Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Alzheimer. Πότε ο Γερμανός μας κτύπα την πόρτα.

 
Μήπως σας τρόμαξε που δεν θυμηθήκατε τον κουμπάρο
στην γιορτή του ?

Ή τρομάξατε την φορά που δεν μπορούσατε να θυμηθείτε
τον αριθμό του τηλεφώνου του παιδιού σας ?

Μην ανησυχείτε άδικα, σίγουρα δεν είναι τα πρώτα συμπτώματα
του Alzheimer όταν σας έχουν συμβεί μερικές φορές.

Είναι γεγονός πως αυτά τα χρόνια στην χώρα μας τα πολλά προβλήματα έχουν επιβαρύνει ακόμα και την συγκρότηση της σκέψης, πόσο μάλλον την μνήμη.
Από την άλλη όμως, σίγουρα υπάρχουν σημάδια που μας προειδοποιούν για την είσοδο μας στην νόσο του Alzheimer και με αυτά θα ασχοληθούμε σήμερα προκειμένου να αντιδράσουμε κατασταλτικά άμεσα.


Εν’ αρχή μια μικρή εισαγωγή για την νόσο.
Η νόσος Αλτσχαϊμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και γι’ αυτό εσφαλμένα την έχουμε συνδέσει άμεσα μόνο με άτομα της τρίτης ηλικίας.
Ενώ γενικά δηλαδή εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μετά τα 60 με 65 χρόνια ηλικίας, εντούτοις έχουν καταγράφει και σοβαρά περιστατικά και σε άτομα μικρότερα των 50.
Το όνομα της η νόσος το οφείλει στον Γερμανό νευροπαθολόγο Αλόϊσιο Αλτσχάϊμερ που πρώτος την κατέγραψε ως εκφυλιστικό θανατηφόρο νόσημα το 1906.
Τα πρώτα αρχικά στάδια της νόσου τις περισσότερες φορές δημιουργούν μια σύγχυση στην διάγνωση κύρια όταν αναφέρονται σε νέους ανθρώπους.
Η ψυχολογικές διαταραχές, η συνεχής εναλλαγή της διάθεσης, η αφηρημάδα φορές αποδίδονται στο στρες της εποχής μας και δεν λαμβάνονται ως πρώτα σημάδια της νόσου. 

Η τελική διάγνωση της νόσου Alzheimer βγαίνει μετά από σχολαστικά διανοητικά και γνωστικά τεστ και ειδικές εξετάσεις του εγκεφάλου.
Η πρόοδος της νόσου που χαρακτηρίζεται δεδομένη περιλαμβάνει απώλεια μνήμης, σύγχυση τόπου και χρόνου, επιθετικότητα, διακοπή ομιλίας και γενικότερα διαλόγου, τέλος, κοινωνική απόσυρση.
Παράλληλα οι σωματικές λειτουργίες μειώνονται οδηγώντας τελικά τους πάσχοντες στον θάνατο.
Η πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου είναι δύσκολη και διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι λιγότεροι από το 3% τελικά θα ξεπεράσουν τα δεκατρία, με δεκατέσσαρα χρόνια από την ημέρα της διάγνωσης.
Αν και η επιστημονική κοινότητα έρευνας ανεύρεσης θεραπευτικής λύσης είναι εντονότατη, εντούτοις μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχουν αποτελέσματα.
Έτσι παραμένει ως μόνη λύση επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου κάποια φυσικά ιάματα οξυγόνωσης του εγκεφάλου και η συνεχής άσκηση του σώματος και εκγύμνασης του μυαλού με διάφορα τεστ.  


 Τα πρώιμα σημάδια της νόσου Alzheimer.
Εδώ θα τονίσω προκειμένου να αποφύγω δημιουργία σύγχυσης και πανικού, πως όλα τα σημάδια που θα αναφέρω στην συνέχεια αξιολογούνται όταν και εφόσον είναι συχνά, πανομοιότυπα και αυξανόμενης έντασης.


Απώλεια μνήμης.
Δεν αναφέρονται οι έρευνες σε μνήμη του μακρινού παρελθόντος, αλλά σε αυτή την πρόσφατη.
Η εκλαϊκευμένη έκφραση, αυτός ή αυτή ξεχνά τι έφαγε για μεσημέρι, ταιριάζει γάντι.
Ενώ παράλληλα συνήθως οι οικείοι του ασθενούς διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να αποστηθίσει απλά πράγματα, όπως πάει στην κουζίνα να φέρει ένα ποτήρι νερό και δεν το έφερε, ή σας ρωτά ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα μέσα στην ημέρα.
Αδυναμία σχεδιασμού, προγραμματισμού.
Έχει πρόβλημα να κάνει το πρόγραμμα μιας ημέρας, αλλά και να το τηρήσει.
Θα υπάρξει δηλαδή και σύγχυση στον σχεδιασμό δρομολόγησης κάποιων εργασιών της ημέρας, ( Δεν θα υπάρξει σωστή σειρά ) αλλά και στο τέλος αυτής έστω και το λανθασμένο πρόγραμμα δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

 
Αδυναμία επίλυσης προβλημάτων.
Επίσης θα παρατηρήσουν οι οικείοι του ότι ενώ παρακολουθούσε για παράδειγμα τους λογαριασμούς και πραγματοποιούσε την εξόφληση τους στην ώρα τους, τα μπερδεύει.
Πληρώνει τον λογαριασμό που θα λήξει σε είκοσι ημέρες και φαίνει αυτών που λήγει αύριο απλήρωτο.
Ή για το ίδιο θέμα, άλλη λύση δίνει το πρωί, άλλη το μεσημέρι και άλλη το βράδυ.


Δυσκολία σε καθημερινές συνηθισμένες εργασίες.Δυσκολεύεται να θυμηθεί που έχει παρκάρει το αυτοκίνητο του, ή να εκτελέσει ένα δρομολόγιο που κάνει συχνά και αναγκάζεται να ρωτά πως θα πάει περαστικούς, ή ανοίγει τον χάρτη.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι ακόμα και η δυσκολία να θυμηθεί τους κανόνες του αγαπημένου του επιτραπέζιου παιχνιδιού. 


 Συχνή απώλεια πραγμάτων.
Εκτός από τις συχνές απώλειες έξω από το σπίτι, για παράδειγμα ξέχασε το πορτοφόλι του στο σουπερ μάρκετ, ή στο καφέ που πλήρωσε, χάνει και καθημερινής χρήσης πράγματα μέσα στο σπίτι.
Δεν θυμάται που έβαλε τα κλειδιά του και τα ψάχνει στο σακάκι που έχει μέρες να το φορέσει.
Περιορισμός στην έκφραση του λεξιλογίου του.
Μέρα με την μέρα όχι περιορίζει τις λέξεις που συνήθως χρησιμοποιούσε, αλλά εκνευρίζεται και άμα σε διάλογο τις αναφέρει ο συνομιλητής του.
Για παράδειγμα ενώ κατανοούσε τον όρο ΤΡΟΪΚΑ και τον χρησιμοποιούσε, αφενός τον μετέτρεψε σε κάτι πιο απλό και συνάμα αόριστο, ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ και αφετέρου εκνευρίζεται όταν τον αναφέρει ο συνομιλητής του γιατί δεν τον κατανοεί.
Τι είναι η ΤΡΟΪΚΑ θα ρωτήσει κάθε φορά.



Εναλλασσόμενη αλλαγή διάθεσης.
Πέρα από την οξυθυμία, θα ξεκινήσει την ημέρα του χαρούμενος, μετά από λίγο θα απομονωθεί καταθλιπτικά, θα τον κυριεύσει το άγχος λίγο αργότερα για ασήμαντη αφορμή ( Τελειώνει η ζάχαρη ) και τέλος θα τον πιάσουν φοβίες για τον πόλεμο στην Συρία.
Αυτά συνεχώς και σε μια τυχαία σειρά που σας παρουσίασα.


Σύγχυση χρόνου και τοποθεσίας.
Μπαίνοντας στα σοβαρότερα συμπτώματα θα παρατηρήσουμε σύγχυση χρόνου μα και τόπου.
Για παράδειγμα θα ξαπλώσει για τον καθιερωμένο μεσημεριανό του ύπνο και όταν σηκωθεί το απόγευμα θα ντυθεί να πάει στην δουλεία, ή την τράπεζα για ανάληψη από το ταμείο.
Θα μπερδέψει τις μέρες, το πρωί με το απόγευμα, την ώρα κτλ κοντολογίς.
Εκτός αυτών, ξαφνικά μέσα στο καταχείμωνο, θα προετοιμαστεί να πάει για μπάνιο στην θάλασσα γιατί θα έχει την εντύπωση πως είναι καλοκαίρι και βρίσκεστε στο εξοχικό. 


Αλλαγές γενικότερα στην όραση.
Ολοένα και περισσότερο θα αποφεύγει να διαβάσει το αγαπημένο του περιοδικό ή την εφημερίδα, θα μπερδεύει τα χρώματα και τους συνδυασμούς στα ρούχα που επέλεξε για να ντυθεί, τέλος δεν θα μπορεί να εκτιμήσει αποστάσεις.
Για παράδειγμα ενώ συνήθιζε να διαβάζει την εφημερίδα του με τον απογευματινό καφέ, τώρα δεν το κάνει, ή έβγαλε από το ντουλάπι το σκούρο μπλε σακάκι και το καφέ παντελόνι ενώ φόρεσε μια κάλτσα άσπρη και μια μαύρη. 


 Κοινωνική απόσυρση.
Ένα από τα τελικά συμπτώματα είναι η επιλογή της απομόνωσης που θα παρουσιάσει.
Δεν θα θέλει να πάει χωρίς να μπορεί να το αιτιολογήσει στον γάμο που τον προσκάλεσαν, στην γιορτή του αδελφού του κτλ.
Αντί αυτών θα προτιμήσει να κάτσει στο σπίτι του βλέποντας αφηρημένα στην τηλεόραση Ελληνική ταινία χωρίς όμως ήχο.
Αυτά είναι τα πρώιμα σημάδια του Alzheimer που θα σας κάνουν επειγόντως να επισκεφτείτε τον ειδικό ιατρό προκειμένου να πραγματοποιήσει τόσο την τελική διάγνωση, όσο και το στάδιο της. 



 Πρόληψη ναι μεν αλλά και προσπάθεια επιβράδυνσης της νόσου Alzheimer.Μακάρι να μας απασχολούσε δυναμικά η πρόληψη και όχι μόνο η θεραπεία.
Δυστυχώς ενώ ξέρουμε λες και από πείσμα πάμε ενάντια στην δύναμη της φύσης παίζοντας Ρώσικη ρουλέτα με τοξίνες, απαξίωση αυτής και αψηφώντας το καλό της υγείας μας.
Πολλά και εύκολα είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer.
Η σωματική και εκ’ προκειμένου η πνευματική άσκηση ας είναι δεδομένη για όλους μας.
Η διακοπή στο κάπνισμα, ή έστω περιορισμός του σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση στο αλκοόλ αποτελούν ολέθριους παράγοντες της νόσου Alzheimer.
Η διατροφή επίσης, φάτε όπως οι Έλληνες παροτρύνουν ξένοι επιστήμονες τους ομοεθνής τους και εμείς αντί αυτού μιμητικά καταφεύγουμε σε συσκευασμένες τροφές και πρόχειρους τρόπους γρήγορης διατροφής. 
Τέλος, κάντε συχνή αποτοξίνωση και φροντίστε σχολαστικά το καρδιαγγειακό σας σύστημα με φυσικούς τρόπους.
Η φόρμουλα του πανεπιστημίου των Αθηνών ( Pine Bark ( Picnogenol ) Gingko Biloba & OPC ) πραγματικά αποδείχτηκε αποτελεσματική και σε ένα συνδυασμό με συστηματική λήψη του Ganoderma Lucidum σας εξασφαλίζει ένα άριστο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ανεξάρτητα από αυτά ακόμα και στην περίπτωση της προσβολής από την πάθηση, έχει αποδεδειχθεί με δεκάδες μελέτες in vivo ότι υπάρχουν εκείνο τα φυσικά ιάματα που όχι μόνο θα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά φορές θα κατορθώσουν ακόμα και να την αναστείλουν.
Το Lion’s Mane, το Q10, τα Ω3 λιπαρά και ένας συνδυασμός φυσικών βιταμινών πραγματικά δίνουν αξιόπιστες λύσεις. 


 Συμπερασματικά.
Πάνω από 31 εκατομμύρια είναι οι πάσχοντες παγκοσμίως και οι προβλέψεις είναι δυσάρεστα αυξητικές χρόνο με τον χρόνο.
Στην Ελλάδα οι πάσχοντες ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες, και θα ήταν παράλειψη μου να μην σας αναφέρω ότι η νόσος Alzheimer αποτελεί μια από τις κληρονομικές παθήσεις πράγμα που πιθανολογεί ραγδαία αύξηση των περιστατικών.
Ενημερωθείτε τόσο για την πρόληψη, όσο και την φυσική αγωγή ενάντια στην νόσο Alzheimer κάνοντας έτσι ένα πρώτο θετικό βήμα ενάντια αυτής. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail
g.g.erisianos@gmail.com
η στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΑΡΜΕΑΣ  &  Τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου επηρεάζουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ  &  Πράσινο λαχανικό & Αλτσχάιμερ  &  Αλτσχάιμερ & γυναίκα  &  Νεανικό Alzheimer ?   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα