Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Φασκόμηλο. Δεν είναι μόνο αυτό που νομίζετε.

Η ταπεινότητα του από την μια και η ξενομανία μας από την άλλη έφεραν το φασκόμηλο στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων μας όχι μόνο ως ρόφημα, αλλά διαγράφοντας και ταυτόχρονα τις δεκάδες του εφαρμογές. 

 
Βλέπεις είναι πολύ πιο Chic να απολαμβάνεις με την παρέα σου πανάκριβα αρωματικά μείγματα αποξηραμένων φρούτων και τσαγιών, από να ωφελείσαι από αποδεδειγμένης αξίας βότανα της Ελληνικής γης.   
Επί του προκειμένου, το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει απλόχερα στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη γνωστά από την αρχαιότητα.
Είναι καταγεγραμμένο πως οι Ελληνίδες υποδεχόντουσαν τους άνδρες τους από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να διεγείρουν τη γονιμότητά τους, ενώ ο Διοσκουρίδης συνιστούσε φασκόμηλο, γενικότερα για τις αιμορραγίες από τραυματισμούς ή και την άτακτη περίοδο των γυναικών.
Ας το γνωρίσουμε καλύτερα μιας και είναι σίγουρος πως θα το ανεβάσετε στην συνείδηση σας κάθετα.
Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά, Σάλβια η φαρμακευτική επιστημονικά ή Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός στην φαρμακευτική Ελληνική καθαρεύουσα.
Η κοινή του ονομασία στα Αγγλικά είναι Sage Garden Sage
Πολυετές θαμνώδες φυτό που ανήκει στο γένος των Αγγειόσπερμων.
Θα το συναντήσουμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και κυρίως σε τόπους ξηρούς και πετρώδεις.
Η έντονη και ευχάριστη μυρωδιά του καθώς και η φαρμακευτικές του ιδιότητες σήμερα το κατέστησαν στα καλλιεργούμενα βότανα και σε υψηλή θέση ζήτησης.
Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού και συλλέγονται λίγο πριν την ανθοφορία από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο.
Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά.
Ανάλογα για την χρήση που θα έχουν, αποξεραίνονται ή αντλείται το αιθέριο έλαιο ή και έλαιο από αυτά.
Οι ιαματικές ουσίες που αντλούνται από το φασκόμηλο είναι πολλές με κυριότερες τις ταννίνες, τα τριτερπένια, τα φλαβονοειδή, η θουγιόνη κ.α.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των ουσιών μας εξασφαλίζουν έντονες αντισηπτικές ιδιότητες, αποχρεμπτικές, τονωτικές, καρδιοτονωτικές, αντιφλεγμονώδεις, διουρητικές, και αναλγητικές σε πόνους που προέρχονται από νευραλγίες.
Άλλη μια ξεχωριστή ιδιότητα του φασκόμηλου είναι και αυτή της καταπολέμησης της αφύσικης εφίδρωσης.
Το φασκόμηλο ως αφέψημα και σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες δραστικές του ουσίες είναι ιδανικό για την στοματική υγιεινή, ( Άφτρες, ουλίτιδα, τραυματισμοί κ.α. ) την φαρυγγίτιδα, την λαρυγγίτιδα, του μετεωρισμού, της κατακράτησης υγρών, και της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ή του άστατου κύκλου.
Τέλος έχει ιδιαίτερη αντισπασμωδική δράση στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Όμως το φασκόμηλο δεν έχει εφαρμογή μόνο σαν αφέψημα.
Στην Ελληνική κουζίνα θα το συναντήσουμε και ως καρύκευμα φρέσκο ή αποξηραμένο, στην φαρμακευτική ως έλαιο, καθώς επίσης στην κοσμετολογία και αρωματοθεραπεία.
Συμπερασματικά:
Μπορεί το φασκόμηλο να μην έχει το τρανταχτό όνομα, μα έχει όμως τις χάρες για υγεία, ευεξία και ομορφιά.
Είναι γεγονός πως η φύση μας έδωσε τις λύσεις με απλές διαδικασίες και μορφές. 


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα