Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Βάμματα βοτάνων. Νέα μόδα, ή ακόμα ένα κακό αποτέλεσμα της κρίσης ?

Ότι τα βάμματα βοτάνων έχουν μακρά ιστορία κύρια στην φαρμακευτική δεν χωρά αμφιβολία.

Ότι υπάρχει η δυνατότητα υποθετικά ο καθένας
να τα φτιάξει στο σπίτι του και μάλιστα
με ελάχιστα χρήματα επίσης.

Ποιος είναι όμως ικανός να αναγνωρίσει
την πυκνότητα ενός βάμματος
αφενός και αφετέρου να επιλέξει σωστά
τα βότανα που θα το αποτελέσουν ?

Πολλά είναι τα ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν με την όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο διαδίκτυο.
Και αυτό όχι μόνο λόγο της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την φαρμακολογία, αλλά και της κρίσης ενός ανθρώπου που ξέρει, έχει εμπεδώσει, ότι σε κάθε σωστή, αξιόπιστη θεραπεία, ακόμα και συντήρηση υγείας τα πάντα μετρώνται με ακρίβεια σε m/mg. 



Εν αρχή τι είναι το φαρμακευτικό βάμμα.
Τα βάμματα είχαν δώσει λύσεις στους φαρμακοποιούς των προπερασμένων αιώνων που διδασκόντουσαν στην παρασκευή τους από τα τότε πανεπιστήμια.
Ακολουθούσαν τις συνταγές των τότε ιατρών που τους καθόριζαν όχι μόνο τις σταγόνες που θα χρησιμοποιούσαν του βάμματος, αλλά και από πιο είδος βοτάνων.
Η δε παρασκευή τους, άκρως απαιτητική και συγκεκριμένη, από την επιλογή των βοτάνων και την ώρα που θα γινόταν η συγκομιδή, μέχρι και την αναλογία μάζας, αλκοόλης, νερού και χρόνου ζύμωσης πριν τοποθετηθούν στα ειδικά φιαλίδια.  
Εύκολα όλοι μέχρι εδώ μπούμε να αντιληφτούμε ότι ακόμα και τότε υπήρχε μια ακρίβεια στα πάντα σε αντίθεση με την σημερινή διαδικτυακή εικόνα έτσι όπως παρουσιάζεται.

Τα φαρμακευτικά βάμματα στις ημέρες μας.
Η πραγματική αξία τους ως τρόπου λήψης των ουσιών από τα βότανα δεν άλλαξε αν και πρακτικά θεωρείται ξεπερασμένη.
Πέρα του γεγονότος ότι υπάρχουν κάποιες οργανωμένες εταιρίες που εμπορεύονται βάμματα και στο φινάλε εύκολα μπορεί κάποιος να τις ελέγξει, υπάρχουν τα δημοσιεύματα που επιπόλαια παροτρύνουν τον καθένα και την καθεμιά από εμάς να φτιάξει τα δικά του βάμματα στο κουτουρού.

Ανάμεσα στις αοριστίες που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό ξεχώρισα ως παραδείγματα αποφυγής την πρόταση χρήση Τεκίλας αντί φαρμακευτικής αλκοόλης, για να αποφευχθεί η πικράδα που τυχών μπορεί να βγάζει κάποιο βότανο λες και δεν θα χρησιμοποιήσεις κάποιες λίγες σταγόνες από αυτό αραιωμένες σε νερό ή χυμό.
Επίσης την κατά βούληση αναλογίας μάζας βοτάνου αλκοόλης αρκεί να σκεπαστεί η μάζα.
Την θέση της φαρμακευτικής αλκοόλης και προφανώς λόγο κόστους την αντικατέστησαν με ρακί, τσίπουρο, βότκα κ.α.
Στο δε απαιτούμενο χρόνο ζύμωσης κυριολεκτικά οι συμβουλές είναι από αόριστα, δυο με τρις εβδομάδες μέχρι καμιά δεκαπενταριά είκοσι ημέρες.
Τέλος, εννοείται ότι για την επιλογή του βοτάνου ούτε κουβέντα λες και δεν μας αφορά αυτό.
Βότανο να είναι και ας έχει γίνει η συγκομιδή του πριν από αρκετά χρόνια και η αποθήκευση του σε πλαστικά σακουλάκια σε πάγκους πλανόδιων ήλιο.


Συμπερασματικά:

Η ενορχηστρωμένη απαξίωση της δύναμης που έχει η φύση για υγεία, ευεξία και ομορφιά από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δυστυχώς έχει και τέτοιους συμμάχους.
Δεν είναι δυνατών στις μέρες της σχολαστικής ακριβείας σε mg σε όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, εμείς που υποτίθεται εμπιστευόμαστε τα βότανα να θέλουμε να βρούμε λύσεις με περίπου δασολογικά σχήματα των 15 ή 20 στεγανών ε’ αν πέσει και μια παραπάνω δεν χάθηκε ο κόσμος. 
Βήματα μπροστά θέλει η βοτανική θεραπευτική και όχι νοσταλγούς του παρελθόντος και μάλιστα σε αόριστες προσεγγίσεις.
Σήμερα επιπρόσθετα την τεχνογνωσία την έχουμε και μόνο με αυτή μπορούμε να πάμε μπροστά, διεκδικώντας την αναγνώριση της αυτονόητης δύναμης των βοτάνων. 
Όχι μόνο όταν ακλουθούμε μια θεραπευτική αγωγή που σαφώς τα πράγματα είναι ιερά, αλλά ακόμα και για την πρόληψη υγείας απαιτητέ η συγκεκριμένη και εξατομικευμένη δοσολογία.
Όταν λαμβάνουμε Graviola, Ganoderma Lucidum, Ginko Biloba, Cordyceps, Maca, ακόμα και Μαστίχα Χίου, Σκόρδο, Γαϊδουράγκαθο και τόσα άλλα αποδεδειγμένα ιάματα, πρέπει να ξέρουμε στα πόσα mg τα λαμβάνουμε. 




Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 
Ξέρω να αγοράζω βότανα & μπαχαρικά ?  &  Προσαρμογόνα βότανα ?  &  Βότανα και η αντικαρκινική τους δράση.  &  Βότανα. Το οπλοστάσιο της υγείας.  &  Βότανα και με την σέσουλα, διαλέξτε !  &  Συμπληρώματα διατροφής, βότανα και γενικά φυσικά ιάματα. . .  &  Graviola. Όνομα άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα κατά του καρκίνου  &  Ganoderma lucidum. Φάκελος φαρμακευτικά μανιτάρια ΙΙΙ  &  Cordyceps sinensis Φάκελος Φαρμακευτικά μανιτάρια !  &  Ginkgo Biloba. Το βότανο της νιότης.  &  Γαϊδουράγκαθο για το δικαίωμα που έχει το συκώτι στην αποτοξίνωση του.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα