Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Αίτια που προκαλούν ανοσοκαταστολή και φυσική αντιμετώπιση.

 
 
Μέχρι σήμερα έχω αναφερθεί στην σπουδαιότητα διατήρησης του ανοσοποιητικού συστήματος σε ψηλά επίπεδα και τις φαρμακευτικές μεθόδους που προκαλούν ηθελημένα ή μη την ανοσοκαταστολή.

Όμως υπάρχουν και παθολογικά αίτια που την προκαλούν και καλό είναι να τα έχουμε
όλοι μας κατά νου. 

Πέρα βέβαια του γηρασμού, εκεί δηλαδή που υπάρχει εκ των πραγμάτων κακή λειτουργία του καρδιαγγειακού και κατά συνέπεια κακή ανάπλαση και οξυγόνωση όλων των κυττάρων σώματος, οργάνων του οργανισμού, υπάρχουν και ασθένειες πρώτου βαθμού που δημιουργούν μια ανοσοκαταστολή, άλλοτε απλές και άλλοτε πραγματικά σοβαρότατες.
Για απλοϊκό παράδειγμα θα αναφέρω το διαβητικό άτομο που λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Αυτό συμβαίνει γιατί η πάθηση έχει την τάση, αργά αλλά σταθερά να εξασθενεί γενικότερα τις λειτουργίες του οργανισμού και κατά συνέπεια και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ας εξετάσουμε σήμερα λοιπών ένα προς ένα όλα εκείνα τα αίτια που προκαλούν την ανοσοκαταστολή.  

Περίοδο εγκυμοσύνης:


Στην εγκυμοσύνη μειώνεται ο αριθμός των Τ-επικουρικών λεμφοκυττάρων, η δραστηριότητα των NKC ( Matural Killer Cells ) και η κλυτταρική ανοσία, με αποτέλεσμα της αυξημένη επιρρέπεια στις λοιμώξεις.
Επιπλέον, η αύξηση των συγκεντρώσεων της προγεστερόνης και της 17 βήτα-οιστραδιόλης, διευκολύνει την ανάπτυξη και την ωρίμανση του Coccidioides immitis.
Οι συντελούμενες μεταβολές στην καρδιοπνευμονική λειτουργία, ως μέρος της φυσιολογικής εγκυμοσύνης, συνεπάγονται μείωση της ικανότητας αντιρροπίσεως των συνεπειών των αναπνευστικών λοιμώξεων, ενώ η απαγόρευση διενέργειας απεικονιστικού ελέγχου μπορεί να οδηγήσουν στην καθυστέρηση της διαγνώσεως μιας πνευμονίας.
Αν και ο αιτιολογικός παράγοντας δεν ταυτοποιείται στο 50% των περιπτώσεων πνευμονίας επί εγκύων, φαίνεται ότι ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας ή ο αιμόφιλος της γρίππης είναι τα συχνότερα παθογόνα.

Υπερβολική καθημερινή κατανάλωση οινοπνεύματος:Η κατανάλωση οινοπνεύματος επηρεάζει δυσμενώς την πνευμονική και συστηματική άμυνα, και αποτελεί κοινό παράγοντα κινδύνου πνευμονίας, ο οποίος ενισχύεται εκ του γεγονότος ότι οι αλκοολικοί ασθενείς είναι συνήθως ταυτόχρονα και καπνιστές, ενώ έχουν μειωμένη ικανότητα παραγωγής σιέλου, που αποτελεί σημαντικό αμυντικό παράγοντα του τοπικού βλεννογόνου. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς υπό κορτικοειδή για αλκοολική ηπατίτιδα, τελούν υπό αυξημένο κίνδυνο προσβολής από πνευμονοκύστι carinii.

Παιδιά και υπερήλικες:

Οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται πολύ και από άλλες πιθανές παθολογικές καταστάσεις και την πολυφαρμακία παρουσιάζοντας συχνά ένα φτωχό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα παιδιά με ιστορικό ή πρόωρου τοκετού ή λάθους φαρμακευτικής αγωγής με επαναλαμβανόμενες κύρια άσκοπες αντιβιώσεις είναι επιρρεπή γενικότερα σε λοιμώξεις.

Εκτεταμένα εγκαύματα:
Οι επιπλοκές από το αναπνευστικό, απότοκες της άμεσης επινεμήσεως του αναπνευστικού ή εμμέσως, λόγω της διαταραχής της εκπτύξεως από τα εγκαύματα είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν ανοσοκαταστολή.
Πέρα αυτού, οι πολλές υποχρεωτικά αντιβιώσεις καθώς και η χρήση κορτιζόνης επιδινόμουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθετα με αποτέλεσμα ο ασθενής να ζει κάτω από μια διαρκή απειλή τοπικών ή γενικών λοιμώξεων.

Κακοήθεια, νεοπλασίες, καρκίνος:
Η κακοήθεια είναι μια φλεγμονή που από μόνη της δημιουργεί ανοσοκαταστολή.
Πόσο μάλλον η χημειοθεραπεία που συνήθως ακολουθεί μετά την διάγνωση.
Η έλλειψη ουδετεροφίλων, η ανεπάρκεια ναοσοσφαιρινών και οι λειτουργικές διαταραχές των Τ-λεμφοκυττάρων εκθέτουν τον ξενιστή σε ευκαιριακές πλήθους λοιμώξεων.

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες:
Οι ασθενείς με πρωτοιπαθή ανοσοανεπάρκεια εκτίθενται σε σωρεία λοιμώξεων, που εξαρτώνται από το είδος της υποκείμενης ανοσοανεπάρκειας, αν δηλαδή υπάρχει κυτταρική, χημική ανοσία ή συνδυασμός τους.
Επί ανεπάρκειας χημικής ανοσίας δεν είναι δυνατό να παραχθούν λειτουργικά αποδοτικά αντισώματα, με αποτέλεσμα υποτροπιάζουσες, σοβαρές λοιμώξεις κύρια των ανώτερων και κατώτερων αναπνευστικών οδών.
Αντίθετα, η ανεπάρκεια της κυτταρικής ανοσίας, σπανιότερη ναι μεν, αλλά παρουσιάζουν διαταραχές της αναπτύξεώς τους και δυλειτουργίες των Τ-λεμφοκυττάρων.
Η δυσλειτουργία των Τ-κυττάρων συνεπάγεται έκπτωση της αποδοτικότητας των Β-κυττάρων και επομένως οι περισσότερες από τις διαταραχές κυτταρικής άμυνας καταλήγουν ως μικτές διαταραχές.
Στις συνδυασμένες ανοσοανεπάρκειες, η υπολείπεται ή απουσιάζει η λειτουργία τόσο των Β-κυττάρων, όσο και των Τ-λεμφοπκυττάρων.
Η συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια εκδηλώνεται με αλλεπάλληλες λοιμώξεις από συγγενικό ιό, HSV, VZV, γρίπη, και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, όσο και διαταραχές από το ΓΕΣ, διάρροιες, και από το δέρμα, βλεννοδερματική καντιτίαση.

Κυστική ίνωση:
Οι ασθενείς με κυστική ίνωση βιώνουν προοδευτική εξέλιξη της πνευμονοπάθειας, με κατάληξη την αναπνευστική ανεπάρκεια και κάμψη.
Η παθολογική μεταγωγή χλωρίου και νατρίου στο αναπνευστικό επιθήλιο, καταλήγει στην παραγωγή ιξωδών, παχυρρεύστων τραχειοβροαγχικών εκκρίσεων, που προκαλούν απόφραξη των αεραγωγών και εποικισμό παθογόνων μικροοοργανισμών, όπως η Pseudomonas aeruginosa.

Αυτοάνοσα νοσήματα:
Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, αποταχτούν πρωτοπαθούς διαταραχές ή επιγενούς κύρια μετά λήψη ανοσοκατασταλτικών που είθισται αν και τα τελευταία χρόνια αυτό τείνει να αλλάξει.
Ανεξάρτητα πάντως βρίσκονται στο υψηλότερο κίνδυνο προσβολής λοιμώξεων.
Η επιρρέπεια στις λοιμώξεις οφείλεται σε παράγοντες προερχόμενους από τις μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη χορήγηση ασφαλως των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Νευρομυϊκές παθήσεις:
Διαταραχή μηχανισμών καθάρσεως κύρια στο αναπνευστικό σύστημα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου λοιμώξεων και πνευμονίας.
Η πνευμονία είναι ο κοινότερος αιτιοπαθογενετικός παράγοντας θανάτου ασθενών με νευρομυϊκά νοσήματα.
Διαταραχές του αντανακλαστικού βήχα, της καταπόσεως και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνότερες, σοβαρότερες και επίμονες σε ασθενείς με ΑΕΕ.
Επίσης η κυφοσκολίωση συνεπάγεται ανισότιμο μυϊκό τόνο και επάγει την ατελεκτασία.

Διαβήτης:
Η πιο ύπουλη ασθένεια του ανθρώπου με μοιραία συνέπια την ανοσοκαταστολή.
Πέρα της απαραίτητης μόνιμης ρύθμισης του ζαχάρου, διαβητικοί ασθενείς οφείλουν να ενισχύουν συνεχώς το ανοσοποιητικό τους γιατί αφενός ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι αυξημένος και αφετέρου σε κάθε λοίμωξη βρίσκει ο διαβήτης ευκαιρία και απορυθμίζεται.

Συμπερασματικά:
Η καταπολέμηση της ανοσοκαταστολής σαφέστατα θα μπορούσε να γινει μόνο με μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή που ατυχώς στις μέρες μας αυτό είναι τρομερά δύσκολο μιας και τα μέσα ανάπτυξης που χρησιμοποιεί ο πρωτογενής τομέας είναι παντελώς αντίθετα για τον σκοπό αυτό.
Παραδείγματα θα μπορούσα να σας δώσω πολλά, πιθανότατα γνωστά που απλά δεν τα έχουμε συνειδητοποίηση επακριβώς.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως ένα κοτόπουλο για να ανατηχθεί δεν του αρκούν οι 45 ημέρες που απαιτεί η ορνιθοπαραγωγική μονάδα.
Όμως αυτό είναι το γεγονός και για να γίνει το κοτόπουλο θα τραφεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ασταμάτητα και με παχυντικές αμφιλεγόμενες τροφές.
Το ίδιο θα συμβεί και με το μπρόκολο για παράδειγμα που για να μας προσφέρει όλες τις θεωρητικές θρεπτικές του ουσίες απαιτεί η κάθε ρίζα κοντά στο 1 τετραγωνικό μέτρο γης.
Όμως η αυξημένη ζήτηση αναγκάζει τους παραγωγούς σε ένα τετραγωνικό γης, να φυτεύουν 4 φορές και 6 ρίζες και να ταΐζουν το χωράφι τους με ελεγχόμενα λιπάσματα.
Άρα κατά συνέπεια ναι μεν σωστά προσέχουμε την διατροφή μας, αλλά σίγουρα θεωρώ επιβεβλημένη και την παράλληλη λήψη συμπληρωμάτων όπου και εδώ θα απατηθεί μεγάλη προσοχή. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 
Το φαρμακείο της φύσης & ανοσοποιητικό.  &  Ανοσοποιητικό σύστημα. Επιβεβλημένη η διατήρηση του σε υψηλό επίπεδο ?  &  Δυνατό ανοσοποιητικό ?  &  Τι είναι η Ανοσολογία και τι η φλεγμονή.  &  Αυτοάνοσα νοσήματα. Η μεγάλη πρόκληση των φυσικών ιαμάτων.  &  Μικρόβια ανθεκτικότερα και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά.  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.  &  Ganoderma Lucidum & ανοσοποιητικό σύστημα.  &  Βιταμίνη - Βιταμίνες.   


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα