοηθά στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και στην αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών του οργανισμού.
Επίσης, το τυρί και τα τυροκομικά προϊόντα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών τουσυμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Μεταξύ άλλων, τα τυριά αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα 60γρ τυριού μας παρέχουν το 30-60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες και έρευνες καταδεικνύουν την σπουδαιότητα του ασβεστίου στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του σωματικού λίπους μέσω της λιπόλυσης.
Κοντολογίς.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στην πρωτόλεια, αρχική τους μορφή, αναμφίβολα είναι μια πηγή θρέψης και διατήρησης της καλής υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.
Δικαίως λοιπών κατέχουν περίοπτη θέση στο καθημερινό μας τραπέζι.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στο ράφι των super market.
Η άλλη όψη του νομίσματος θα έλεγα που μοιάζει στις μέρες μας όχι μόνο να εξαερώνει την πραγματική αξία του γάλακτος, αλλά να το καταντά φορές σε άνθρακα προς απλή βρώση που θα καλύψει την ανθρωπότητα απλά από το αίσθημα της πείνας.
Η επεξεργασία, της επεξεργασίας, των νομοθετημένων νοθεύσεων και τέλος το φρέσκο γάλα των 11 ημερών που απαιτεί η Ευρώπη πραγματικά προσωπικά με φέρνει στην δυσάρεστη θέση να αισθάνομαι βλάξ.
Πέρα όλων αυτών οι τιμές κύρια στα γαλακτοκομικά να πέφτουν κατακόρυφα είναι ακόμα ένα σημείο που με βάζει σε επιπρόσθετες υποψίες. 
Θέλοντας να γίνω ποιο σαφής σας παραθέτω μερικά από τα ερωτήματα μου αφήνοντας τον καθένα από εσάς να  βγάλει ξεχωριστά τα δικά του συμπεράσματα.
    
 
I.        Τελικά ποιος είναι ο ρόλος του ποσοστού της γαλακτόσκονης που υποχρεωτικά χρησιμοποιούν οι Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες και εισάγουν από Ολλανδία και Γερμανία ?
   II.        Πιο είναι το ποσοστό που καταλαμβάνει η περιβόητη γαλακτόσκονη σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα την στιγμή μάλιστα που υποχρεώνουν τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς να παράγουν συγκεκριμένες ποσότητες και τα περισσεύματα να τα χύνουν σε χωματερές ?
 III.        Γιατί παραμένει ακόμα μυστική η επεξεργασία γάλακτος μακράς διάρκειας ?
 IV.        Γενικότερα τα επιστρεφόμενα από τα ράφια ληγμένα γάλατα και γιαούρτια τι γίνονται και γιατί υπάρχει αυτό το πέπλο μυστηρίου για την τύχη τους ?
   V.        Ποιος ο λόγος να υπάρχουν συσκευασίες φρέσκου γάλακτος με την πρόσθεση χημικών βιταμινών και ασβεστίου μετονομαζόμενες σε Plus, είτε για παιδικά, είτε για άτομα τρίτης ηλικίας κτλ την στιγμή που ξέρουμε ότι το φρέσκο γάλα έχει αυτές τις ιδιότητες στο πολλαπλάσιο από τις ανάγκες ενός ανθρώπου ?
 VI.        Ο τρόπος επεξεργασίας τον λάιτ γαλακτοκομικών προϊόντων που εμμέσως πλην σαφώς μας τα επιβάλουν τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν με την πραγματική θρεπτική αξία του γάλακτος ?
VII.        Η κρέμα γάλακτος μήπως είναι ουσιαστικά η συγκέντρωση, αφαίρεση όλων των θρεπτικών ουσιών του γάλακτος που την αφαιρούν για την παραγωγή λάιτ των προϊόντων ?
VIII.        1 κιλό φέτα για να παραχθεί θέλει 6,5 κιλά πρόβειο γάλα ή 11 με 12 αντίστοιχα αγελαδινό.  Πως το αγαπημένο μας super market μας την προσφέρει 6 με 7 ευρώ το κιλό και το δε αγελαδινό με 4 ?
  IX.        Γιατί σε μια χώρα σαν και την δική μας, που θα μπορούσαν οι γαλακτοπαραγωγοί πραγματικά να καλύπτουν και με το παραπάνω της εγχώριες ανάγκες και να μην έχουν οικονομικά και άλλα προβλήματα ο ΕΦΕΤ υποχρεώνει τους ζαχαροπλάστες να χρησιμοποιούν  γαλακτόσκονη ? 
    X.        Τέλος, γιατί ενώ το Ελληνικό γάλα ( Πρόβειο, αγελαδινό, κατσικίσιο ) αποδεδειγμένα είναι το πλουσιότερο σε θρεπτική αξία έναντι άλλων βορειότερων χωρών καλύπτει μόνο το  35 με 40 % των αναγκών της χώρας μας και το υπόλοιπο υποδεέστερο του δικού μας,  το εισάγουμε συμπυκνωμένο ή σε σκόνη από άλλες χώρες χωρίς αυτό να γίνεται γνωστό στον Έλληνα καταναλωτή ?
Με όλα αυτά τα εύλογα ερωτηματικά κατά την γνώμη μου, δυστυχώς για εμάς η πραγματική αξία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων χάνει στην πορεία την πραγματική αξία της.

 
Συμπερασματικά:
Αναμφίβολα το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι με λόγο άμεσα συνδεδεμένα με την διατροφή μας.
Το μόνο που μας υπολείπατε είναι η επιλογή των προμηθειών τους και εναλλακτικά η συμπλήρωση με το μοναδικό Colostrum max ( Πρωτόγαλα ) ανεξαρτήτου ηλικίας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα